transgender/ transeksualec

anonlolzz • Od: 27.12.2013 • Prispevkov: 37
transgender/ transeksualec 13.4.2015 20:28
če tudi big brotherja ne gledate, ste najverjetneje zasledili kaj o tem, da se ena izmed udeleženk - Pia ni rodila kot ženska temveč kot moški. torej je transgender, oz, po slovensko transeksualka.

predvidevam, da moja družba ni edina, ki je odprla temo o transeksualcih. zanima me:
-kje in kdaj ste prvič slišali za transekualnoat,
- kaj o transeksualnosti veste,
-ali poznate kakšnega transeksualca,
-kakšno je vaše mnenje o transeksualnosti.

se bom prva razpisala:

za transgenderje sm prvič slišala na intrnetu pred slabim letom. pravzaprav sem na asku zasledila osebo ki so jo kar naprej spraševali po njenem spolu. ko sem prebrala nekaj odgovorov, sem pobrskala po internetu. tako sem spoznala besedo transeksualec. kmalu sem v razred dobila transeksualca in takrat sem se resneje vrgla v zbiranje podatkov o tem.
no jaz sem o transgenderjih veliko brskala po intrnetu. brala članke v angleščini, na yt videe ki jih delajo transgenderji. tudi v mestni knjižnici sem iskala romane na to temo (med drugim biografijo od Salome, vendar je osebno nebi priporočala v branje). vse to počnem še vedno. se o tej temi skušam izobraziti.
predvsem sem se naučila, da je transeksualnost nekaj kar se zgodi v glavi. tvoj um se ne sklada s tvojim telesom. čeprav imaš npr. moško telo, se počutiš kot ženska. ampak ne glede na to katerega spola se počutiš, to ne definira tvoje usmerjenosti. lahko te privlačijo moški, ženske, moški in ženske, transgenderji, na splošno kdorkoli. to nikakor ni odvisno od tega katerega spola si. prav tako i povezano s tvojo osebnostjo. lahko se počutiš kot moški in si "stereotipni" moški, ki ima rad video igrice avtomobil, modro in črno barvo,... lahko se definiraš kot moški, vendar ti je vseeno všeč roza barva, poezija in romantika. enako velja za ženske. kaj ti je všeč pač ni povezano s tvojim spolom. tudi med tisitmi ki se rodijo kot ženske poznamo dekleta ki so nore na videoigrice in avtomobile recimo. no to je nekako nestrnjeno-strnjena misel o tem kar sem se naučila o transgenderjih. (ugotovila sem da mi je ljubša angleška beseda)
kot sem že omenila poznam transeksualce. nekatere osebno, nekatere samo zelo redno spremljam na internetu in so mi vir znanja.
osebno popolnoma podpiram take odločitve in jih razumem. sedaj ko sem slišala toliko njihovih zgodb, jih razumem in lahko si skušam predstavljati kako grozno bi bilo, če bi se rodila v telesu ki se nebi skladalo z mojim umom.

no to so moje strnjene misli o tem (vem veliko jih je) upam da se je komu dalo brati, in pa da bo še kdo delil mnenje. lahko tudi na krajše v nekaj povedih. če pa se pojavi še kak transgender, pa upam da deli izkušnjo, kajti prav gotovo nisem edina oseba željna informacij.
Pačupa • Od: 7.5.2010 • Prispevkov: 616
Re: transgender/ transeksualec 15.4.2015 12:43
Po pravici povedano se ne morem prav spomnit kdaj sem prvič slišal za transgender. Edino kar se spomnim je začetna zmeda in nerazumevanje, ker nihče ni prav vedel oziroma si upal razložiti, kar vpliva da si na koncu nisi čisto na jasnem s tem pojmom. Kar pa me veseli je to, da se je v zadnjih nekaj letih ta in tudi druge podobne teme zelo odprle in lahko veliko hitreje prideš do takšnih informacij, hkrati pa je do tega tudi večja odprtost, zmanjšala se je ignoranca. Kar želim reči je to, da je ta razmah v zadnjih letih zelo lepo vplival na večjo prepoznavnost tega in tudi začele so se reševati problematike kot so razne pravice kot pa tudi vse do osnovne strpnosti in če ne drugega vsaj do priznavanja da obstaja kaj takega.

