poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam?

anonlolzz • Od: 27.12.2013 • Prispevkov: 37
poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 17.11.2015 22:20
prijatelj, precej starejši od mene je včeraj zvečer skušal narediti samomor. pravzaprav se je že obesil, vendar ga je v zadnjem trenutku rešila oseba s katero živi.
za samomor se je odločil zaradi mnogih razlogov, težav, ki jih je imel ni zmogel več sproti reševat. ta prijatelj se je odločil da ne bo poiskal pomoči. vendar je danes povedal da ima čez dan na trenutke še vedno misli ki so ga do tega pripeljale. sicer bi mu rada pomagala vendar nisem prepričana da zmorem. ves čas se bojim, da bom z kako napačno besedo še bolj vzpodbudila negativna čustva ki rastejo v njem. skušam ga poslušat, dajem mu priložnost da se mi odpre, saj pravi da ga stvari dušijo tako močno da ima na trenutke konkretne težave z dihanjem. skušala sem priti do njega, vendar zavrača vsakršne stike, pogovarja se le po telefonu. strah me je da bo to ponovil, ko spet ne bo nobenega doma. ne vem kako naj se obnašam, kako mu lahko pomagam, predvsem bi rada vedela česa naj se izogibam, da mu ne bom še bolj škodovala. prosila bi za kakršnkoli nasvet, čimprej, preden bo morda prepozno.
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 19.11.2015 1:09
tudi jaz sem spoznal punco, ravno takrat ko je bila najbolj depresivna in hotela naredit samomor. ne vem sicer kako nevarno je zares bilo da ga naredi, ampak vzel sem resno. postala sva prijatelja, zdaj sva celo sošolca na faksu. gre ji bolje in me veseli.

prva stvar ki jo moraš vedet je da se ne smeš in nihče te nima za krivit, če si ta oseba res kaj naredi oz. da je samomor uspešen.

jaz mislim da je zelo težko pomagati depresivnemu ki razmišlja o samomoru, še bolj če je že dokazal da ga je pripravljen naredit. problem je seveda ta da se oseba upira kakršnemukoli upanju, ker je vse že predelala (odločit se za samomor ni lahka odločitev, zato se je prej verjetno dolgo časa prepričeval). najprej je potrebno da se umiri, da pride k sebi, da se začne pogovarjati, da pridobiš zaupanje. potem ga je pozorno poslušat, da sploh ugotoviš kako razmišlja, zakaj, kakšni so problemi. potem mu moraš dopovedat da to, kar trenutno vidi ni realno stanje, ker to ovirajo čustva, in ne razmišlja "trezno" (samomor v glavnem naredijo taki ki ne znajo dobro kontrolirat čustev (evforija, agresija), tisti ki znajo se znajo hitro pomirit in prit "v realnost"). nekako je treba takemu "dokazat" da tako razmišljanje ni pravilno (ne s tistim "sej bo", pa "daj času čas" itd., kaj bolj izvirnega), da njegova prepričanost da je samomor najboljša rešitev lažna, da je nek beg v stiski, ki se jo da rešit drugače. pri tem je problem da se dostikrat kdo razjezi in lahko pretrga stike, potem ga je težje spet kontaktirat in ga spravit k poslušanju. če ti uspe s pravim besedam prepričat človeka, da ti verjame, da nekako spregleda da imaš prav in so drugačne rešitve, nekako vidi upanje. potem je to treba nekako še stopnjevat, spravit v dobro voljo, napeljat pogovor na kakšno drugo temo, da se malo sprosti.. in to mislim da je dobra pot.
jaz mislim da je najboljše komunicirat prek interneta (chat ali email), kjer si vzameš čas da razmisliš kaj boš povedal, človek se tudi lažje odpre če ga ne gledaš v oči in poslušaš njegovega glasu.

ne morem ti garantirat da bo tak način deloval, pri meni mislim da je šlo. nekako moraš poskušat razumet kako razmišlja (dobra "pomoč" je, če si tudi sam kakšno zelo depresivno stvar doživel, kar jaz sem)

