Borovničevi mafini

Nasitni, ne presladki in veliko bolj zdravi kot kupljene slaščice.

borovničevi mafini 

Čas priprave:

30 minut

Porcij:

12

Sestavine:

1 skodelica moke

1 skodelica ovsenih kosmičev

5 jedilnih žlic sladkorja

1/4 čajne žličke soli

4 čajne žličke pecilnega praška

1 skodelica svežih ali zamrznjenih borovnic

1 jajce

1 skodelica mleka

1/4 skodelice rastlinskega olja

12 papirnatih skodelic za muffine ali maščobo za pekač.

Priprava:

1. Nastavi pečico na 200 stopinj.

2. V veliki skledi pomešaj suhe sestavine: moko, ovsene kosmiče, sladkor, sol in pecilni prašek.

3. V drugo skledo ubij jajce in ga rahlo stepaj z vilico, vendar ne preveč. Dodaj mleko in olje ter spet vse rahlo premešaj.

4. Mešanici tekočih sestavin dodaj suhe sestavine in na koncu še borovnice ter z žlico rahlo premešaj 25-30 krat. Ne mešaj preveč, saj testo mora ostati rahlo kepasto in ne gladko.

5. Pekač za mafine tanko premaži z oljem, oziroma vanj naloži papirnate posodice (v tem primeru pekača ni potrebno namastiti). Z žlico napolni modelčke s testom nekje do dveh tretjin volumna.

6. Mafine postavi v predgreto pečico in peci približno 20 minut.

7. Ko so kolački pečeni, jih zloži na rešetko, da se ohladijo.

8. Uživaj v okusnih mafinih!


Približna hranilna vrednost 1 mafina:

162 kcal

3 g beljakovin

6 g maščobe

19 g ogljikovih hidratov

1 g vlaknin

18 mg holesterola

371 mg natrija

121 mg kalcija

1.4 mg železa