ee-kanal

itak

Moj otrok je tako tih, sramežljiv in zadržan

Ko opazujete svojega otroka, kako okleva na robu igrišča, se oklepa vaše noge v sobi polni neznancev ali raje preživi čas s knjigami kot v družbi glasnih vrstnikov, vas morda začne skrbeti. Družba logično bolj opazi tiste, ki so glasni, drzni in artikulirani, tihe pa pusti, da ugotovijo, kam spadajo. Če je vaš otrok tisti, ki svet opazuje z velikimi očmi in govori tiho, ste morda že slišali: "Vaš otrok je tako zadržan!" Kot da gre za oviro, ki jo mora premagati. Vendar je ključnega pomena razumeti, da zadržanost ni hiba ali znak pomanjkanja samozavesti. V mnogih primerih je ravno nasprotno.

Skrite globine zadržanosti

Zadržanost je pogosto napačno razumljena. Ne gre za antisocialnost ali pomanjkanje samozavesti; gre za temperament, ki odraža globoko notranje predelovanje sveta. Zadržani otroci so običajno zelo opazovalni, opazijo odtenke in čustva, ki jih drugi morda spregledajo. Ta občutljivost je lahko močno orodje, ki jim omogoča, da so empatični in sočutni prijatelji ter premišljeni udeleženci v vsaki situaciji, v kateri se počutijo udobno.

Samozavest ne kriči vedno

Navajeni smo povezovati samozavest z ekstravertiranostjo, vendar samozavest pri zadržanih otrocih ne pride vedno do izraza skozi govorjenje. Namesto tega se pokaže v njihovi sposobnosti, da stojijo trdno v svojih vrednotah, da neomajno sledijo svojim interesom in vedo, kdaj in s kom deliti svoje misli in občutke. Ta oblika samozavesti je tiha, a mogočna. Gre za občutek varnosti v lastni koži, četudi to pomeni, da niso duša zabave, ampak srce pomenljivega pogovora.

Moč opazovanja

Zadržani otroci pogosto izstopajo v opazovanju, veščini, ki jim omogoča, da se hitro učijo, globoko razumejo in z ostrim očesom krmarijo skozi socialne dinamike. Ta sposobnost lahko vodi do izjemne kreativnosti in inovacij, saj so sposobni absorbirati in sintetizirati informacije na edinstvene načine. Njihove opazovalne veščine jih prav tako naredijo odlične reševalce problemov, sposobne pristopiti k izzivom iz različnih zornih kotov, ki jih drugi morda ne vidijo.

Spodbujanje samozavesti pri zadržanem otroku

Ključ do spodbujanja samozavesti pri zadržanih otrocih ni, da jih potiskamo v središče pozornosti, ampak da jih spodbujamo, naj sprejmejo svoj edinstven pogled. Praznujemo njihove uspehe, naj gre za udeležbo v novi aktivnosti, sklepanje novega prijateljstva ali deljenje ideje v razredu. Zagotovite jim priložnosti za izražanje v udobnih situacijah in jim dajte vedeti, da je njihov glas dragocen, čeprav je tišji od drugih.

Moč enega dobrega prijatelja

Socialne povezave so pomembne za zadržane otroke, vendar količina teh povezav ni tako kritična kot njihova kakovost. Imeti samo enega ali dva tesna prijatelja lahko zagotovi čustveno varnost in dvigne samozavest, ki jo zadržani otroci potrebujejo za krmarjenje po širših socialnih vodah. Spodbujajte te globoke povezave namesto potiskanja v širši krog znancev.

Moč reči Ne v množici

Ko se najstniki znajdejo pred pritiski vrstnikov, da preizkusijo nove, morda tvegane stvari, je zadržanost vse prej kot slabost. Namesto tega lahko pomeni, da vaš najstnik preudarno razmišlja o svojih odločitvah in ne sledi množici brez razmisleka. Njegova sposobnost, da reče "ne" situacijam, ki se ne skladajo z njegovimi vrednotami, je pravzaprav močna manifestacija samozavesti in samospoštovanja.

Sprejemanje zadržanosti kot moči

Namesto da bi videli zadržanost kot oviro, ki jo je treba premagati, jo razumimo kot drugačno pot do uspeha. Zadržani posamezniki prinašajo introspekcijo, občutljivost in tiho samozavest na mizo, lastnosti, ki so pogosto prezrte zaradi hrupa množice. S prepoznavanjem in vrednotenjem moči, lahko zadržane otroke opolnomočimo, da se vidijo kot posameznike z globokimi koreninami in potencialom za uspeh na svoj edinstven način.

V svetu, ki ne more nehati govoriti, tisti, ki skrbno izbirajo svoje besede, pogosto imajo največ povedati. Tako naslednjič, ko nekdo omeni: "Vaš otrok je tako zadržan!" se lahko nasmehnete, vedoč, da v tej zadržanosti leži vrelec moči, empatije in samozavesti.

Bojana

Foto via Pixabay

Več prispevkov o starševstvu


Kako pri najstniku vzbuditi zanimanje za zdravo življenje?
Minuli vikend smo sedeli doma, v senci, se hladili in klepetali o vsakodnevnih stvareh, ko je ...
Moj otrok je tako tih, sramežljiv in zadržan
Razumevanje skritih moči v zadržanosti...
Jabolčni drobljenec ali "crumble"
Topel dišeč posladek, enostaven za pripravo, pa še zdrav! In jabolka so vedno pri roki. Tudi, če ...
Lekcija s stojo na glavi
To je osebna zgodba o tem, kako je moj sin premagal strah in našel zaupanje vase...
Zodiak, numerologija in pomembni datumi v juniju 2024
Junij je čas, ko sanje postanejo resničnost, vse je mogoče in svet je poln čudes. Oglej si ...
3 najsrečnejša astrološka znamenja v letu 2024
Zodiakalno znamenje razkriva mnoge skrivnosti vaše podzavesti. To so 3 najsrečnejša znamenja v ...
Ambrozija - sadna solata
Solata Ambrozija je enostavna sadna sladica, sveža, kremasta in čudovito barvita, primerna tudi za ...
Astrološka znamenja, ki znajo reči "NE"
Reči "ne" je veščina, ki je marsikomu tuja. Ampak ta zodiakalna znamenja so pravi mojstri v tej ...
Zodiak, numerologija in pomembni datumi v maju 2024
Nismo že končali s aprilskimi plohami? Prinesimo lepoto, barve in vonj majskih cvetov! Astrološka ...
Skrivnost srečne sedmice
Ste se kdaj vprašali, zakaj je številka 7 univerzalno priznana kot srečno število?
Kako se lotiti hujšanja po praznikih?
Po prazničnem razvajanju, tudi pretiravanju, si spet zaželimo vrnitev v ravnovesje...
Telo in duša po astrologiji
Kako astrološko znamenje vpliva ne le na osebnost, ampak tudi na telo in dušo?