Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija

karin97 • Od: 5.2.2012 • Prispevkov: 47
Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 5.2.2012 15:28
Hejla ! Smile

Mene zanima, če je kdo med vami na Prvi gimnaziji Maribor, na klasični?
Jas se želim vpisat, pa me zanima vaše mnenje. Za drugi tuji jezik razmišljam, da bi vzela italijanščino, čeprav se učim na osnovni že 5 let nemščino.
Zanima me, če je latinščina težka pa kak so učitelji?

Zanima me, če imam sploh možnost da pridem not. Imam 173 od 175 točk ? Very Happy

HVALA VSEM ZA ODGOVORE Smile
Peinchy • Od: 5.3.2011 • Prispevkov: 111
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 5.2.2012 17:30
klasična je zakoooon Very Happy no not boš ziher prišla, lani si lahko 10 pik zgubu. latinščina je kul samo je dosti sproti za delat, drgač pa kerega profesorja dobiš. pa manj maš za predelat pri fiziki pa biologiji pa kemiji Cool pridi na informativne pogledat pa se pol odloči

klasiki smo zakon! XD
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 5.2.2012 19:13
Hej ! Smile
Jas sem bla na prvi na dnevu odprtih vrat pa v šoli smo imeli predstavitev klasične gimnazije, pa je biu oni smešni učitelj, ko uči latinščino, staro grščino, italijanščino pa še kaj Very Happy car je izgledal Very Happy je reko, da je letos razrednik.
Najbolj smešno je blo, ko smo lahko šli na prvi na dnevu odprtih vrat k pouku, pa smo mi hotli k latinščini pa so nas dali k francoščini. Sej je blo fajn, samo čisto nič nismo razumeli pa to nas ni niti zanimalo. Laughing

Tak, da naslednje leto bom kr klasik verjetno. :'D
@Peinchy keri letnik si? Smile
Rocafella • Od: 24.1.2010 • Prispevkov: 340
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 6.2.2012 1:12
Peinchy pravi:
klasična je zakoooon Very Happy no not boš ziher prišla, lani si lahko 10 pik zgubu. latinščina je kul samo je dosti sproti za delat, drgač pa kerega profesorja dobiš. pa manj maš za predelat pri fiziki pa biologiji pa kemiji Cool pridi na informativne pogledat pa se pol odloči
klasiki smo zakon! XD

kaj kaj kaj ? Surprised a ni samo ena profesorca za latinščino? damjanova al kak je že...
Ally14 • Od: 6.12.2010 • Prispevkov: 94
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 6.2.2012 17:20
ne, čepon je tudi ....------------------>njega vsi hvalijo, da je ful fajn Smile

glede italijanščine, moji sošolci jo majo .... in pač imajo čepona---->pravijo, da je v razredu ful fajn, pa da se celi čas smejijo .... nekateri so pri nam tudi meli nemščino prej, samo pravijo, da jim je italijanščina ful všeč Smile pač sproti se je treba učit, pa gre

Smile lep pozdravček vsem bodočim prvogimnazijcem Smile
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 6.2.2012 19:30
Mislim, da kolko sem razumela, je tudi ta učitelj Čepon verjetno rekel, da sta dva učitelja - on pa še ena učiteljica; verjetno ta, ki si jo omenila Rocafella - Damjanova Very Happy
tega učitelja Čepona vsi klasiki hvalijo Very Happy

se prav težko odločim @Ally14 al bi imela nemščino še naprej (seveda ne bi vzela nadaljevalne ampak bi imela lepo podlago za začetno nemščino) al bi pa vzela italijanščino Very Happy
Tako, da.. bomo vidli, kak bo na informativnih Smile jače ziher, tak ko je na prvi :3
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 6.2.2012 21:31
aja omg, čepon ma latinščino o.O nisn vedla hah
drugače pa ja.. ne bo vam žal, če grete na prvo Razz
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 7.2.2012 19:21
mi lahko katera pove keri predmeti so na klasično najbolj težki pa kateri učitelji so najbolj čudni, da te majo takoj na piki? Very Happy
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 7.2.2012 20:15
ok, jaz drugač nisem na klasičnem, samo tisti, ko pa so pa pravijo, da je nekaterim kar latinščina težka-oziroma, da se je treba kuj dosti učit, ker je ful dosti besed Smile

za prof. pa, odvisno kere dobiš ... mi smo dobili v redu prof., odvisno je pa tudi od prof., pa kak ste mu všeč, da bi mel koga na piki ....