Naslednje vprašanje se mi zdi zelo lepo da lahko malo razširimo to debato o transgenderjih. Sprva bi rad predstavil malo družbeno oz sociološko podlago spolov in tega. Nekateri mogoče že vesta da se spoli delijo na dva dela. Še posebaj v angleščini se da to zaslediti na primeru uporabe sex in pa gender. Torej razlikujemo biološki in socialni spol. Prvi je spol s katerim se rodiš, torej moški ali ženski spol. Socialni spol pa je posameznikovo dojemanje o njegovem oziroma njenem spolu. Tako kot si (Anonlolzz) že lepo povedala, izhaja to iz uma in ravno to je ta kategorija socialnega spola. Si to kar čutiš da si, kar seveda lahko pripelje do tega da se dojemaš kot obratni spol od biološkega. Tudi če gledamo to malo historično lahko takoj opazimo da se transgender pojavlja skozi več obdobji naše družbe in da to ni nikakor nek novi pojav ali trend kot nekateri mislijo danes, gre mogoče le za večjo odprtost do tega. Na to temo je tudi ta problematika dojemanja skladanja biološkega in socialnega spola kot nekaj normalnega, vse ostalo (transgender itd.) pa kot nekaj deviantnega. Zato tudi podpiram večjo odprtost do tega in tudi izobraževanje na te teme, kajti tako bo prišlo do tega da se bo začelo to dojemat kot neka normalna stvar, da neujemanje spolov ni nekaj negativnega ampak je samo bit človeka, tako kot je ujemanje tega bit drugega. Ignoranca je ena izmed grehov človeštva.
Glede spolne usmerjenosti si tudi lepo povedala, da transgender ne vpliva na spolno usmerjenost. Kje ljudje pogosto naredijo napako je to, da mislijo da je identificiranje z določenim spolom povezano s spolno usmerjenostjo. Vsi ljudje imamo svojo spolno usmerjenost ne glede na spol, in zakaj bi drugače veljalo na transgender.
Komentiral bi rad na te stereotipe, ki si jih lepo omenila, glede tega kaj imaš rad. Spet bi rad poudaril da posameznikovi interesi niso ne vem kako povezani s spolom in je zato glupo povezovati določene stvari z moškostjo ali ženskostjo. Največji problem na tem področju so tisti moški, ki se bojijo da bo nasrkala njihova moškost če bodo recimo nosili pink majico ali pa se peljali z ženskim kolesom. Seveda je tu tudi problem v samo družbi in učenje spolnih vlog itd. V glavnem kaj želim reči je to, da spolnost nima vpliva na to, edino kar je je mentaliteta posameznika glede tega, kako se odziva na te stvari, torej strogo deljenje na moško/žensko, ki jo pogojuje naša družba.
Sam ne poznam nobene/ga transgender.
Moje mnenje na to temo je pomoje že možno sklepati iz zgoraj napisanega: podpiram to ali kako se naj izrazim. Ne moreš ti človeka zatirat zato ker je drugačen od tebe ker prvič tak je on on oz ona ona in nimaš pravice govorit kako naj drugi živi, drugič pa seveda če se nekdo identificira kot moški kako ji lahko rečeš da nima prav in bi se morala počutiti kot punca. Enako glupo je da bi nekdo prišel do mene in mi začel govoriti da zakaj se imam za moškega ko bi se moral imeti za žensko...
Rad pa bi tudi izpostavil da obstaja več tipov spolov oz vsaj socialnega spola, kot na primer (uporabil bom angleške izraze): agender, genderfluid, genderqueer, third gender, androgyne, transvestite.... V glavnem vsi smo si različni in narobe je nekaj jemati kot normalno in nato iz tega izhajati in trditi da nekaj kaj ne paše v ta sklop normalnosti ni pravilno...
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: transgender/ transeksualec 15.4.2015 19:40
prvič sem za to slišal leta 2002 ko so na evroviziji pele sestre (ja, tako star sem že Razz še bolj zato ker se mi zdi kot d abi bilo to včeraj)

na kratko, nič nimam proti njim, vsak človek ima pač pravico biti in početi to kar je in želi.
po drugi strani me pa skrbi podiranje mej v vseh pogledih zaradi človekovih želja. dobro je to, da vsakega transeksualca pred operacijo pregledajo strokovnjaki ki ocenijo ali je dejansko upravičeno in bi se človek bolje počutil kot nasproten spol, ali mu je enostavno dolgčas in ga je neustavljivo fantaziranje in želja po nečem boljšem pripeljala do tega.
dejstvo je, da so ljudje vedno manj zadovoljni nasploh in hočejo vedno več. včasih je bilo luksuz imeti radio, ki je zabaval ljudi ure in ure, danes je pa groza če internet dela prepočas ali če se v nekih rovtah s telefončkom ne moreš na internet povezat. ljudje so postali odvisni in zmedeni zaradi vseh teh možnosti in sploh ne vejo več kaj želijo.
vedno manj ljudi je zadovoljnih z videzom in plastične operacije so že vsakdanje. debeli ljudje hočejo shujšati, kar je sicer dobro, razen tega da hočejo IZGLEDATI bolj suhi in imeti manj kil, za zdravje se jim pa nič ne gre - zato so tudi tabletke za hujšanje, razne hiralne diete in čajčki popularni. suhi ljudje hočejo biti močni in nabildani, zato posegajo tudi po steroidih itd. da o makeupih, parfumih in tem sranju sploh ne govorim.

