Projektna naloga

senjorita • Od: 2.9.2013 • Prispevkov: 14
Projektna naloga 19.10.2015 15:51
heey Smile

Izbrat si morm TEMO TRAJNOSTNEGA RAZVOJA, ki jo bom imela za predstavitev v šoli. In sama res nimam nobene ideje...
Eni so imela npr. eko vrecke, elektricni avtomobili, sladkor (pac prehrana), trajnostni razvoj eko kmetij, obnovljivih virov,...

Napisat morm zakaj sm izbrala to temo, mnenje, opisat mal
Razmisljala sem o TRAJNOSTNI RAZVOJ OBLAČIL, ampak nimam pojma o cem bi pisala tuki..
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: Projektna naloga 20.10.2015 2:43
hehe, učitli pa njihove ideje Razz a so sploh kaj razložili kaj točno mislijo s tem, dali kakšen primer? sem ti našel mal, da mal bolje razumeš, če še ne:

[link]

trajnostni razvoj oblačil.. no to je ubistvu lahko precej zanimivo in poučno. najboljše najprej opisat probleme.

prvi je sigurno prevelika potrošnja. že sam vidim, ko peljem psa na sprehod, včasih smetnjake polne oblačil in me kar zgrozi. pa niso neke cote, ampak lepa oblačila, vržena noter direktno iz omare, še z obešalniki. ljudje bi morali bit PRECEJ bolj ozaveščeni in spoštovati stvari kot so oblačila. na žalost so oblačila preveč poceni, da bi se jih lahko cenilo. zakaj so tako poceni, je pa drugi problem.

drugi probelm je, da je velika večina oblačil proizvedena z modernim suženjstvom - izkoriščanjem delovne sile. oblačila, ki jih imamo tukaj so v večini proizvedena v nerazvitih državah kjer je veliko revščine, lakote, ogromno ljudi in posledično zelo poceni delovna sila. Bangladeš npr. je znan po tem da se tam proizvede ogromno oblačil z izkoriščanjem otrok za delo. dobijo zelo malo (preračunano v našo valuto, mogoče nekaj centov na dan). pogoji so katastrofalni, kemikalije za barvanje npr. so zelo škodljive tako okolju kot ljudem - delavcem in do neke mere tudi potrošnikom. na netu lahko najdeš primere kjer so zagorele tovarne oblačil in je umrlo ogromno ljudi.
cena takih oblačil je neverjetno majhna. tudi transport je vedno bolj poceni. pripeljejo jih v razvite države in prodajajo po precej višjih cenah, ki so za naš standard še vedno neverjetno majhne. zahodne velekorporacije s takim preprostim preprodajanjem imajo zaslužke ki si jih noben niti predstavljati ne more. kupiš majico za 5 eur, ki je bila izdelana za mogoče 20 centov (delavec je dobil malenkost, ostalo je šlo za material, naprave, nadrejenega), transport npr. 5 centov, oglaševanje pa tudi nekaj takega. vse ostalo v žepe pospravi velekorporacija.

zaradi tega odprtega trga dobijo te velekorporacije monopol in propadajo mala podjetja, pri nas je tipičen primer Mura. bilo je krasno podjetje, kvalitetna oblačila, dober kolektiv za delavce, s sindikati, denar je krožil v državi. kako pa je danes sem pa opisal.

že samo če bi se ljudje zavedali tega, kar sem tukaj napisal, bi mogoče kaj spremenilo. ampak v zahodu danes prevlada materialistična, potrošniška miselnost - ljudje želijo še naprej kupovati nove poceni obleke namesto da bi žrtvovali oz. omejili ta luksuz za več pravičnosti in (dejanske) enakosti na tem svetu - raje krivdo znašajo na neke politike.

mislim da iz tega lahko narediš odlično predstavitev Wink še malo prebrskaj po netu o tem.
Re: Projektna naloga 20.10.2015 21:26
Res hvala ti za tole Smile) Odločila sem se, da bom imela temo predstavitve oblacila Smile
Pac karkol sm napisala na net, mi ni nic pametnga najdl..
res si zelo dobr napisu Smile mogoce bi morala se kj dodati, da bo predstavitev daljša. ker morm govort ene 20 min usej Smile
slovenc79 • Od: 19.8.2011 • Prispevkov: 1260
Re: Projektna naloga 20.10.2015 23:25
najbolje iskat je itak v angleščini Wink mal pogledaš posamezne probleme ki misliš da obstajajo in malo pogledaš o njih.

o onesnaženju:
[link]

[link]

o izkoriščanju delavcev:
[link]

[link]

[link]

rešitve poskusi najti sama, ali pa če tukaj kaj podrobno piše. osnova za rešitve je že samo ozaveščanje. je pa fora naloge prav to da probaš sama ugotovit rešitev Smile te pa mora zanimat stvar in moraš jo razumet, da dobro narediš nalogo.

iz tega lahko narediš celo revolucijo, ne samo projektne naloge Wink

še ena pomembna stvar: jaz sem ti pomagal tako kot sem sam razumel da je treba narediti, kar pa mogoče ni nujno to, kar pričakujejo - kakšna so bila točna navodila, ne vem.
najbolje če vprašaš profesorja oz. profesorco če je tak način, kot sem ti ga jaz predstavil, ustrezen Wink
Re: Projektna naloga 28.10.2015 17:10
hvala za pomoc Smile

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.