Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow gizmoti arrow ideje za darila

darila za oba

tečaj preizkuševalca vinrokavicevodica po britjualbumodišavljen losjon za teloobisk savnedružabne igre s kartamipoezijafoto-albumokvir za fotografijotečaj jogetenisdaljnogledusnjena torbicaprogramska oprema za upravljanje financobisk komedije v kinu ali gledališčušal ali rutamanšetni gumbiteniški lopartrenerkaknjiga o osnovah astronomijeglasba v vseh oblikahneobičajna oblačilaobisk akvarija s tropskimi ribamiknjige o umetnostilepa mapadarilni bon za knjigarnokristalna vazakarta za avantgardni filmkvalitetno oblačilo za poslovne dogodkeplesni tečajusnjena aktovkamobilni telefonkristal ali porcelanodišavljena kopelbrisačekopalkeizdelki za negosponka za denarkrižarjenje

Darila, ideje in bonton obdarovanja

Kako podarjati in sprejemati darila

Vsi imamo kakšne lepe spomine povezane s prazničnim obdarovanjem ob Božiču, Miklavžu, za Novo leto, rojstni dan, ob poroki, rojstvu otroka, ali drugi življenjskih dosežkih... Obdarovati in sprejemati darila je verjetno eno najprijetnejših družabnih dejanj.

Ideje za darila

Obdarovanje ob praznikih

Zdi se, da ob praznikih, ko je ponudba vsega na višku, obdarovanje pač ne more biti tako komplicirana stvar. Pa se pogosto izkaže, da se ravno v tem času primerno obdarovanje zdi vse prej kot enostavno. Koga vse obdariti? Koliko zapraviti za darila?

Sledi nekaj idej in tudi pravil za obdarovanja, ki nam pomaga izogniti se nerodnim trenutkom in zadregam.

Glede družinskih članov in sorodnikov... Poleg očitnih – mame, očeta, bratov, sester, morda še tašče in tasta – koga naj še obdariš? Običajno se klasično obdarovanje omeji na bližnje sorodnike. Če je v navadi, da se obdaruje širše sorodstvo, se lahko dogovorite za medsebojno izmenjavo daril – vsak iz skupine sorodnikov obdaruje enega drugega. Koga, najbolje določite z žrebom ali z dogovorom. Tako se vsi izognete velikemu številu daril in vsak lahko izbere darilo za točno določeno osebo, ki jo pozna in ve, kaj ji bo všeč.

Obdarovanje prijateljev je, kot pri sorodnikih, običajno omejeno na najbližje. Odlična ideja je skupno zabavno darilo kot je izlet, obisk koncerta ali kulturnega dogodka, razvajanja, večerje... Tako izgine pritisk izbire in spomini na takšno druženje so lahko veliko dragocenejši od prejemanja materialnih stvari. Če se vseeno odločite za izmenjavo daril, potem je bolje, če darila odprete doma. S tem se izognete primerjanju in morebitnim zadregam.

Če si na začetku partnerskega razmerja, potem je po enih prepričanjih primerno podariti kakšno pozornost tudi ob praznikih, pa čeprav sta bila komaj na dveh zmenkih. Po drugih prepričanjih je obdarovanje primerno le med osebami, ki so že vsaj pol leta v razmerju. Tukaj zaupaj občutku in se odloči po svoje, vsekakor pa ne pretiravaj v vrednosti darila

Obdarovanje otrok z igračami. Pri izbiri upoštevaj priporočeno starost otroka navedeno na embalaži – ne kupuj stvari, ki jih bo otrok lahko uporabljal šele čez leto ali več, potem ves čar obdarovanja in presenečenja nima smisla. Tudi ni nič narobe, če se pred nakupom o primernosti igrače prej pozanimaš pri starših otroka. Zelo nadležne so lahko hrupne igrače, ki jim je potrebno menjavati baterije ali imajo veliko majhnih delčkov, ki jih majhen otrok lahko pogoltne. Upoštevaj želje staršev, če rečejo, da določena vrsta daril ni po njihovem okusu – slednje velja tudi za sladkarije.

Službena darila sodelavcem

V nekaterih delovnih okoljih je vsakršno obdarovanje med sodelavci prepovedano v izogib potencialnim zadregam. Ponekod je sprejemljivo prejemanje daril od nadrejenih (šefa, direktorja, ravnatelja), vendar pa medsebojno obdarovanje med sodelavci ni dovoljeno ali pač ni zaželeno in običajno tudi ni zaželeno podarjati daril šefu. V primeru, da pa je medsebojno obdarovanje del kulture delovnega okolja, si zapomni naslednje:

 1. Pozanimaj se o vseh podrobnostih in okvirjih obdarovanja. Kako in kje se bo obdarovanje odvijalo? Koga vključuje? V kakšnem znesku naj bo darilo? Vrednost darila naj praviloma ne preseže 25 eur, sicer bodo vsi pričeli špekulirati koliko zaslužiš.

