ee-kanal

itak

Razpokani keksi

Recept, kot ponavadi, izhaja iz ustnega izročila. Piškoti ne vsebujejo moke in pecilnega praška. Strukturo jim dajo mleti orehi, kokosova moka, čokolada v prahu, rahlost pa jim pokloni sneg iz beljakov. Majčkeno si boste umazali roke, a piškoti bodo hitro narejeni in spečeni, zagotovo pa vredni truda.

Sestavine

  • 250 g kokosa
  • 120 g čokolade v prahu (za manj sladko različico, lahko polovico 60g nadomestite s kakavom)
  • 100 g mletih orehov
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

Rumenjake ločimo od beljakov.

Zmeljemo orehe, dodamo rumenjake, sladkor, čokolado in kokosovo moko ter vse dobro premešamo.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo primešamo zgornji mešanici, da masa postane enotna.

V manjši skledici pripravimo nekaj žlic sladkorja v prahu. Z rokami in s pomočjo žlice oblikujemo kroglice v velikosti oreha, ki jih pokotalimo v skledici s sladkorjem. Da mi ni potrebno preveč packati, sama najraje kar držim za rob skodelice in jo v vrtim v krogih, da se sladkor oprime kroglice.

Kroglice zlagamo na pekač prekrit s papirjem za peko ca 3 cm narazen, saj bodo piškoti med peko malce narasli in se razlezli. Za predstavo: kroglice iz te mase uspem razporediti na 3 velike pekače z nizkim robom.

Piškoti se pečejo na 200 stopinj 5-8 minut oz. dokler ne razpokajo.

Ne pecite jih predolgo, ker preveč zapečeni izgubijo rahlost in mehkobo. Ko jih vzamete iz pečice so še vedno mehki in v razpokah vlažni. Lahko se vam bo zdelo, da niso dovolj pečeni, a takšni morajo biti – tanka razpokana skorjica skriva mehko in sočno notranjost.

Več receptov

Ideje za darila

Kalkulator hujšanja

Horoskop

Numerologija

Razlaga sanj