Brokolijeva juha
Na pogled ni preveč privlačna, je pa okusna, še posebej, če sicer ne maraš brokolija...
Čas priprave:
10 minut priprave, 30 minut kuhanja
Porcij:
4 - 6
Sestavine:
4 jedilne žlice masla
700 g svežega brokolija
1 velika čebula
1 korenček ali 1/2 rumene kolerabe
sol in sveže mlet črni poper
3 jedilne žlice moke
4 skodelice vode ali jušne osnove
1/2 skodelice sladke smetane
prepečenec/ krutoni/ zlate kloglice...po želji
Priprava:
1. V srednje veliki ponvi raztopi maslo na srednji temperaturi. Dodaj nasekljano čebulo, brokoli, korenček, sol, poper in vse skupaj duši približno 6 minut oz. dokler čebula ne postane prosojna.
2. Posipaj z moko in duši še kakšno minuto, da moka rahlo pozlati. Zalij z vodo oz. jušno osnovo in pusti, da zavre. Zmanjšaj temperaturo na minimum in kuhljaj še 15 minut.
3. Zalij s smetano in s paličnim mešalnikom piriraj juho, da postane gladka. Po okusu dodaj še sol in poper, nalij v krožnik potresi s krutoni in... Dober tek!
Hranilna vrednost (vir: wikipedija)
Brokoli ima visoko prehransko vrednost. 100 g jedilnega dela vsebuje približno 3 g beljakovin, 3,1 g ogljikovih hidratov in 3,1 g prehranskih vlaknin. Kot večina druge zelenjave imajo zelo nizko energijsko vrednost, 100 g daje le 113 kJ oziroma 27 kcal. Vsebujejo veliko rudnin (železa 8,8 mg, kalcija 28 mg, natrija 12 mg, kalija 340 mg, fosforja 66 mg in cinka 0,6 mg) ter vitaminov (vitamina B1 0,04 mg, vitamina B2 0,12 mg, niacina 1,8 mg, vitamina C 54 mg, vitamina B6 0,17 mg, folne kisline 123 mcg, vitamina A 2 mcg in vitamina E 0,88 mg).