Zimska pravljica
Enostavna in pravljično dobra torta, s katero lahko celo začneš sladko novo leto...
Torto ustvariš v tortnem modelu na odpenjanje s premerom 24cm.
Za testo oz. podlago potrebuješ:
- 5 beljakov,
- 100 g sladkorja,
- 150 g kokosove moke.
Za kremo potrebuješ:
- 5 rumenjakov,
- 150 g jedilne čokolade,
- veliko žlico vode,
- 250 ml sladke smetane.
2. Dno tortnega modela obloži s papirjem za peko, stene modela pa dobro premaži z maslom.
3. Maso za podlago stresi v model, lepo poravnaj in potisni v pekač, ki si ga pred tem ogrel/a na 180°C. Podlago peci dokler se robovi torte ne obarvajo svetlo rjavo, kar traja približno 20-25 minut.
4. Ko se testo peče, pripravi kremo. Raztopi čokolado nad soparo ali v mikrovalovki (ne pozabi dodati žlice vode). Pazi, da se čokolada raztopi v celoti in ne vsebuje več trdih delcev! Čokolado pusti, da se rahlo ohladi, nato pa ji primešaj rumenjake in trdo stepeno smetano.
5. Pečeno testo pusti ohlajati v pekaču kakšnih 30 minut, nato pa z nožem loči skorjo od roba modela. Model previdno odpni in preveri, če je torta ločena od modela, nato pa jo ponovno zapni. Testo premaži s čokoladno kremo in posipaj s poljubno dekoracijo (kokosovo moko, mrvice, čokoladni ostružki ipd).
6. Končano tortico daj z modelom vred v zamrzovalnik za vsaj 6 ur. Dve uri pred serviranjem previdno odpni obroč tortnega modela in prestavi torto v hladilnik.
7. Pozor! Čokoladna krema vsebuje surove rumenjake, kar pomeni, da torte po odtajanju ne smeš hraniti na sobni temperaturi, ampak obvezno v hladilniku.