če te še kaj zanima, kar vprašaj Smile
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 7.2.2012 20:19
@Ally14 povej mi prosim, kak je nasplošno na prvi - je ful težka? Smile) ker eni pravijo da je pune težka : o kolko se pa učiš na dan pa pred testom? Smile)
keri letnik si? Smile
matematika je ziher težka -.-
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 7.2.2012 21:53
meh jaz sem prvi letnik. šola ni ne vem kak težka se pa pozna preskok osnovna-srednja
matematika je **** ker nas ma razredničarka XD pač zaštekat morš pa vadit da ti gre hitro računanje. ful je razlika pri angleščini, ker je dosti na pamet učenja novih besed in njihovih definicij. če greš na klasično moli da dobiš čepona za latinščino ker tota druga je za en kurac Mad najboljši pa je itak bil ploj XD XD sam je šol Confused jaz se (razen matematike) učim 1 do 2 dni pred testom/ spraševanjem, zaenkrat še sfolgam X) upam da se odločiš za prvo ker je res zakon, pa mi smo cari Cool
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 7.2.2012 21:58
men je bil najtežji 4.letnik, predvidevam da zarad izbirnih predmetov za maturo in pa ker sem se malo polenila.
drugače pa učenja ni tak dost, odvisno od predmeta (npr. zgodovino sem se vedno mogla učit 5 dni prej) pa česa si vajen iz osnovne šole.
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 8.2.2012 19:38
Hvala punce za vse odgovore Smile)
No, jas nekih delovnih navad nimam ker veliko poslušam pri uri, imam logiko (samo pri matematiki izgine :p) tak da hitro poštekam stvari Very Happy

matematiko vem, da se bom mogla učit sproti - to že zdaj na osnovni delam Very Happy tak, da upam, da to na srednji ne bo problem Smile)

za latinščino pa upam, da dobim čepona Smile) ker vsi pravijo, kak je on najboljši - da ona je neka čudna, ma neke finte Rolling Eyes
pa upam, da moja razredničarka ne bo matematičarka Laughing jo mam zdaj na osnovni pa vem kak je Laughing
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 9.2.2012 16:04
Šola meni osebno ni dosti težja od osnovne ? pač kot si napisala, da hitro zaštekaš stvari je to super Smile Smile Smile
Glede na delovne navade pa, probaj si vsak teden prebrat pa ponovit, kaj ste delali pri nekem predmetu, pa če ti ni kaj jasno vprašaj!!! Men osebno je ful boljše, da si preberem stvari, ki smo jih delali, ker mi je pol dosti lažje (pa niti se nimaš dosti za učit, če slediš v šoli, pa doma nekaj malega narediš)
Glede matematike pa ---------> mi mamo prof. mažgon in meni je ona ful fajn. Jaz tudi nisem matematik, daleč od tega, pa mam pri mat same 4-ke (to pa je zasluga tega, ker sem delala celi čas sproti) Smile
Učim se pa na splošno intenzivno 3-4 dni pred testom, čeprav mi včasih to ni vredu, ker se morem v totih dneh ful dosti naučit
V osnovni sem mela tudi vsa leta ang 5, tu pa mam zdaj 4-ke, ker je dosti novih izrazov, pa besed ?????.
Glej, če se boš učila sproti (vsaj malo) ne bi smelo bit problema