če te je strah, pa glede na to da so njegovi poskusi resni, mogoče najbolje da se ne spuščaš preveč v to - bo zelo stresno tudi zate, kar verjetno že čutiš. glavno je zaupanje, da znaš poslušat, da nekako čimbolj razumeš kaj doživlja ker tako dobiš največ idej kako pomagat. da si v stiku z njim je sigurno dobro, probaj biti čim več, če ti bo preveč stresno poskusi s kakšnimi drugimi temami, pomembno je da se mu preusmeri misli na nekaj drugega, na kaj zanimivega.

karkoli se zgodi, moraš vedet da si dobra oseba, da imaš dobre namene in nikoli se ne smeš počutit krivo Wink

obenem bi še rekel da kdorkoli na tem forumu ima kakršnekoli težave se lahko kadarkoli odpre. zgubit nima kaj, tukaj je velik super uporabnikov ki znajo poslušat, kdor se bo pa norca delal ga bom pa jaz zbrisal Wink
Nutella0 • Od: 14.6.2013 • Prispevkov: 5
Re: poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 21.11.2015 13:41
osebno nimam izkušenj zato bi verjetno prebrala kakšen članek iz interneta, zatem, ko bi poskusila biti ob strani za takšno osebo. slovenc79 ima point osebno sem samo želela izraziti podporo in sočutje tudi tebi Confused
anonlolzz • Od: 27.12.2013 • Prispevkov: 37
Re: poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 23.11.2015 23:44
hvala za podporo. nazadnje ko sva govorila je bilo slišati veliko bolje, zdi se da počasi začenja reševat težave. malo po malo. mojo bližino sicer še vedno zavrača ampak vem da je našel podporo v drugih, kar me pomirja. poleg tega sem mu jasno povedala da se lahko kadarkoli obrne name tudi če mi vsidrugi obrnejo hrbet. upam, da bo upošteval moje besede
TimefliesTuesday • Od: 20.12.2015 • Prispevkov: 1
Re: poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 20.12.2015 16:06
Tvoj prijatelj je poskusal... moj je izvedel do konca... njegovi starsi mi govorijo, da ni moja krivda, a kako naj ne bo... nisem mu mogla pomagat... karkoli sem storila ni delovalo, z njim sem se pogovarjala, povedal mi je vse svoje skrbi, poslusala sem ga, nikoli ga nisem izdala, a on je mene... niti poslovil se ni... samo "zaspal" je... vsak dan ga bolj pogresam, zdaj ko najbolj potrebujem prijatelja ga nimam... ceprav je minilo ze 7 let, se vedno pomislim kako bi bilo, ce bi bil se vedno ob meni... ampak taksno je zivljenje... nepravicno, polno zahrbtnosti, izdajalstva in lazi... nihce ni ostal ob meni dlje kot on... nihce mi ni prisluhnil tako kot on... ceprav sva bila takrat se cisto majhna otroka, sva izstopala... nisva se mogla vklopiti... bila sva drugacna, preprosta... ampak zdaj te preprostosti ni vec... od kar ga ni vec v mojem zivljenju je v mojem srcu praznina... ni enako... ko enkrat izgubis prijatelja, ga ne mores vec nadomestiti... Ampak scasoma postane lazje, o tem se pogovarjas, pocasi zacne zalost bledeti, a nikoli ne pozabis... zdaj lahko o tem pisem ne da bi komaj dihala, brez solz in obcutka krivde... Pocasi bo bolje samo verjeti moras... ZIVLJENJE JE POTREBNO CENITI IN KO JE ENKRAT TAKO HUDO, DA NE MORES VEC, ZDRZI, POISCI POMOC, NEKDO TI BO POMAGAL...

Matic sreca moja pocivaj v miru...
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: poskušal je narediti samomor, kako lahko pomagam? 20.12.2015 16:16
moje so??alje..

za samomor se je odločil sam, na to se včasih da vplivat, včasih ne. vesel je bil lahko, da je imel nekoga, ki mu ni bilo vseeno zanj. to o tebi kot osebi veliko pove in lahko si ponosna nase, da si posku??ala pomagati, velik je takih ki se enostavno obrnejo stran, ker se jim enostavno ne da vzet časa za druge.

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.