Božični medenjaki

December brez medenjakov ni pravi december! Zavihaj rokave, zagrebi dlani v dišečo maso in pusti domišljiji prosto pot!

Medenjaki

Potrebuješ:

  • 3 jajca (2 za testo, 1 za premaz),
  • 1/2 skodelice mletega sladkorja,
  • 1/2 skodelice kristalnega sladkorja,
  • 1 zavojček (2 žlički) pecilnega praška,
  • 2 žlički začimb za medenjake,
  • 4 skodelice moke,
  • 1 skodelico medu,
  • 2 žlici arome pomaranče.

Postopek: 

1. Najprej pomešaj: moko, sladkor, začimbe in pecilni prašek. Dodaj 2 jajci, med, aromo oranže in iz vsega naštetega naredi kompaktno testo.

2. Testo razvaljaj na pomokani površini, da dobiš približno 1 centimeter debelo plast.

3. S kozarcem ali s posebnimi modelčki iz testa izreži različne oblike piškotov in jih naloži na pekač, ki ga pred tem prekriješ s papirjem za peko.

4. Vsak piškot na pekaču premaži s stepenim jajcem in posuj s kristalnim sladkorjem. Piškoti ene serije naj bodo približno enakih velikosti, da se bodo vsi enakomerno spekli.

5. Pekač s piškoti potisni v predgreto pečico in jih peci približno 15 minut na 170-180°C. Ohlajene hrani v zaprti posodi.

Medenjaki so najbolj priljubljeni praznični piškoti. Pečene in ohlajene piškote lahko okrasiš in porišeš s pisanimi sladkornimi prelivi in jih:

  • obesiš kot okraske na smrečico,
  • zapakiraš v celofan, dodaš pentljico in podariš,
  • ali pa jih kar takoj ponudiš in napolniš sladkosnede želodčke.