 2. Ne kupuj šaljivih daril. Razne improvizacije v delovnem okolju pogosto izpadejo neokusno in neprimerno.

 3. Skrbno zavitemu darilu dodaj lepo napisano voščilo. Navidez nepomembna embalaža veliko pove o tvojem odnosu do osebe, ki ji darilo podarjaš in tudi o tvoji vestnosti na delovnem mestu.

 4. Če osebe in njenih interesov ne poznaš dobro, lahko podariš tudi darilni bon, vendar pa se pozanimaj kakšne vrste darilni bon bi osebi utegnil koristiti. Če veš vsaj toliko, da obdarovanec med malico rad spije kavico v sosednji kavarni, potem mu lahko mirno podariš darilni bon za nekaj kavic v tem lokalu. Če oseba rada bere, potem bo kupon v najbližji knjigarni verjetno koristno porabljen.

 5. Ne kupuj stari, ki so preveč osebne. Parfumi, dišavne vodice, kozmetika, nakit ali oblačila so neprimerna darila za sodelavce, razen če ti oseba s katero sta si na delovnem mestu zelo blizu, izrecno namigne, da si želi kaj od naštetega.

 6. Za šefa, direktorja ali druge nadrejene, lahko izbereš darilo, ki je povezano z delovnim mestom. Ne poklanjaj osebnih stvari, razen če gre za posebno vrsto vina ali hrane, za katero dobro veš, da jo oseba obožuje. Košara gurmanskih dobrot, kakšna zadevica za pisalno mizo, okvir za fotografijo, usnjena aktovka ali okrasna rastlina, vse to so darila primerna za šefa ali direktorja, v primeru, da je obdarovanje nadrejenih v tvojem delovnem okolju sprejemljivo.

 7. Če se darilo, ki ga prejmeš od sodelavca ali celo od šefa, zdi pretirano osebno, predrago ali kako drugače neprimerno, ga lahko vljudno zavrneš z besedami: „Cenim dobro namero, vendar tega darila žal ne morem sprejeti.“ Če oseba vseeno vztraja, da ga sprejmeš, lahko razložiš, da se ti darilo zdi neprimerno, da te spravlja v zadrego in ne bi bilo v skladu s pravili podjetja.


Poročna darila

Eden največjih dogodkov v človekovem življenju lahko predstavlja tudi največji stres tako za nevesto in ženina kot za gostujoče. Kot povabljenec na poroko imej v mislih, da z nevesto in ženinom deliš veselje tega dne, da so bolj kot cenovna vrednost darila pomembni trud in dobre želje, ki si jih vložil v iskanje pravega darila zanju. Za dobro mero se je pametno držati osnovnih pravil...

 1. Če se boš udeležil/a poročnega obreda kot tudi dekliščine oz. fantovščine, potem se spodobi prinesti dva različna darila. Vendar pa je darilo ob fantovščini ali dekliščini običajno cenejše.

 2. Ne delaj si preveč skrbi s tem, koliko denarja bodo drugi porabili za darilo. Podari to, kar se ti zdi, da bo paru všeč in kar je v dosegu tvojih zmožnosti.

 3. Preden se odločiš nabaviti darilo, preveri ali imata bodoča mladoporočenca kakšno listo želja. Običajno so na listi darila v različnih cenovnih razponih in morda je tam tudi kakšna stvar, ki je v tvojem dosegu. Če se odločiš nabaviti nekaj, kar ni v registru želja, potem poišči resnično nekaj unikatnega, lokalnega ali osebnega in za kar si prepričan/a, da jima bo ustrezalo.

 4. Če se odločiš kupiti praktično darilo, ki ni na njunem seznamu želja, ni nič narobe, če darilu priložiš tudi račun. To se razume kot uvidevna gesta, saj se lahko zgodi, da mladoporočenca dobita dvoje enakih daril, ali pa podarjeno darilo morda ni po njunem okusu in ga lahko zamenjata.

 5. V primeru, da se odločiš podariti denar, stori to še pred poroko, da ga bosta morda lahko vnovčila kot prispevek za poročno potovanje, ki ga običajno načrtujeta še pred poroko.

Pravila obdarovanja, ki veljajo za vse priložnosti

 1. Ko kupuješ darilo, imej vedno v mislih obdarovanca in kaj ga bo razveselilo. Ne kupuj stvari, ki misliš, da bi jih ta oseba morala imeti ali kar bi ji moralo biti všeč.

 2. Ne kupuj daril za samopomoč, recimo stvari za hujšanje, telovadbo, ali knjig, kako izboljšati samega sebe. Darilo nikoli se sme opominjati na morebitne pomanjkljivosti obdarovanca.

 3. Osebna darila, kot je spodnje perilo, se podarjajo le med osebami, ki imajo intimen odnos, recimo med partnerjema, fant punci, žena možu in podobno...

