Frijoles
Se ti cedijo sline po mehiški hrani? Samo 15 minutk časa imaš, da skočiš v trgovino po hrustljave koruzne čipse in nadaljnjih 15 minut, da pripraviš slasten frijoles.
Frijoles refritos (pražen fižol) je mehiška jed, pri kateri se običajno črn ali rdeč fižol praži na svinjski masti tako dolgo, da nastane gosta pasta, katera se potem namaže na tortiljo oz. se vanjo pomaka koruzni čips. Vendar je frijoles tudi z olivnim oljem zelo okusen, pa še v zadregi ne boš, če se med morebitnimi povabljenci znajde kakšen vegetarijanec.
Za 6 oseb potrebuješ:
- 1 malo pločevinko črnega ali rdečega fižola,
- 1 večjo čebulo,
- 3 stroke česna,
- 2 žlički olivnega olja,
- 1 žličko mlete kumine,
- ¼ žličke mletega čilija,
- ½ žličke soli (ali več po okusu).
2.Vanjo zlij fižol s tekočino vred, dodaj kumino, čili, sol in nasekljan česen ter praži toliko časa, da se fižol zmehča in prične razpadati. Pri tem si pomagaš s kuhalnico s katero ga med mešanjem pridno peštaš.
3.Ko dobiš pacavo, lepljivo zmes, je frijoles gotov. Lahko ga še dodatno zmečkaš v multipraktiku, ni pa obvezno.
4.Frijoles nadevaj v malo skodelico za omako in ga ponudi, skupaj s koruznimi čipsi ali na osminke narezanimi pšeničnimi tortiljami.
Če se ti zdi, da je frijoles presuh, oz. želiš celo, da bi bil bolj kot omaka, potem ga lahko "zmehčaš" z nekaj žlicami paradižnikovih pelatov.
Želiš poskusiti tudi druge dobrote? Preveri, kaj še skriva rubrika šmorn!