Božični medenjaki
December brez medenjakov ni pravi december! Zavihaj rokave, zagrebi dlani v dišečo maso in pusti domišljiji prosto pot!
Potrebuješ:
- 3 jajca (2 za testo, 1 za premaz),
- 1/2 skodelice mletega sladkorja,
- 1/2 skodelice kristalnega sladkorja,
- 1 zavojček (2 žlički) pecilnega praška,
- 2 žlički začimb za medenjake,
- 4 skodelice moke,
- 1 skodelico medu,
- 2 žlici arome pomaranče.
Postopek:
1. Najprej pomešaj: moko, sladkor, začimbe in pecilni prašek. Dodaj 2 jajci, med, aromo oranže in iz vsega naštetega naredi kompaktno testo.
2. Testo razvaljaj na pomokani površini, da dobiš približno 1 centimeter debelo plast.
3. S kozarcem ali s posebnimi modelčki iz testa izreži različne oblike piškotov in jih naloži na pekač, ki ga pred tem prekriješ s papirjem za peko.
4. Vsak piškot na pekaču premaži s stepenim jajcem in posuj s kristalnim sladkorjem. Piškoti ene serije naj bodo približno enakih velikosti, da se bodo vsi enakomerno spekli.
5. Pekač s piškoti potisni v predgreto pečico in jih peci približno 15 minut na 170-180°C. Ohlajene hrani v zaprti posodi.
Medenjaki so najbolj priljubljeni praznični piškoti. Pečene in ohlajene piškote lahko okrasiš in porišeš s pisanimi sladkornimi prelivi in jih:
- obesiš kot okraske na smrečico,
- zapakiraš v celofan, dodaš pentljico in podariš,
- ali pa jih kar takoj ponudiš in napolniš sladkosnede želodčke.