Frijoles

Se ti cedijo sline po mehiški hrani? Samo 15 minutk časa imaš, da skočiš v trgovino po hrustljave koruzne čipse in nadaljnjih 15 minut, da pripraviš slasten frijoles.

ImageFrijoles refritos (pražen fižol) je mehiška jed, pri kateri se običajno črn ali rdeč fižol praži na svinjski masti tako dolgo, da nastane gosta pasta, katera se potem namaže na tortiljo oz. se vanjo pomaka koruzni čips. Vendar je frijoles tudi z olivnim oljem zelo okusen, pa še v zadregi ne boš, če se med morebitnimi povabljenci znajde kakšen vegetarijanec.

Za 6 oseb potrebuješ:

  • 1 malo pločevinko črnega ali rdečega fižola,
  • 1 večjo čebulo,
  • 3 stroke česna,
  • 2 žlički olivnega olja,
  • 1 žličko mlete kumine,
  • ¼ žličke mletega čilija,
  • ½ žličke soli (ali več po okusu).
1.V kozici na olivnem olju prepraži narezano čebulo, ki jo že na začetku malo posoliš.
2.Vanjo zlij fižol s tekočino vred, dodaj kumino, čili, sol in nasekljan česen ter praži toliko časa, da se fižol zmehča in prične razpadati. Pri tem si pomagaš s kuhalnico s katero ga med mešanjem pridno peštaš.
3.Ko dobiš pacavo, lepljivo zmes, je frijoles gotov. Lahko ga še dodatno zmečkaš v multipraktiku, ni pa obvezno.
4.Frijoles nadevaj v malo skodelico za omako in ga ponudi, skupaj s koruznimi čipsi ali na osminke narezanimi pšeničnimi tortiljami.

Če se ti zdi, da je frijoles presuh, oz. želiš celo, da bi bil bolj kot omaka, potem ga lahko "zmehčaš" z nekaj žlicami paradižnikovih pelatov.


Želiš poskusiti tudi druge dobrote? Preveri, kaj še skriva rubrika šmorn! 

Naj zažari Eno srce!
Naj v decembru na oknih zasije ENO SRCE in prinese toplino tistim, ki jo najbolj potrebujejo!
Muffini za Halloween in Noč čarovnic
Tu je preprost recept za peko Halloween muffinov, ki jih lahko okrasiš s prikupnimi duhci, pajkci ...
Zodiak, numeorlogija in pomembni datumi v septembru 2024
Sveže strani novega poglavja čakajo, da bodo napisane. Tile datumi bodo pomembni v septembru...
Ambrozija - sadna solata
Solata Ambrozija je enostavna sadna sladica, sveža, kremasta in čudovito barvita, primerna tudi za ...
EKSPLOZIVNOST V ZODIAKU
Katero astrološko znamenje je najbolj nagnjeno k eplozivnim izbruhom?
Majhno ali veliko praznovanje rojstnega dne?
Sinov 6. rojstni dan smo se odločili praznovati le v ožjem družinskem krogu. To je razlog...
Mangov sladoled - sorbet - recept
Ta čudovita zamrznjena poslastica, polna sladkosti zrelega manga in pikantnega pridiha limete, je ...
Poletno družinsko potovanje v Amsterdam
To poletje smo se odločili za malce drugačen družinski oddih. Z Dunaja smo se s spalnikom podali ...
Jogurtov biskvit s sadjem (brez tehtnice in mešalnika)
Rahlo in sočno biskvitno pecivo, katerega priprava je tako preprosta, da jo zmore tudi majhen ...
Kreativni načini za zmanjšanje odpadkov
Kako postati okoljski influencer ob tem pa še vedno uživati v kavi na poti?
Noč pod zvezdami: Opazovanje Perzeidov
Včerajšnji večer je bil nekaj posebnega. Otroka uživata na morju, midva pa sva imela ...
Morda mi gre bolje kot mislim?
Tudi v težkih in nesigurnih časih je prav, da na življenje pogledamo s prave perspektive...