Aja, pa prvi letnik sem Smile če te še kaj zanima, kuj vprašaj Smile
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 9.2.2012 19:34
vedno bolj in bolj sem odločena da grem na prvo gimnazijo, sploh ko berem te vaše pozitivne komentarje Smile
jas sem bila do začetka devetega razreda odločena, da grem na škofijsko gimnazijo - ampak sem si premislila Laughing in mi ni žal Smile ko sem bila na prvi je blo res svetovno - šli smo na prvi oder pa je blo pune smešno Laughing
zanima me če obiskujete kakšne interesne dejavnosti na prvi - pevski zbor, gledališče? Smile mogoče ? Laughing kaj se vam zdi fajn od teh dejavnosti obšolskih?
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 10.2.2012 19:27
ful fajn je likovna delavnica, ker profesorca ful vredu. pa baje je impro liga vredu. pač to so oiv ki jih morš nardit da lahko zaklučiš letnik. maš ful dosti stvari na izbiro, letos smo lahko na primer šli na bobnarsko delavnico in je blo ful zabavno Very Happy
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 11.2.2012 18:03
jas sem bla včeraj na informativnih Wink) super je šola, zrhtana pa vse Very Happy vidi se, da imajo učitelji klasike radi, mogoče jih celo postavljajo malo v ospredje. fuul mi je všeč, da imajo tako veliko izbiro jezikov Smile čeprav bo težka odločitev kateri jezik naj vzamem. POMOČ? Very Happy stanje je tako - francoščino ne bi, ker nimam naglasa takega ;3 nemščino ne, ker se jo učim že 5 let in mi ni več všeč Very Happy italijanščino bi se pune učila, samo se bojim, da mi nebo šla. potem ostane še španščina, ki jo malo znam zaradi telenovel Very Happy Laughing

ful mi je všeč klasična Smile) naslednje leto (če bom sprejeta) se vidimo na prvi Wink)
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 12.2.2012 12:34
lepo, da ti je šola všeč ... Smile

po eni strani res mogoče klasike postavljajo v ospredje, samo ne dosti ... Smile

glede jezikov pa je tak, vzemi si tistega, ki ti je všeč-ker se boš ga res lažje učila

če ti je všeč italijanščina, ti predlagam, da si jo vzameš, v našem razredu so si jo tud vzeli, pa nima noben problemov, da mu ne bi šla ... pač učit se sproti Smile

upam, da boš naslednje leto ena izmed nas ... Wink
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 12.2.2012 19:43
to je problem - izbira drugega jezika Wink) prosim za pomoč (again)
prvi jezik bom itak vzela angleščino Wink za drugi jezik pa je stanje takšno ~ francoščina - ne, nemščina - ne Very Happy; italijanščina me ful mika, tudi zaradi tega ker bi rada bila arheologinja in večina najdbišč je na italijanskem ozemlju Very Happy španščino pa bi fuul bolj poštekala ker jo znam - telenovele so krive Laughing

