ZOBNI APARAT ZVEZDICE

mjbg • Od: 28.3.2016 • Prispevkov: 0
ZOBNI APARAT ZVEZDICE 28.3.2016 12:39
Zobni aparat-izkusnje je po mojem mnenju aktualna tema pri najstnikih. Sama imam aparat ze eno leto zato sem se odlocila da napisem svoje izkusnje o zobnem aparatu. ???? Predenj sem ga dobila sem tudi jaz iskala po razlicnih forumih o njem tako da vem kako se pocutite vi ki to berete. ???? Laughing Da sem dobila zobni aparat sem cakala 7 let. Shocked Predenj pa ti ga sploh dajo na zobke ti seveda vzamejo odtis vasih zob. To poteka takole: na neko plastiko nanesejo kot neko kremo(pri meni Je bila roza barve). Nato ti to plastiko namestijo na vase zobke. Nekaj casa ti to na zobkih drzi(-ortodont/ka) toliko da se pozna odtis zob na tej kremi. Ko ti odvzemajo odtis ni bolece. Je pa neprijetno. Saj se ti malo "dvigne" ko ti vzamejo odtis na zgornih zobeh. Rolling Eyes Nato cakas priblizno dva meseca da ti naredijo aparat ki bo uncinkoval pri vasem "problemu" lege zob. Sam postopek namescanja aparata pa poteka takole:
1. V usta ti dajo nekaksen poseben pripomocek(=plastiko) s katero ti razsirijo usta ob straneh. Tako lazje pride do vseh zobov(-kocenkov).
2. Na vsak zob posebej ti nanese lepilo ki je take bele barve.
3. Nato ti na vsak zob posebej prilimajo zvezdico.
4. Skozi zvezdice ti nanese zicko katera povezuje zvezdice.
5. Na koncu ti da gumice. Z njimi "pripne" zvezdice z zicko.
Sam postopek namescanja zobnega aparata ne boli. Meni osebno je bilo neprijetno samo takrat ko so mi dali v usta tisti pripomocek s katerim so mi razsirili usta in ko so mi nanasali gumice. To je zelo neprijetno.. morda malo bolece. Saj so te gumice tesne in jih more razsiriti da jih lahko dobi cez zvezdico. In ja to ni prijetno. ???? Drugace pa si priblizno pol ure notri.
Glede bolecin:
Prvi dan te se ne boli tako zelo. Te pa naslednje dneve saj zobje niso navajeni na tak "pritisk". ???? trdih stvari ne mores jesti. Zelo tezko grizes. Tako da kaksen teden odkar imas aparat lahko jes samo cokolino kake juhice itd. Kasneje pa ze lahko jes trse stvari. Sicer pa boste sami presodili kaj boste lahko jedli in kaj ne. Glede jabolk je res da vanj ne mores zagristi. Tako da si ga moras narezati na koscke. Glede cigumijev sicer ne vem...pa vednar res morate zelo paziti kaj jeste da vam ne odpade zvezdica. Meni sicer se ni odpadla tako da ne vem kako in kaj potem naprej ko se ti to zgodi. Na higieno zob zelo pazite. Res pazite. ????
Vsak mesec pa hodite tudi na preglede kjer vam "privije" aparat. Vbistvu vam menja zicko da je bolj mocnejsa. To ne boli. Vendar ce vas zobje bolijo se od prej.. vas bo pri namescanju nove zicke malo bolelo. Embarassed Boli vas dobre dva dni nato pa bolecina mine. Priporocam tudi vosek. Ta je namenjen...ko hodite vsak mesec na "privijanje" in se vam s tem zd malo premakjeno zobje vas zacne tista "odvecna" zicka spikati. To je zeli neprijetno saj vam znotraj ustnice lahko prereze tudi do krvi. V tem primeru si daste na tisti del vosek(ki je mehek) in s tem vam oblazi bolecino.
To je zaenkrat vse kar se tice zobnega aparata. Upam da sem vam kaj pomagala. Ce pa vam je kaj nejasnega pa me seveda lahko vprasate. Razz

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.