Praznični cimetni piškoti

Za izdelavo teh rustikalnih, pisanih vrtincev potrebuješ minimalno časa in slaščičarskih spretnosti...

ImageZa približno 1 kg piškotov potrebuješ: 

600 g polnovredne moke (lahko tudi bele),
zavitek pecilnega praška,
290 g rjavega sladkorja,
zavitek sladkorja z vonjem limone,
zavitek vanilinega sladkorja,
1 žličko cimeta v prahu,
300 g raztopljenega masla,
3 velike žlice mleka,
2 - 3 jajca,
50 g nesladkega kakava.
1. Vse sestavine razen kakava s pomočjo mešalnika in nastavka za gnetenje, zgneti v kompaktno testo.
2. Maso razdeli na dve polovici in eni primešaj še kakav. Kakavovo polovico zopet dobro pregneti.
3. Svetlo in temno (kakavovo) polovico razdeli še na dve polovici, tako v bistvu dobiš štiri hlebčke.
4. Po en svetel in en temen hlebček ločeno razvaljaj na deski oz. površini, ki jo prej potreseš z moko. Kolikor ti spretnost in prostor dopuščajo, poskušaj zadeve razvaljati čimbolj v obliki dveh zelo podolgovatih pravokotnikov.
5. Svetel pravokotnik položi na temnega in zadevo kot rolado tesno zvij v dolgo klobaso premera približno 5 cm. Postopek ponovi še z drugima dvema polovicama.
6. Zviti klobasi zavij v povoščen papir za peko in daj v zamrzovalnik za ¾ ure.
7. Ohlajene klobase vzemi iz zamrzovalnika, odvij papir in nareži na rezine, debeline približno ½ cm. Rezine polagaj na pekač prekrit s povoščenim papirjem in porini v pečico, ki je že vnaprej segreta na 150-160°C.
8. Če imaš dovolj prostora v pečici, lahko hkrati pečeš tudi 3 pekače piškotov, vendar v tem primeru moraš na pečici uporabiti možnost segrevanja z vročim zrakom (ventilacija).
9. Piškoti so pečeni po 15 minutah.
10. Piškote hrani v zaprti škatli, da ostanejo čim dlje hrustljavi. 

Želiš poskusiti tudi druge dobrote? Preveri, kaj še skriva rubrika šmorn!

Zodiak, numerologija in pomembni datumi v maju 2024
Nismo že končali s aprilskimi plohami? Prinesimo lepoto, barve in vonj majskih cvetov! Astrološka ...
Skrivnost srečne sedmice
Ste se kdaj vprašali, zakaj je številka 7 univerzalno priznana kot srečno število?
Kako se lotiti hujšanja po praznikih?
Po prazničnem razvajanju, tudi pretiravanju, si spet zaželimo vrnitev v ravnovesje...
Moj otrok je tako tih, sramežljiv in zadržan
Razumevanje skritih moči v zadržanosti...
Telo in duša po astrologiji
Kako astrološko znamenje vpliva ne le na osebnost, ampak tudi na telo in dušo?
Lepe velikonočne praznike!
Ko tipkam te besede, se vonj puhastih palačink širi po našem domu, prijeten opomnik ležernih ...
Kaj obleči za veliko noč?
Ko se bliža Velika noč se, vsaj ženski spol, poleg razmišljanja o pirhih in praznični mizi, ...
Trdo kuhano jajce - kako?
Preden se lotiš izdelave pirhov, moraš obvladati tudi pravilno kuhanje jajc. Jajca morajo biti ...
Barvanje jajc - pirhov s čebulnimi olupki
Prav vsak lahko izdela te naravno obarvane velikonočne pirhe z barvilom olupkov čebule in motivi ...
Barvanje velikonočnih jajc ali pirhov z naravnimi barvami
Za barvanje jajc je mogoče uporabiti naravna barvila - sok rdeče pese, borovnice, kurkumo, ...
Zodiak, numerologija in pomembni datumi v aprilu 2024
V aprilu se zdi, da zemlja olajšano zadiha. Kot bi rekla "preživeli smo še eno zimo".
Ambrozija - sadna solata
Solata Ambrozija je enostavna sadna sladica, sveža, kremasta in čudovito barvita, primerna tudi za ...