POMOČ? :d

hvala Ally14 Wink naslednje leto me je kr strah ko bom fazan Laughing
Elle • Od: 17.4.2011 • Prispevkov: 6
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 4.1.2013 13:26
Okej, sedaj ko sem prebrala vse te vaše poste, se nič ne čudim nad dokaj podobnimi odgovori, ker ste večinoma vse, ki hodite na Prvo še prvi letnik. Čeprav bo moj odgovor za avtorico te teme že prepozen, pa bo mogoče kmalu koristil kateri drugi, ki se bo zanimala za to šolo.
Letos zaključujem 4.letnik na Prvi, klasični program, drugi tuj jezik imam francoščino. V prevm letniku nas je bilo približno 8 do 10 odličnih po uspehu, največ pravdobrih, trije pa dobri. Kar je za gimnazijo nasplošno zelo super končni uspeh razreda. Ampak če pogledamo resnici v oči, prvi letnik je, mislim da na vsaki gimnaziji, zelo blizu, le neka nadgradnja osnovne šole. In tudi jaz, ki sem imela matematiko v oš štiri, sem imela v prvem letniku pravtako 4-ke, z učenjem dva dni pred testom. Pravtako pri prof.Mažgon.
Kar se tiče latinščine. V prvem letniku je eden izmed naših najljubših predmetov. Besed se nekaj nabere, tam okoli 80-100, kar je izredno malo, ker so tudi zelo pogosto rabljene in si jih ni težko zapomnit, tiste osnovne 3 deklinacije, ki jih vzamemo in osnovne konjugacije so mačji kašelj. In v prvem letniku še razlaga prof.Čepona po eni strani ni tako zelo pomembna, ker še ni nekih težjih povezav med snovjo pri latinščini, kjer bi moral razumet kakšne posebnosti ali bolj zapletene povezave. Tako ti je Čepon samo kul, smešen in za hece, ker praktično latinščine v prvem letniku ne rabiš ''kapirat''.
V drugem in tretjem letniku pa se stvari že začnejo spreminjat. Pri latinščini naprimer, ti ni dovolj več samo to, da je prof.Čepon smešen in kul, ker se začne prava latinščina, veliko bolj zapletena, z dosti več nejasnimi posebnostmi, začnejo se sestavljat neenostavne strukture, spoznaš nove glagole v preveč možnih oblikah, in besed je že mali milijon. Skratka spoznaš se s snovjo, kjer bi potreboval bolj obsežno in jasno razlago, utemeljitev, ki pa prof.Čeponu ravno ne leži. Morda je tako samo v našem razredu, ampak koliko smo se o tem pogovarjali z višjimi letniki, so tudi oni enotnega mnenja. Zmanjka mu avtoritete nad razredom in profesor sam po sebi je velikokrat raztresen in zmeden. Pri težji in kompleksnejši latinščini pozabiš na to, kako hecen je profesor. Samo toliko Smile In latinščina pri prof.Damjanovi je ''zahtevnejša'' le na tej ravni, ker se pri njej dela vse sproti, večkrat na teden preverja znanje v razredu, ravno zaradi tega, ker se zaveda kompleksnosti tega predmeta. Sicer pa koliko je stroga in ne-stroga, pa je seveda prav da je, kar je tudi upravičeno iz njene strani, ker ima dosti boljši pristop in razlaga korektno. Je pa res, da pa je starogrščina dobra izbira v tretjem letniku, ki jo tudi uči ta profesor Čepon, in pri tem predmetu pa so dovolj samo heci. Ker obsežne snovi praktično ni, povdarek je na mitologiji in spoznavanju starogrške literarne umetnosti. Koliko so mi povedali sošolci.
Tudi matematika postane malo trši oreh, ker se sunkovito preide na gimnazijsko raven zahtevnosti. In, če nisi ravno med matematiki, potem brez sprotnega dela-vsaj redne domače naloge, ali pa učenja matematike vsaj 10dni pred testom, prideš kar težje skozi. Če prideš. Kar pa je spet odvisno, kakšne učne navade komu ustrezajo, tako da ti komentarji koliko se učiti in koliko ne, so zelo relativni.
