Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!!

Ally14 • Od: 6.12.2010 • Prispevkov: 94
Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 16:11
živjo, mam eno nalogo, pa je ne znam rešit...vsi ki ste boljši matematiki mi prosim pomagajte!!!

gostota zlata je 19.3 kg/dm3. izračunaj, koliko bi tehtala 0,5 m dolga zlata palica, ki ima obliko 4-strane prizme, katere osnovna ploskev je enakokraki trapez s stranicami a=24 cm, b=d=10 cm in c je 12 cm.

prosim pomagajte...in če boste znali mi postopek prosim napišite...

hvala vnaprej.....

pa če bo kdo videl temo, mi lahko prosim že kdo danes nazaj napiše (ker je nujnoo!!)

Very Happy
hoTdeviLgirL • Od: 13.8.2009 • Prispevkov: 69
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 17:41
ja lej. prvo zračunaš volumen (prostornina) te palice, prizme al kakorkoli, pol pa preko gostote zračunaš maso (gostota=masa x volumen). pač preurediš enačbo (m = gostota/volumen)
+ moreš pazit pol ko boš zračunala volumen, da to potem pretvoriš v dm, kr maš podatke v cm, al pa če prej to nardiš Wink
Sashhax3
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 18:00
Ally14 pravi:
živjo, mam eno nalogo, pa je ne znam rešit...vsi ki ste boljši matematiki mi prosim pomagajte!!!

gostota zlata je 19.3 kg/dm3. izračunaj, koliko bi tehtala 0,5 m dolga zlata palica, ki ima obliko 4-strane prizme, katere osnovna ploskev je enakokraki trapez s stranicami a=24 cm, b=d=10 cm in c je 12 cm.

hvala vnaprej.....

pa če bo kdo videl temo, mi lahko prosim že kdo danes nazaj napiše (ker je nujnoo!!)

Very Happy

vedt morš višino trapeza Smile
hoTdeviLgirL • Od: 13.8.2009 • Prispevkov: 69
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 18:25
Sashhax3 pravi:
Ally14 pravi:

hvala vnaprej.....

Very Happy

vedt morš višino trapeza Smile

ja višino pa zračunaš po pitagorovem izreku. ke je zaj problem?
underberg • Od: 3.12.2008 • Prispevkov: 818 • Kraj: šembric pri tuzli
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 20:32
za 3 pire pa uzamem kuli u roke
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 20:53
ok, hvala vsem.....

kak pa je formula za prostornino-volumen trapeza???
ker mormo vse to sami nardit...!!

pomagajte, ker sem skoraj obupala
sebakodii • Od: 2.3.2011 • Prispevkov: 13
Re: Plis, pomagajte mi rešit nalogo!!! 2.3.2011 21:40
gostota=masa/volumen ---> masa=gostota*volumen
volumen=ploščina trapeza*dolžina palice
ploščina trapeza=srednjica*višina
srednjica=a-c
višina pa se zračuna po pitagorovem izreku: v(kvadrat)=b(kvadrat)-x(kvadrat), pri čemer je x=(a-c)/ polovic

Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!

Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.

Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.

Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.