Ločevalna dieta - zakaj je tako priljubljena?

Ločevalna dieta je eden najbolj priljubljenih načinov hujšanja. Poglejmo zakaj!

locevalna_dieta_priljubljen.jpg

Izvor ločevalne diete

Ločevalna dieta ima svoje korenine kar globoko v preteklosti. Prvi je spregovoril o ločevalni dieti doktor medicine dr. William Howard Hay (1866 – 1940). Dr. Hay je leta 1911 objavil ugotovitve o tem, da naj bi napačno kombiniranje hranil pripeljalo do najrazličnejših zdravstvenih težav in debelosti.

Po tem, ko je pri samem sebi s pomočjo diete uspešno ukrotil Brightovo bolezen, je na temo kombiniranja živil, napisal številne knjige, dolga leta vodil uspešen prehranski sanatorij ter imel številna predavanja po Ameriki in Kanadi.

Ločevalna dieta danes

Po ugotovitvah dr. Haya, so se kmalu pojavili številni posnemovalci, ki so pričeli objavljati različice te diete. Danes je ločevalna dieta ena najbolj priljubljenih načinov izgube odvečnih kilogramov, vendar pa nikoli ni bilo znanstveno dokazano, da bi točno določeno kombiniranje živil vodilo do zmanjšanja telesnih maščob.

Sodobna ločevalna dieta temelji na ločevanju hrane oz. spoznanju, da lahko s pravilnim kombiniranjem hranil vplivamo na metabolizem in posledično izgubo telesne teže. Ločevalna dieta se izvaja v ciklusu, ki traja 90 dni, zato jo imenujemo tudi 90 dnevna ločevalna dieta ali angleško 3MD (3 Months Diet).

Zakaj je ločevalna dieta tako priljubljena?

Ločevalna dieta je zelo priljubljena, ker ne zagovarja enostranskega prehranjevanja s samo par vrstami živil, hudega odpovedovanja in preštevanja kalorij. Praktično nobeno živilo (razen alkohol) ni na črni listi, določene dneve v ciklusu pa se je dovoljeno tudi posladkati.

Pri izvajanju diete je pomembno predvsem paziti na kombinacije. Princip prehranjevanja 90-dnevne ločevalne diete je primeren tudi za vse, ki imajo dolg delavnik in za vse, ki kuhajo za družinske člane. Jedilniki so preprosti, sestavljeni iz izdelkov, ki so na voljo v naših trgovinah. Nekatere jedi lahko skuhaš za več dni in jih spraviš v zamrzovalnik. Lahko pa uživaš le jedi, ki jih imaš rad, seveda pod pogojem, da urnika prehranjevanja in kombinacije živil ne spreminjaš.

Koliko lahko shujšaš?

Ob držanju vseh navodil diete bi naj bila izguba telesne teže v 90 dneh tudi od 18 do 25 kg, vendar pa je po zdravstvenih merilih v 90 dneh zdravo shujšati največ 15kg. Glavni cilj ločevalne diete je v spremembi presnove telesa in s tem posledično dolgoročna ohranitev primerne telesne teže. (Vir: Wikipedija)

Poglej tudi:

potek ločevalne diete,

kalkulator telesne teže,

katera dieta je prava zate,

10 načinov kako se upreti sladkarijam in še

test o ločevalni dieti.