Čokoladni brownie s sladoledom
Čokoladni browniji so ameriška poslastica. Zanje je značilno, da so iz mehkega, sočnega testa, ki se kar topi v ustih...
Potrebuješ:
170 g čokolade, ki vsebuje 70% kakava,
170 g masla,
125 g polnozrnate pšenične ali pirine moke,
½ – 1 skodelico rjavega sladkorja,
3 jajca,
1 žličko vaniljeve esence ali malce nastrgane stroka vanilije,
maslo za pekač.
Priprava:
1. Segrej pečico na 160°C. Z maslom namaži model za muffine, lahko pa uporabiš tudi manjši oglat pekač. Namaščen model rahlo posuj z moko ali kakavom, saj boš tako pečene brownije lažje stresel/a iz pekača.
2. Nalomi čokolado na manjše kose. Maslo in koščke čokolade naloži v stekleno ali kovinsko posodo, nato pa to posodo postavi v večjo posodo z vodo. Vse skupaj daj na ogenj in segrevaj, dokler se zmes ne raztopi. Temu se reče segrevanje na vodni pari. Tako preprečiš, da bi se maslo in čokolada zažgala in postala grenka. Pazi, da voda iz zunanje posode ne pljuska v čokoladno zmes. Slednjo večkrat premešaj.
3. Raztopljeni čokoladni masi dodaj sladkor in spet dobro mešaj, da se tudi ta lepo raztopi.
4. Stepena jajca najprej dobro pomešaj z vaniljevo esenco, nato pa mešanico počasi zlivaj v topljeno čokolado. Pri tem temperaturo štedilnika zmanjšaj na minimum, saj jajca pri previsoki temperaturi rada zakrknejo. Za mešanje te zmesi boš morda potreboval/a električni mešalnik ali pa malce več odločnosti v rokah, saj se jajca nerada pomešajo s čokolado.
5. Ko ti jajca uspe pomešati s čokolado, sledi še postopno dodajanje moke v zmes in spet izdatno mešanje.
6. Zmes zlij v pomaščen model. Z lopatico ali žlico enakomerno razporedi po površini pekača in postavi v segreto pečico za 35 minut.
7. Ko so browniji pečeni, jih pusti, da se ohladijo preden jih poskušaš zbezati iz pekača, sicer se bodo spacali. Če so pečeni v enem kosu, potem ohlajene razrežeš na 5x5cm velike koščke. Brownie najbolj tekne v kombinaciji s kepico vaniljevega sladoleda.