 4. Pri izbiri daril ne razmišljaj le v smislu denarne vrednosti, ampak tudi v smislu časa, ki ga lahko nekomu podariš. Mlademu, zaposlenemu paru z otroci bo veliko več pomenilo, če se jima za nekaj večerov ponudiš za varuško otrok, kot pa kupiš še eno stvar za stanovanje. Če dodaš svoji še ponudbi še karto za kino, ali bon za restavracijo, bosta mlada starša več kot navdušena in hvaležna za takšno pozornost.

 5. Obdarovanje ni tekmovanje, kdo bo kupil dražje darilo. S pretiravanjem pri vrednosti ali obsegu darila lahko obdarovanca spraviš tudi v neugoden položaj. Če veš, da je prijatelj v slabšem finančnem položaju, ga boš z dragim, razkošnim ali ekstravagantnim darilom spravil v zadrego, namesto, da bi mu naredil veselje.

Kako sprejemati darila?

Za nekatere od nas je prejemanje daril precej težje kot podarjanje. Iz neznanih razlogov jecljaš, se opravičuješ ali celo izrečeš kakšno neprimerno opazko. Se sprašuješ, kako graciozno prevzeti darilo, ki ti ga je nekdo izročil z najboljšimi nameni? V bistvu sploh ni tako težko...

 1. Reci „hvala“ z iskrenostjo v glasu. Tudi, če darilo ni po tvojem okusu, izraziš zahvalo osebi, ker ji je toliko do tebe, da te je želela razveseliti.

 2. Ob darilu, ki ti je všeč, bo tako vsakemu jasno, da je zadel terno. Če pa darilo ni po tvojem okusu, se lahko elegantno izmažeš s kakšno prijazno opazko: „Kako mehak pulover. Hvala, teta. Zelo pozorno od tebe.“

 3. Če dobiš darilni bon ali denar, povej osebi, kako ga nameravaš porabiti. „Ati in mami, hvala! Tole bo prišlo zelo prav za tečaj potapljanja, na katerega se želim vpisati.

Namen obdarovanja je nekomu narediti veselje. Če imaš v mislih, da darila podarjaš zato, ker tako želiš in ne, ker si k temu obvezan, bo tudi obdarovanec ob tvojem darilu začutil to sporočilo.

Če si pozabil/a na darilo

Če te ob praznikih ali drugi priložnosti obdari oseba za katero nisi imel pripravljenega darila, se preprosto zahvali za podarjeno in opusti opravičevanje ali poskuse, kako v zadnjem trenutku nadoknaditi zamujeno in nekaj podariti v zameno iz občutka dolžnosti. Oseba ti je namreč nekaj poklonila darilo z željo, da ti naredi veselje, ne zato, ker bi pričakovala kaj v zameno.

 

vic dneva :)

"Pridite takoj k nam! Tašča hoče skočiti skozi okno."

"Napačno številko ste zavrteli, gospod. Mi smo mizarji in ne policisti."

"Je že prava številka. Problem je v tem, da ne more odpreti okna."

ee-kanal

Misel dneva: O otrocih...
Življenje na barki
Si predstavljaš, kako se je vsako jutro zbuditi med sončnimi hribi San Francisca in klokotajočimi ...
Ati, si kaj žejen?
Triletna punčka lepo poskrbi za svojega atija, da le-ta ne hidirira med zatopljenim buljenjem v ...
Poklic: Anestezist
Anestezist je zdravnik specialist, ki poskrbi, da ti med operacijo mirno spančkaš... Je zelo ...
Misel dneva: O izpovedovanju ljubezni...
Obstaja toliko načinov izpovedi ljubezni: pripni se, varno vozi, si jedel, spočij se... Samo ...
Vegetarijanci in 13 stvari, ki jih ne marajo slišati
Si vegetarijanec ali pa samo v poskusni fazi? Najbrž si opazil/a, da druge zelo zanimajo tvoje ...
Misel dneva: O samostojnosti
Težko je hoditi sam, pa vendar je to sprehod, ki te naredi najmočnejšega. - eetaq.si
Ellen na obisku
Kako bi se počutila, če bi tvoj razred obiskala slavna osebnost kot je Ellen Degeneres in se ti ...
Revščina ali bogastvo?
Ni prav, da so ljudje zaradi revščine lačni in nimajo dostojnega življenja. Ko pa so te potrebe ...
Božično drevesce za plezalce
Božiček je med plezanjem skozi dimnik pozabil lestev? Super! Potegni lučke, obesi okraske in jo ...
Misel dneva: O hvaležnosti
Za stvari, ki se tebi zdijo samoumevne, nekdo drug moli in prosi zanje. BODI HVALEŽEN ZA TO, KAR ...
Slabo pobriti pevki (ne samo pod pazduhami)
Emmanuel and Phillip Hudson - Ratchet Girl Anthem
e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje