Losos s krompirjem in blitvo

Zdravo, nizkokalorično, okusno in hitro pripravljeno kosilo... Pa zelo malo posode se umaže!

losos kuhan na pari

Potrebuješ pa določene pripomočke za kuhanje na pari. Seveda obstaja veliko rešitev za kuhanje na pari, od posebnih loncev do aparatov, a najcenejša varianta je kovinska rozeta, ki porabi malo prostora in se lahko vstavi v vsak običajen lonec – vanj naliješ za 2 prsta vode, vstaviš rozeto, jo napolniš s sestavinami, ki jih nameravaš skuhati, pokriješ s pokrovko in pričneš kuhati.

 

Čas priprave:

30 minut

Porcij:

2

Sestavine:

2 lososova zrezka po ca. 170 g

4 srednje veliki krompirji

šop blitve ali špinače

sol, poper

Priprava:

1. Operi blitvo oz. špinačo, olupi krompir, ga nareži na večje kocke in pod tekočo vodo splakni lososova zrezka in jih spravi na hladno.

2. V rozeto naloži narezan krompir, v ponev natoči za dva prsta vode, krompir posoli, ponev pokrij s pokrovko in prični s kuhanjem.

3. Po 20 minutah kuhanja na krompir naloži še nasoljena in poprana lososova zrezka ter blitvo oz. špinačo. Če ti je všeč okus in vonj česna, lahko po vrhu vsega potreseš tudi nasekljan česen. Vse sestavine zopet pokrij s pokrovko in skupaj pusti dušiti vsaj kakšnih 10 minut oz. dokler losos ne izgubi svoje živo rožnate barve in postane svetlejši.

4. Ko so vse sestavine kuhane jih previdno poberi iz rozete ter zloži na krožnik. Pred seboj imaš zdravo, okusno in nizkokalorično kosilo.

Približna hranilna vrednost 1 zrezka (170 g) lososa:

350 kcal

34g beljakovin

20 g maščobe

114 mg natrija

0 mg kalcija