Socialna fobija• Katja523
• Od: 15.9.2012
Socialna fobija
15.9.2012 16:28
Živjo!
Stara sem 17 let ter imam zelo velik problem, namreč imam socialno fobijo oz. anksioznost...za tiste ki ne veste kaj je to, citiram iz neta: [povezava] ¨Kaj je socialna anksioznost? Socialna anksioznost oz. socialna fobija je bila med vsemi anksioznimi motnjami prepoznana in definirana zadnja. Ljudje s socialno fobijo doživljajo nenehen in neracionalen strah pred družabnimi (socialnimi) situacijami, v katerih bi jih drugi ljudje lahko ocenjevali ali obsojali. Strah še naraste, kadar osebe s socialno fobijo menijo, da bodo v prisotnosti drugih doživele ponižanje ali se na nek način osramotile. Situacije, ki običajno izzovejo anksioznost: nastopanje v javnosti, pogovor z ljudmi ter nadrejenimi, prisostvovanje in sodelovanje na predavanjih, pogovor s tujci, intervjuji, zmenki in razvijanje resnejših zvez, telefoniranje ali javljanje na telefon, spoznavanje novih ljudi, uporabljanje javnih stranišč, vožnja, nakupovanje, jesti, piti ali pisati na javnem mestu. Fizični simptomi, ki se lahko pojavijo v socialni situaciji ali v pričakovanju le-te: razbijanje srca, trepetanje, potenje, napetost mišic, želodčne ali prebavne težave, tresoč glas, zardevanje, tiki, suhost ust, hiperventilacija, slabost in omotica, težave pri srečevanju z očmi.¨ To fobijo imam že iz osnovne šolo in mi preprečuje da bi imela normalen lajf kakor usi drugi najstniki..nimam prijateljev, vsak dan se moram psihično prpraviti da grem v šolo oz. da grem kam kjer je veliko ljudi. Če je na tem forume kakšna/kakšen ki ima isto fobijo oz. ima probleme z družbo naj piše ker se mi bo res zmešalo ker sem tako osamljena. • nikee
• Od: 31.1.2011
Re: Socialna fobija
15.9.2012 17:16
OMG. jaz pa že od malega mislim da mam pač preveliko tremo. sploh si nisem mislila da bi lahko blo kaj takega. vse kaj si napisala pri meni drži, razen glede vožnje in nakupovanja ni tak hudo. pač če sem sama ko nakupujem je ok, če pa je kdo z mano pa mi je grozno. drugo pa vse. pa mi nikoli ni bilo jasno kak bi lahko imela tako tremo gledena to da so vsi v moji družini odprti, vsi majo službo v kateri se moreš dosti pogovarjat s tujci itd. jaz pa komaj sploh grem v trgovino in kaj rečem trgovki al pa kje v restavraciji kaj naročim. in ja pač vse skupaj je grozno. zaradi tega v šoli recimo kdaj ko sem vprašana kaj pozabim kljub temu da sme znala bolše ko ostali, pa jim še razlagala vse, alpa kak se morem pogovarjat z učiteljico začnem jeclat, pa se potit, slabo mi postane, glas se mi trese... in ja pač tut glede fantov pa to. z enim sem bla skoraj skupaj ampak mi je blo tak nerodno pa to da je pol reko da nemore več ker se v živo sploh pogovarjat nisem upala, kaj šele kaj druga. pa vedno razmišlam kaj si bojo drugi misli o tem pa tem, pa recimo da mi je kaj zelo všeč pa je pač malo bolj vpadljivo in si neupam oblečt, ker nevem kaj bojo drugi misli. dobro prijateljice mam, ker pač nekak so one do mene pristople v šoli pa to in pač med njimi sem se nekak sprostila glede pogovarjanja. drugače pa ja, poklicat koga po telefonu mi je tak grozno. prav govor si sestavim preden pokličem, al pa ko mamo referate v šoli tak vse pozabim. in ja. to mi gre ful na živce in nevem kak naj se spopadem s tem. kaj tebi je že mogoče kak uspelo?
• Katja523
15.9.2012 19:51
nikee v vsem kar si ti napisala se tudi jaz najdem..tudi jaz sem do konca osnovne šole mislila da imam res samo ful ful veliko tremo, in potem ko sem bla v 1.letniku srednje šole sem našla en članek, čisto mimogrede in sem bla res šokirana ker so me vse značilnosti opisovale..
