Potek ločevalne diete

Smisel ločevalne diete je v pravilnem kombiniranju živil. Poglej podrobnosti!

locevalna_dieta.jpg

Pravilno kombiniranje živil

Smisel pravilnega kombiniranja živil je, da omogočiš telesu, da zaužita hrana hitreje zapusti želodec in potuje skozi prebavila. Pri ločevalni dieti gre torej za sistem načina prehranjevanja, ki spremeni presnovo in kot posledica te spremembe je izguba odvečnih kilogramov. Sprememba metabolizma naj bi bila pomembna tudi za obdržanje pridobljene idealne telesne teže. Vodilo za pravilno kombiniranje živil so prehranjevalni dnevi.

Prehranjevalni dnevi

Dieta je sestavljena iz 4 rednih prehranjevalnih dni in enega občasnega. Tako imamo:

  1. beljakovinski,
  2. škrobni,
  3. ogljiko-hidratni ter
  4. sadno - zelenjvani (vitaminski) dan.

Vsak 29. dan (se ponovi 3x v 90 dneh) je na vrsti vodni dan.

Dieta se začne vedno z beljakovinskim dnem, nadaljuje s škrobnim, ogljikohidratnim in konča s sadnim dnem. Ko je 4 dnevni ciklus končan, se začne znova in tako ponavlja 90 dni. Prehranjevalni dnevi so najpomembnejši element diete. Njihovo zaporedje in pravilna kombinacija hrane sta odločilnega pomena. Pomembno je, da si znotraj dneva, ki je na vrsti, izbereš hrano, ki je dovoljena.

1. Beljakovinski dan

Na beljakovinski dan smeš uživati: meso (prednost ima kuhano ali dušeno nemastno meso: npr. perutnina, ribe), morske sadeže, sir, jajca, mleko in mlečne izdelke (kislo mleko, kefir, jogurti, skuta,...), tofu, sejtan,...

Dovoljena zelenjava v času beljakovinskega dne: špinača, ohrovt, brstični ohrovt, repa, cvetača, soja, sojini kalčki, zelje, paradižnik, pesa,...

Pri kosilu je dovoljeno jesti kruh (1 kos, najbolje polnozrnatega), obvezno po kosilu pa se spije 3 dl juhe. 

2. Škrobni dan

Na škrobni dan sem š uživati: riž, fižol, grah, koruza, sojo, lečo, čičeriko, krompir, zrna ajde, ječmena, prosa in drugih žit (škrobni ogljikovi hidrati),...

Pri kosilu je dovoljeno jesti kruh (1 kos, najbolje polnozrnatega), obvezno po kosilu pa se spije 3 dl juhe.

3. Ogljikohidratni dan

Na ogljikohidratni dan smeš uživati: sladkor, testenine, pice, sladkarije, sladoled, slano in sladko pecivo, kosmiče iz različnih žit, ajdove in koruzne žgance, polento, kuskus,...

Dovoljena zelenjava v času ogljiko-hidratnega dne: pesa, zelena, paradižnikova in kumarična solata.

V dnevih ogljikovih hidratov je za večerjo košček jedilne čokolade celo obvezen, saj naj bi temna čokolada zadrževala izbruh alergij, ki se lahko pojavijo med dieto. 

4. Sadno - zelenjavni dan

Sadno-zelenjavni dan je zadnji v vsakem ciklu ločevalne diete. Namenjen je čiščenju telesa. Ravno zato je zelo pomembno, da se ga res držiš.

Ješ lahko sveže in suho sadje, zelenjavo ter oreščke. Piješ lahko 100% sadne in zelenjavne sokove ali si narediš sadno zelenjavne smoothije.

Sadje in zelenjava naj bosta čim bolj raznovrstna, pri vsakem obroku zaužij nekaj drugega. Zelenjava naj bo čim manj začinjena.

Sadje za zajtrk in v času sadnih dni se lahko je v večih obrokih po 2 velika sadeža ali skodelica drobnega sadja naenkrat.

Vodni dan (vsak 29. dan diete)

Namenjen je čiščenju organizma. Spij ogromno naravne, čiste vode. Če ne zdržiš, lahko poješ zelenjavno juho.

Kako poteka dan pri ločevalni dieti?

Očiščevalni ciklus (zajtrk)

Poteka med 4. in 12. uro. V času diete se za zajtrk uživa samo sadje. Sadje namreč vsebuje sladkor, ki ga organizem potrebuje, da nahrani hrani živčni sistem in pomaga pri presnovi hrane. V tem času se pije večje količine tekočin v obliki vode, čaja ali nizkokaloričnih napitkov. Sadje za zajtrk ali v času sadnih dni se lahko je v večih obrokih po 2 velika sadeža ali skodelica drobnega sadja naenkrat. Seveda pa spet velja: manj kot poješ, bolj shujšaš. Tako je mogoče z velikostjo obrokov prilagajati število izgubljenih kg.

Prehranjevalni ciklus (kosilo in večerja)

Poteka med 12. in 20. uro. To je čas namenjen kosilu in večerji, ko se prehranjuješ neomejeno. Za kosilo je priporočeno pojesti količino hrane, ki ustreza polnemu globokemu krožniku, za večerjo pa polovico manj ter brez kruha in juhe.

Pomembne so pravilne kombinacije in čas med obroki. Pri beljakovinskem dnevu mora med obroki preteči najmanj 4 ure. Pri škrobnem dnevu ali ogljikohidratnem dnevu morata med obroki preteči najmanj 2 uri. Pri sadnem dnevu pa je potrebno zaužiti več obrokov, saj že en sadež šteje za obrok! Priporočeno obdobje med obroki je 1 do 2 uri.

Prebavni ciklus

Poteka med 20. in 4. uro. To je čas namenjen prebavi hrane, zato se v tem obdobju ne uživa hrane. V skrajnem primeru se lahko poje kos sadja ali spije kozarec vode ali nesladkani čaj.

 

Pijača med ločevalno dieto

Od vseh tekočin je najprimernejša voda (vsaj 2 l na dan), lahko tudi nizkokalorične pijače z manj ali brez sladkorja, kava in čaj (brez sladkorja), sadno-zelenjavni sokovi (ki štejejo za obrok). Uživanje alkohola ni dovoljeno, saj zavira proces hujšanja.

Pijačo se lahko uživa 10 min pred ali vsaj pol ure po obroku, saj bi naj tekočina razredčila prebavne sokove in jim tako preprečila uspešno razgradnjo.

Telesna aktivnost med ločevalno dieto

Tudi med ločevalno dieto je priporočljivo biti telesno aktiven. Priporočljiva je rekreacija vsak dan vsaj pol do ene ure, saj tudi pri tej dieti velja osnovno pravilo hujšanja: zmanjšan vnos kalorij ob povišani porabi le-teh.

Po koncu ločevalne diete

Po 90-ih dneh diete ne smeš izvajati vsaj naslednjih 30 dni, priporočljiv odmor pa je 90 dni. Prehranjevati se začneš normalno - torej ne paziš več na kombinacije. Če želiš, lahko za zajtrk še vedno ješ samo sadje. Po 30-ih oz. 90-ih dneh dieto ponoviš še enkrat. (Vir: Wikipedija)

Poglej še:

zakaj je ločevalna dieta tako priljubljena,

test o ločevalni dieti,

kalkulator telesne teže,

katera dieta je prava zate in še

10 načinov kako se upreti sladkarijam.