Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow status arrow šmorn arrow Praznični cimetni piškoti

šmorn

Praznični cimetni piškoti

Za izdelavo teh rustikalnih, pisanih vrtincev potrebuješ minimalno časa in slaščičarskih spretnosti...

ImageZa približno 1 kg piškotov potrebuješ: 

600 g polnovredne moke,
zavitek pecilnega praška,
290 g rjavega sladkorja,
zavitek sladkorja z vonjem limone,
zavitek vanilinega sladkorja,
1 žličko cimeta v prahu,
300 g raztopljenega masla,
3 velike žlice mleka,
2 - 3 jajca,
50 g nesladkega kakava.
1. Vse sestavine razen kakava s pomočjo mešalnika in nastavka za gnetenje, zgneti v kompaktno testo.
2. Maso razdeli na dve polovici in eni primešaj še kakav. Kakavovo polovico zopet dobro pregneti.
3. Svetlo in temno (kakavovo) polovico razdeli še na dve polovici, tako v bistvu dobiš štiri hlebčke.
4. Po en svetel in en temen hlebček ločeno razvaljaj na deski oz. površini, ki jo prej potreseš z moko. Kolikor ti spretnost in prostor dopuščajo, poskušaj zadeve razvaljati čimbolj v obliki dveh zelo podolgovatih pravokotnikov.
5. Svetel pravokotnik položi na temnega in zadevo kot rolado tesno zvij v dolgo klobaso premera približno 5 cm. Postopek ponovi še z drugima dvema polovicama.
6. Zviti klobasi zavij v povoščen papir za peko in daj v zamrzovalnik za ¾ ure.
7. Ohlajene klobase vzemi iz zamrzovalnika, odvij papir in nareži na rezine, debeline približno ½ cm. Rezine polagaj na pekač prekrit s povoščenim papirjem in porini v pečico, ki je že vnaprej segreta na 150-160°C.
8. Če imaš dovolj prostora v pečici, lahko hkrati pečeš tudi 3 pekače piškotov, vendar v tem primeru moraš na pečici uporabiti možnost segrevanja z vročim zrakom.
9. Piškoti so pečeni po 15 minutah. Če imaš raje bolj zapečene, pa ji seveda lahko pustiš še nekaj minut dlje.
10. Piškote hrani v zaprti škatli, da ostanejo čim dlje hrustljavi. 

Želiš poskusiti tudi druge dobrote? Preveri, kaj še skriva rubrika šmorn!

Mama reče prvošolčku:
"Če ne verjameš v Božička in Dedka Mraza, ti ne bosta prinesla daril."

"Gotovo bosta, saj v štorkljo tudi ne verjamem, pa mi je vseeno prinesla sestrico."
Parkelj - recept
Kupljeni nikoli ne nudijo toliko veselja, kot tisti, ki zadišijo iz domače pečice...
Posvojen kot otrok, odrasel z velikim srcem
Ganljivo sporočilo tridesetletnika biološki materi, ki je ne pozna, da ji je hvaležen, ker mu je ...
Božični okraski iz slanega testa
Preprosto je vedno najlepše, zato smo iz arhiva reciklirali recept za okraske iz slanega testa.
Eetaq humor: Kuža in smrekica
Pošlji prijateljem, ki imajo take navihance doma! :-)
eetaq misli: O dobrih delih
Delaj čim več dobrega in čim manj hrupa zaradi tega. - Charles Dickens
Stare ljubezni
Naj bo Valentinovo ali samo navaden dan... vedno je zabavno gledati v fotografije ujete trenutke ...
Kim Wilde & Rick Astley - Winter Wonderland
Kim Wilde & Rick Astley - zvezdi iz 80-ih, ki jih je zares lepo videti v duetu...
Pomembnost tišine
Tišina obnavlja in poživlja možgane in nas napolni z občutkom svobode...
25 idej za zavijanje daril
Kreativni načini kako zaviti darila čudnih oblik, npr. podarjen denar, kako izdelati lasten ovojni ...
V šoping s fantom...
Šoping s prijateljicami je vznemirljiva zabavna in dogododivščina. Šoping s tvojim fantom pa... ...
Kdo je tvoja prava ljubezen?
V ljubezni ne izbira pamet, ampak srce. In nič ni narobe, če se malce poigraš z vprašanjem, kaj ...
Kaj in kako se pogovarjati s simpatijo?
Navezovanje stika s simpatijo ni enostavno, saj težko krotiš svoja čustva, sebe poskušaš ...