skratka, grozno je kako je poudarjanje sprejemanja drugačnih itd. na vsakem koraku, HKRATI pa si vsi želijo biti nenaravno popolni in tudi sami opazijo čisto vsako nepopolnost ki jo vidijo in jo označijo za nekaj čudnega.

transeksualca, geja, črnca vsak sprejema, ker je to dosegla propaganda. nekoga, ki gre v javnost ki ni naparfumiran, namazan, sveže stuširan, oblečen tako kot družba zahteva, pa bo TAKOJ označen za čudnega in to na tak način da nihče ne bo niti besedice rekel.
če pridete v skupino in rečete da ste gej, bojo hvalili vaš pogum, kako ste superfajn in morate imet enake pravice. če pridete v skupino in prdnete, vas bojo označil za merjasca, čeprav je tudi to popolnoma naravno dejanje, ki se zgodi VSAKEMU.

moderna družba je podrla ogromno tabujev, a ogromno jih je tudi nastalo. NIKAKOR pa nismo bližje sprejemanju sebe, ampak ravno obratno - hočemo biti sami sebi popolnost. in družbi.

kot sem rekel, transeksualce spoštujem, če je to res njihova prava in resna želja, da si spremenijo spol. ampak, ne bom pa spoštoval če si bojo čez 50 let ljudje vsakih 5 let spreminjali spol ker "bo to PAČ njihova želja". so tudi primeri transeksualcev ki so si večkrat spremenili spol, nato pa iz depresije naredili samomor. to zame ni nobena ženska ujeta v moškem ali obratno, ampak neodločnost v večno nezadovoljnem človeku.