glede premagovanja strahu pa je teko.. npr. doma si rečeš, naj te ne bo strah v šoli in da bo vse ok če maš referat al pa kaj takega in potem prideš v šolo, in dobesedno zmrzneš..jest se najbolje počutim doma, zato ne hodim ven npr. na kakšne partyje pa tudi pijem ne, ne kadim..Glede prijateljic pa me je ravnokar ena za katero sem mislila da je moja bff **** in me ponižala, obenem je bila tudi moja sošolka in edina *prava* frendica, tako da se zdej v šoli družim samo še z eno pa še to mogoče eno urco na dan, ostale ure sem pa sama na hodniku med odmori in zgledam kao eno budalo :/ tako da sem res ful osamljena in zato večkrat špricam pouk, čeprav sem pridna učenka in sem zmeraj imele dobre ocene. Drugače pa nisem mogla premagati te fobije v 2 letih, u bistvu odkar vem zanjo. Je res ful težko in tisti ki nima te fobije ne mora razumeti mene oziroma tistega ki jo ima. K sreči imam družino ki me ima rada ampak žal ne ve za fobijo tako da se počutim neumno ko me fotr sprašuje zakaj ne grem nič med ljudi, če bojim ljudi in podobno pri tem pa ne ve da je nekako res vse to. A tvoja družina ve za to, si jim povedala? Iz kje pa si ti drugače? • nikee
• Od: 31.1.2011
15.9.2012 20:22
jaz bol težko zaupam komu doma, ker pač mam občutek da me ravno ne podpirajo pri mojih ciljih. drugače jaz pač 1x sem se ful napila na partyju , ker so pač vsi pravli kak so drugačni ko je alko zraven, in sem pač misla da me te vsaj 1x v življenju nebo sram in to in je blo res tak. pač prvič sme se počutla koda sem res jaz. daj ti napišem zs
• Katja523
15.9.2012 21:20
Ok nikee, če je pa še kakšen/a ki bi rad kaj napisal je dobrodošel • malamacka
• Od: 1.1.2012
14.2.2013 14:40
mene pa sam zanima, k se zgleda dost spuznaš na to, a je možno da mam js nekj podobnga temu. k sm bla mlajša bi me več tistih značilnosti te motnje tko čist opisale. ampak sm z leti pridobila samozavest, tok da se lahko pugovarjam z ljudmi, pa mam dost prjatlou.
sam mam pa še kr prubleme med ljudmi, še pusebej v šoli. tko skoz mam občutk da me folk u glavi obsoja, pa o men šepeta. pa nemorm recmo pet v javnosti al pa se vrtet pa skakat, kt delajo prjatlce punavad. al pa recimo na fbju mij tok gadno sploh objavlat stvari al pa kumentirat kej, k mam skoz občutk da me bojo obsojal. pa recimo če se kšn učitlj vame zapič, me začne **** u glavo. zamrznm, dubim cmok v ustih pa se zadržujem, da se ne zjokam. prou grozn je. ampak nekak se delam, da mi je useen,. pa tut večino folka k me puzna misl da sm dokaj samozavestna. a mislš, da je to sam kr nekj, a je kj povezan z anksioznostjo. hvala za odgovor • Katja523
14.2.2013 16:21
Hmm.. ja zdej bi težko kaj rekla, glede na to da te ne poznam, po moje da boš sama najbolje vedla če je to, to ali pa ni Čaw • sabina18
• Od: 14.2.2013
14.2.2013 19:59
imam enak problem. sicer se je izbolšal- ko sm bla še froc sploh nism govorila z nikomer razn ljudmi k sm jih res poznala(familija). u vrtcu in na začetku osnouke si nism upala rečt niti besede, bla sm sama, usi pol itak misljo da si prizadet u glavo, da ne znaš govort. sčasoma sm dobila prjatle, zdj u gimnaziji je velik bolš- ampak še zmeri mam neprestan filing da me nekdo ocenjuje, opravla, hinav itd. velikat se sekeram zrd čist bednih stvari. mam tipa in neupam si niti njegove mtke spoznat. k sm spoznala sestro si nism nč upala rečt, bla sm čis tih. nevem še zmeri se mi velikat dogaja da zmrznem in takt enostavn utihnem in s5 sm tista puncka k ne zna govort. situacija je velik bolša ampak še zmeri moteča na kšne trenutke. nevem kaj nej naredim da se bom sprostila, ne bom živčna v takšnih momentih pa se pol sekerala kko sm izpadla itd. kšn nasvet?
• teistrlekar
• Od: 6.1.2016
6.1.2016 17:04
Hej, živjo!
Jaz mam tut podoben problem, star sem 15 let in sem tut mau nervozn okol ljudi :/ lahko bi se kaj dobila al pa usaj dopisovala, zdej pa povej ce ti je u redu |
- Trava - ja ali ne? - lukap
- Varnost na spletu - natečaj za zmagovalni video - bojana
- Iščem punco pliis pomagajte .... - rjavolasec
- Zvezdice (stalni zobni aparat) (: - Hanchy75
- DARILO ZA FANTA - slovenc79
- KAKO ČIM HITREJE PRITI DO DNARJA? - Hanchy75
- Všeč mi jeeeee!! - slovenc79
- gelirani nohti - Hanchy75
- Prevoz na letališče - Hanchy75
- umetni nohtki..... - Hanchy75
- GROZLJIVA ZGODBA:SOSEDA - nikavelikapika
- Anketa o modnih znamkah - Ananas44
- Celulit, strije in druge nadloge - chill
- PREPOVEDANE DROGE - nikavelikapika
- osvajanje punc - rjavolasec
- Žalostno - slovenc79
- Telefon se mi ponoci prazni- POMOC - slovenc79
- Masaža - chill
- moderna različica imena Andrej - anonlolzz
- Zgodbe o duhovih! - anonlolzz
- naj ga pustim? - slovenc79
- 22 Letna punca išče punco :) - slovenc79
- Simpatija - lollipoop
- Uprašanje - nejct
- Pesem za Tino - Alexlavbic123
- SŠFKZ KOZMETIČNI TEHNIK - Barbiedanz
Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!
Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.
Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.
Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.