Zimska pravljica

Enostavna in pravljično dobra torta, s katero lahko celo začneš sladko novo leto...

ImageTorto ustvariš v tortnem modelu na odpenjanje s premerom 24cm.

Za testo oz. podlago potrebuješ:

  • 5 beljakov,
  • 100 g sladkorja,
  • 150 g kokosove moke.

Za kremo potrebuješ: 

  • 5 rumenjakov,
  • 150 g jedilne čokolade,
  • veliko žlico vode,
  • 250 ml sladke smetane.
1. Iz beljakov stepi trd sneg, dodaj sladkor in na koncu z žlico previdno primešaj kokosovo moko.

2. Dno tortnega modela obloži s papirjem za peko, stene modela pa dobro premaži z maslom.

3. Maso za podlago stresi v model, lepo poravnaj in potisni v pekač, ki si ga pred tem ogrel/a na 180°C. Podlago peci dokler se robovi torte ne obarvajo svetlo rjavo, kar traja približno 20-25 minut.

4. Ko se testo peče, pripravi kremo. Raztopi čokolado nad soparo ali v mikrovalovki (ne pozabi dodati žlice vode). Pazi, da se čokolada raztopi v celoti in ne vsebuje več trdih delcev! Čokolado pusti, da se rahlo ohladi, nato pa ji primešaj rumenjake in trdo stepeno smetano.

5. Pečeno testo pusti ohlajati v pekaču kakšnih 30 minut, nato pa z nožem loči skorjo od roba modela. Model previdno odpni in preveri, če je torta ločena od modela, nato pa jo ponovno zapni. Testo premaži s čokoladno kremo in posipaj s poljubno dekoracijo (kokosovo moko, mrvice, čokoladni ostružki ipd).

6. Končano tortico daj z modelom vred v zamrzovalnik za vsaj 6 ur. Dve uri pred serviranjem previdno odpni obroč tortnega modela in prestavi torto v hladilnik.

7. Pozor! Čokoladna krema vsebuje surove rumenjake, kar pomeni, da torte po odtajanju ne smeš hraniti na sobni temperaturi, ampak obvezno v hladilniku.