nekje se mora ustavit stalna želja po izboljševanju in spreminjanju in biti meja pri tem da človek vedno dobi kar hoče. sprejemanje pomeni to, da si z nečem zadovoljen in si ne želiš spreminjati, pa čeprav bi bila sprememba mogoče boljša.
Re: transgender/ transeksualec 15.4.2015 20:33
Slovenc79. Do določene mere se strinjam s tabo, se pa hkrati nikakor ne moram strinjat s tem delom razmišljanja. Veliko govoriš o željah in stvarmi pogojenimi s tem, torej želja, ki izvira iz tega da bi recimo dosegli določen izgled ali kaj podobnega. Zmotilo me je to da dajaš občutek, kot da jemlješ spremenitev spola kot nekakšno dodatno materialno dobrino, kot da je to enako kot želja po boljšem telefonu samo zato ker je na trg prišel boljši in si sedaj treba želeti le še eno novo igračko ker si jo pač lahko in ker lahko pač izbiraš med raznimi modeli in ko je le prejšni malo slabši in je sedaj potreben nov. Ta tvoj vidik mi je čisto zgrešen. Ne moraš primerjati tega s transgender in na splošno spremenitvijo spola. Seveda ne rečem da je določen majhen procent ljudi ki si spremeni spol zato ker si lahko, ampak zaradi teh primerov tako posploševati in na majhen način degradirati posameznikovo željo po spremembi spola kot neko muho ker pač lahko... Ne vem če docela dojameš da je sprememba spola za transgender oz za tiste, ki si želijo te operacije lahko zelo zelo pomembna in celo nekako osvobodajoče. Zamisli si da se rodiš z rokami tam kjer imaš noge in noge ti rastejo iz ramen. Nato pa ti nekdo pove, da je možno izvesti operacijo, ki lahko zamenja to in ti tako pomaga da si to kaj želiš biti da imaš tako rečeno prave ude na pravih mestih. In dvomim da bi takrat začel tako operacijo povezovat z splošnim družbenimi problemi velikih želja, ki so bolj kot ne pogojene zaradi samega sistema kapitalizma, kateri producira vse te želje za svoje delovanje in ohranjanje. Tudi vsa ta ideologija o izgledu je bolj kot ne produkt kapitalistične družbe. In žalostno mi je, ko začneš te probleme povezovati z človekovo bit ki izhaja iz nje/ga same/ga... Isto je glede spolne usmerjenosti. Ne moreš reči da zato ker je sedaj družba podrla oz vsaj podira tabu spolne usmerjenosti, ko zdaj ljudje malo boljše razumejo da obstaja več vrst da se sedaj odločajo kaj dobo; da bodo gey zato ker si želijo biti in ker je izbira. Si kaj si, odprava tabuja pa je dobra da se lažje opredeliš, če se ne moreš opredelit v navadnega cis heterospolnega moškega ali pa žensko. Nato komentar na ta stavek: moderna družba je podrla ogromno tabujev, a ogromno jih je tudi nastalo. NIKAKOR pa nismo bližje sprejemanju sebe, ampak ravno obratno - hočemo biti sami sebi popolnost. in družbi. - dalo bi se debatirati o tem koliko tabujev je nastalo na novo je pa res da se jih je kar nekaj začelo podirat, kar pa je dobra stvar, saj se stvari začnejo spreminjati na boljše ko se začnejo vzpostavljati diskurzi (torej odpirati tabuje). In glede sprejemanje sebe, da želimo biti popolni sebi in potem družbi. Ignoriraš fact da želimo biti sami sebi popolni zaradi družbe ampak dostikrat izvira ta želja iz nas sami in nato misliš da želiš biti popoln sam sebi. Družba pogojuje neke norme katere se poskušamo ljudje držati, v današnji družbi pa je ena izmed njih tudi ta izgled, kakšni naj bi bili in ja, družba pogojuje, posamezniki pa se želijo te norme držati, da bi bili sprejeti. In še zadnji komentar na ta del: nekje se mora ustavit stalna želja po izboljševanju in spreminjanju in biti meja pri tem da človek vedno dobi kar hoče. sprejemanje pomeni to, da si z nečem zadovoljen in si ne želiš spreminjati, pa čeprav bi bila sprememba mogoče boljša. - Če s tm ciljaš na transgender mi je tvoja mentaliteta malo zgrešena ker takšna oseba se ne mores sprejemati ker je nekaj kaj se ne čuti da je in s tem zveniš malo samovsebovano, saj bi te lahko človek razumel kot ej vem da si en spol pa se čutiš da si drug in ja ampak bi bilo kul da bi malo zmanjšal to svojo željo po spreminjanju is se pač probaj sprejet tudi če to nisi ti in se ne moreš. Pač to ni moj problem če sovražiš sebe in to stanje v katerem si, dokler mi ne kažeš želje da bi se spreminjal in da se kao sprejmeš je pri meni ok. V glavnem določene stvari je treba spremeniti in izboljšati. In zato ker se to poskuša narediti z vsem še ne pomeni da je vse to slabo in bi bilo potrebno zatirati. Kakorkoli, nekateri tvoji pogledi so mi malo zgrešeni.
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: transgender/ transeksualec 15.4.2015 21:13
pričakoval sem tak odgovor. in tudi sem pričakoval da bo prva stvar ki vam bo padla na pamet homofobija in kakorkol-se-že-reče-nestrpnosti-do-transeksualcev. zato sem tudi večkrat poudaril da proti nobenemu od njih nimam nič in jih podpiram, kar pa očitno ni prepirčal. ker je pač propaganda na vrhuncu in si marsikdo ne upa glasno karkoli kritičnega pomislit glede tega.

načeloma se strinjava v vseh pogledih, ker se strinjam z vsem kar si napisala. ampak je pa tu velik problem, ki mislim da se ga ne zavedaš dobro - več možnosti ljudi bolj zmede, manj vejo kaj si želijo, bolj izgubljajo lastno identiteto. vsaj polovica porok se konča z ločitvijo, čeprav si ob poroki rečejo da bojo za vedno skupaj. neodločnost je tista ki uničuje svet. sprememba spola je velika sprememba in za to bi se moral odličit le tisti ki dobro ve, da tega ne bo obžaloval. ampak, ti garantiram, primerov ki bojo spremembo obžalovali bo vedno več.
kar se tiče tabujev - ja, prav je, da se rušijo. narobe pa je, da družba ustvarja nove. kakšna tolernatna družba je to, če te ljudje označijo za čudnega, če npr. nisi nadišavljen? al pa da je ženska brez makeupa? to je po mojem mnenju bolano in precej daleč od tolerantne družbe, za kakršno se družba ima samo zato ker je nekaj tabujev podrla.
Re: transgender/ transeksualec 15.4.2015 21:53
Sploh nisem pomislil na homofobijo ali te označil za enega. Kritični pomislek pa je tudi vedno dobrodošel ampak dobra kritika je ko je konstruktivna in ima konkretne argumente in ne samo spekulacije, ki izhajajo iz mnenja.

