Praznični cimetni piškoti

Za izdelavo teh rustikalnih, pisanih vrtincev potrebuješ minimalno časa in slaščičarskih spretnosti...

ImageZa približno 1 kg piškotov potrebuješ: 

600 g polnovredne moke,
zavitek pecilnega praška,
290 g rjavega sladkorja,
zavitek sladkorja z vonjem limone,
zavitek vanilinega sladkorja,
1 žličko cimeta v prahu,
300 g raztopljenega masla,
3 velike žlice mleka,
2 - 3 jajca,
50 g nesladkega kakava.
1. Vse sestavine razen kakava s pomočjo mešalnika in nastavka za gnetenje, zgneti v kompaktno testo.
2. Maso razdeli na dve polovici in eni primešaj še kakav. Kakavovo polovico zopet dobro pregneti.
3. Svetlo in temno (kakavovo) polovico razdeli še na dve polovici, tako v bistvu dobiš štiri hlebčke.
4. Po en svetel in en temen hlebček ločeno razvaljaj na deski oz. površini, ki jo prej potreseš z moko. Kolikor ti spretnost in prostor dopuščajo, poskušaj zadeve razvaljati čimbolj v obliki dveh zelo podolgovatih pravokotnikov.
5. Svetel pravokotnik položi na temnega in zadevo kot rolado tesno zvij v dolgo klobaso premera približno 5 cm. Postopek ponovi še z drugima dvema polovicama.
6. Zviti klobasi zavij v povoščen papir za peko in daj v zamrzovalnik za ¾ ure.
7. Ohlajene klobase vzemi iz zamrzovalnika, odvij papir in nareži na rezine, debeline približno ½ cm. Rezine polagaj na pekač prekrit s povoščenim papirjem in porini v pečico, ki je že vnaprej segreta na 150-160°C.
8. Če imaš dovolj prostora v pečici, lahko hkrati pečeš tudi 3 pekače piškotov, vendar v tem primeru moraš na pečici uporabiti možnost segrevanja z vročim zrakom.
9. Piškoti so pečeni po 15 minutah. Če imaš raje bolj zapečene, pa ji seveda lahko pustiš še nekaj minut dlje.
10. Piškote hrani v zaprti škatli, da ostanejo čim dlje hrustljavi. 

Želiš poskusiti tudi druge dobrote? Preveri, kaj še skriva rubrika šmorn!