Glede jezika pa ne vem zakaj vas večina tako komplicira. Koliko se spomnim, je prej ena izmed komentatork napisala, da si ne bi izbrala francoščine ker nima njihovega naglasa. V naši skupini za francoščino, se nihče ni učil tega jezika, niti približal se mu ni. Saj pa nikjer ne piše, da je to predpogoj, da si ti izbereš nek jezik. Torej, če ti še ne gre npr izgovorjava njihovega specifičnega R-ja ali katerakoli druga značilna posebnost jezika, je brezveze da se že zdaj s tem obremenjuješ, ker zato pa se uči nek jezik. In pri vsakem tujem jeziku se začne pri čistih, preprostih slovničnih in komunikacijskih osnovah. Izberite si punce tisti jezik, ki vam je všeč ko ga slišite in ki vas dejansko privlači. To je edini pogoj, zakaj izbrati določen jezik.
Iskreno, klasiki smo večinoma bolj v ospredju, že zaradi tega, ker profesorji pri veliki večini predmetov od nas zahtevajo nekoliko več, testi so na obsežnejši ravni. Ne pravim da je tako pri vseh profesorjih, ampak za tiste, ki pa smo jih mi imeli do zdaj, pa je to še kako zelo držalo. In pri marsikateri kulturni-umetniški prireditvi, dogodku, bodo vedno v ''prevladi'' klasiki, čeprav nas je na šoli neprimerljivo veliko manj od dijakov splošnega programa.
Prva je prva, a koliko ima pozitivnih lastnosti, se ne izogiba tudi slabim. Ampak tako je vsepovsod.
In vse še boste doživele, kaj pomeni to ''Per aspera ad astra''. Pa ne v prvem letniku ravno, ampak v nekoliko višjem.
Niniel • Od: 5.2.2010 • Prispevkov: 2
Re: Prva gimnazija Maribor - klasična gimnazija 13.1.2013 17:50
Enostavno ne morem mimo, ne da bi pristavila še svoj lonček. Moram povedati, da je profesor Čepon odličen latinist in grecist in da je edino, kar se mu morda da očitati, premajhna angažiranost za delo z dijaki, ki jih snov ne zanima in/ali so preleni, da bi si jo pogledali. Srednješolska latinščina ni nobena znanost - če lahko večina gimnazijcev razume matematiko, ki je na gimnaziji na kar visokem nivoju, potem bi lahko tudi latinščino. Tudi ga. Damjan je dobra profesorica, morda malo bolj organizirana in pedantna od Čepona, a to ne pomeni, da pri njej vsi vse znajo in da letijo same dobre ocene. V primerjavi s prof. Čeponom je bolj nedostopna, dijaki ji ne upajo postavljati vprašanj ali je prositi za dodatno razlago, med tem ko sem pri Čeponu vedno naletela na veliko mero odprtosti in pripravljenosti pomagati. A kaj, ko to izkoristi le malokdo. Glavno, da se potem pritožujejo, kako ne razumejo in kako je latinščina kr nekaj.
Stara grščina v tretjem letniku je bolj za tiste, ki vam leži pisanje esejev. Od slovnice boste obravnavali samo pisavo in prvi dve deklinaciji ter nekaj osnovnih besed, nekaj malega boste povedali o zgodovini grškega jezika, ocenjeni pa boste povečini iz spisov o prebranih delih, kar je za moje pojme precej neprimerno za ocenjevanje pri tem predmetu, saj to ni slovenščina ali filozofija. Stare grščine pa se boste pri tem predmetu naučili bore malo. Umetnostna zgodovina je super in vam bo res dala neko osnovno znanje o umetnosti starega veka, ki vam bo ostalo za vse življenje, tako da jo toplo priporočam.
Kar se tiče izbire jezika, se strinjam z Elle. Ne ozirajte se na to, kar vam povedo o težavnosti jezika prijatelji, ki so na Prvi. Mene so vsi strašili, kako je italijanščina težka in si je zato nisem vzela, zdaj pa vidim, da mi ne bi delala težav in da bi jo imela veliko raje od španščine, ki sem si jo izbrala. Sicer tudi španščina ni težka, gre vse lepo od začetka in postopoma, a vseeno: amor magister optimus. Tako da svetujem, da izberete jezik, ki vam je všeč in čigar kultura vas zanima.
Če na Prvo, potem gotovo na klasično. Splošni program na Prvi ni v nobenem oziru boljši kot na drugih šolah.
JuliusCaesar • Od: 16.6.2016 • Prispevkov: 1
Klasična gimnazija Maribor! 16.6.2016 9:33
Pozdravljeni.

Mene pa zanima kako sploh je na klasični gimnaziji Maribor? Kako so profesorji? Kako je latinščina? Kako je z ekskurzijami? Sem ravno končal deveti razred in zanima me ali bo za me to velik šok in ali mi bo šlo glede na moje ocene?

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.