več možnosti ljudi bolj zmede, manj vejo kaj si želijo, bolj izgubljajo lastno identiteto. - protikomentar na to: več možnosti ljudem omogoče da se lahko lažje in boljše opredelijo in najdejo tisto za kaj se identificirajo. Če imaš manj tako imenovanih možnosti je potem večja šansa da se ne boš mogel opredelit in boš se počutil odtujen od samega sebe. Drugi stvar pa je več je možnosti bolj je pomembna izobrazba. Ljudje so zmedeni ko ne razumejo in ja, zato je pomembna izobrazba.

vsaj polovica porok se konča z ločitvijo, čeprav si ob poroki rečejo da bojo za vedno skupaj - tukaj gre za drug pojav in to je preobrazba intimnosti. Gre za to da od približno 80ih let dalje se začne pojavljati tako imenovano čisto razmerje in sotočna ljubezen. Gre za to, da včasih si imel poročanje iz skoraj nuje, gre za preživetje, za ekonomski status itd. Pol pa se začnejo dogajati v družbi spremembe, gre za razpad meščanske družine in idealov; gre za emancipacijo žensk, razširi se enakopravnost na ljubezensko področje in to privede do sotočne ljubezni, ki pa je to, da je v razmerju dopuščeno vse, kar je dogovorjeno, torej konča se (zveza) ob kršitvi kakšnega dogovora, gre za stalno evaluacijo, ocenjevanje ali nas razmerje osrečuje in ko pride do točke ko se to neha se razmerje razdre. Zato je tudi več ločitev kot včasih. Ne gre več za ostajanje v zakonu kljub temu, da v njem nisi srečen. Ko pride do točke ko se ga ne da več popravit se prekine.

kar se tiče tabujev - ja, prav je, da se rušijo. narobe pa je, da družba ustvarja nove. kakšna tolernatna družba je to, če te ljudje označijo za čudnega, če npr. nisi nadišavljen? al pa da je ženska brez makeupa? to je po mojem mnenju bolano in precej daleč od tolerantne družbe, za kakršno se družba ima samo zato ker je nekaj tabujev podrla. - družba je in bo na žalost vedno ustvarjala tabuje, torej določene teme o katerih se naj ne bi pojavljali diskurzi. In edino kar se lahko naredi proti temu je da se s časom rušijo. Nato pa tabu ni enako temu da si označen za čudnega če se ne držiš nekih norm. Kot sem rekel, tabu je neka tema o kateri se v družbi ne sme govoriti in se tudi tiste, ki poskušajo zatira oziroma zaradi družbenega pritiska so prisiljeni utihniti. Torej to da nisi nadišavljen ni tabu. To je družbena norma. Govoriš o tolerantni družbi. Ignoriraš veliki del družbe in sistema, to pa je ideologija. In dandanes živimo v kapitalizmu, ki fura to ideologijo potrošništva, ki pa se ne ustavi samo v trgovinah ampak seveda vendo sili ven. In ko človeka pripraviš da začne sebe jemati kot grdega mu prodaš idejo make-up-a, da bo z njim lepši. Poudarjaš da moraš bit čist in sveže dišat in ti prodajo sprej ali pa ti pravijo da če boš dišal boš bolj zaželjen in tako targetirajo tvojo željo po tem, da bi našel nekoga za potešitev svojega poželenja. V glavnem tukaj gre za kar velikov procesov, ideologij, kapitalistične produkcije in vpliv na alienacijo in fetišizacijo produktov (ne fetiš kot v spolnem smislu...), in še je tega, lahko bi govoril o tem še kar več odstavkov ampak to ni prava tema za to. V glavnem razne družbe producirajo svoje norme, ki jih ljudje sprejemajo zato, da so sprejeti v samo družbo. Včasih pa pride do norm, ki jih je potrebno spremeniti, ker niso koristne za splošno družbo, kar pa je zelo težak proces ker norme so vedno zato (obstajajo zato) ker so nekomu koristne, in večinoma je to koristno tistim na družbenem vrhu, kateri so tako tvorcij določenih ideologij (in tukaj bi se lahko spet spustil v teorijo tako Althusserja in Marxa...).

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.