Kako zmanjšati željo po sladkem?

10 načinov kako se upreti sladkarijam!

kako se upreti sladkarijamTi okus jutranjega rogljička ob zajtrku prebudi tek, da že čez dve uri spet razmišljaš o hrani? Ko prideš popoldan iz šole si preveč sestradan/a, da bi počakal/a na kosilo in pograbiš prvo čokoladico ali bonbon, ki je pri roki, da čim prej zadovoljiš lakoto? Če si začel/a sumiti, da poseganje po sladkem le še poveča tvojo željo po teh nezdravih prigrizkih, potem v tem razmišljanju nisi sam/a.

Uživanje enostavnih ogljikohidratov, kot so sladkarije, ne da se pred tem podpreš z beljakovinami in maščobami, nudi zelo kratko zadovoljitev. Injekcija energije je sicer močna in potešitev hipna, a kaj ko ti ob takem načinu energija tudi zelo hitro poide in se kmalu oglasi lakota po še več sladkega. Kar pa seveda ni dobro za tvoje zdravje in tudi za tvoj izgled.

Z zmanjšanjem želje po sladkem lahko zelo pripomoreš k izgubi odvečnih kilogramov (če jih imaš), predvsem pa k ohranjanju dobrega počutja. Energijski šoki, ki jih povzročajo sladkarije, tvojemu telesu vse prej kot koristijo. Kako torej ustaviti željo po sladkem? Sledi nekaj zbranih nasvetov strokovnjakov za prehrano...

1. Izogibaj se „sprožilcem" in poišči nadomestek.

Se ti je že zgodilo, da si se nekega dne prenajedel/a slaščic in jih potem nekaj dni nisi jedel/a, zatem pa ugotovil/a, da jih niti ne pogrešaš? Pa je nekdo prišel na obisk z veliko čokolado in si spet zašel/a na grešna pota? Pravijo, da hrepeniš po hrani, ki jo uživaš. Torej, če se izogibaš sladki hrani, se bo čez čas zmanjšala tudi želja po njej. In to se, pravijo straokovnjaki, lahko zgodi zelo hitro. Ob izogibanju slaščicam, ki si jih bil/a vajen/a uživati vsak dan, se že v nekaj dneh lahko odvadiš hrepeneti po njih. Dlje kot se jih izogibaš, manjša verjetnost je, da si jih boš spet zaželel/a. Seveda pa boš najbrž potreboval/a kakšno drugo alternativo in najboljša sladka alternativa je sadje.

2. Uniči skušnjavo.

Najbolje, da doma nimaš slaščic. V primeru, da v kakem trenutku slabosti le podležeš in kupiš škatlo piškotov ali še huje, jih nekdo prinese k hiši, naredi načrt, kako jih boš uničil/a. Polij jih z vodo, zdrobi, vrzi v smeti in ne razmišljaj o tem, da jih je škoda. Ker če piškoti ne bodo šli v smeti, bodo prav gotovo šli na tvoje boke, stegna, trebuh...

3. Uživaj oreščke.

Ko te zgrabi huda želja po sladkem, spij dva kozarca vode in pojej pest oreščkov: lešnikov, madljev ali navadnih nepraženih arašidov. Še posebej priporočljivi so manjdlji, ki so hranjivi, vsebujejo veliko koristnih snovi in uspešno tešijo željo po sladkem.

4. Zadeni se s sladko aromo.

Sladkosnedno dušo lahko potolažiš z uživanjem tudi ob sladki aromi čaja ali dišeče svečke. Aromatizirani zeleni čaji so zdravi, vsebujejo antioksidante, arome vanilije, čokolade in podobnih sladkobnih vonjev, pa bodo zadovoljile tvojo željo po sladkem. Tudi običajen čaj za otroke, ki vsebuje janež in komarček ima prijeten naravno sladkast okus.

5. Nauči se sproščati.

Glede na to, da je stres velik sprožilec želje po sladkem, je pomembno, da ga znaš obvladati in si tako prihraniš uživanje stotine praznih kalorij. Seveda bo najprej potrebno nekaj vaje. Lahko poskušaš z jogo, dihanjem ali kakšno svojo obliko sproščanja pri kateri umiriš duha in telo.

6. Privošči si krepčilni spanec.

Hrepenenja po hrani se pojavijo tudi, ko smo utrujeni. Utrujenosti ne moreš odrivati. Zvečer pojdi zgodaj spat. Čeprav čez dan običajno nimaš časa počivati, si privošči 15 minut krepčilnega spanca ali vsaj počitka. Zapri vrata sobe, lezi in zapri oči.

7. Poskrbi za svež okus v ustih.

Umivaj si zobe, grgraj ustno vodico, žveči žvečilni gumi. V sveža, po mentolu dišeča usta ne boš imel/a volje tlačiti hrane, če pa že, bo le ta imela čuden okus.

8. Zamoti se.

Če nisi resnično lačen/a, hrepenenje po hrani običajno traja le kakšnih deset minut. Nauči se prepoznati kdaj si resnično lačen/a in kdaj gre samo za tešenje hrepenenja. Ko te zgrabi, se poskušaj zamotiti tako, da greš poslušat glasbo, pokličeš prijatelja, se loti kakšnih opravkov, meditiraj ali potelovadi...

9. Razvajaj se – v mejah.

Vsakih sto let je OK, če si privoščiš tisti sladoled, ampak zavestno vzemi samo eno eno kepico in ne dve ali tri. V izrednih razmerah, ki pač nastopijo vsake toliko časa, si lahko dovoliš slane arašide, kokice ali prestice. Trik je v tem, da kupiš samo en in to najmanjši zavojček, da ne boš v žaru skušnjave pojedel/a preveč. Potem pač poskušaj teh 100 dodatnih kalorij pokuriti s 15 minutnim hitrim sprehodom.

10. Načrtuj in se izogibaj.

Spremeni svojo dnevno rutino tako, da se izogneš pekarnam, pizzerijam in drugim hramom skušnjave. Če pa že vnaprej veš, da to ne bo mogoče, ker tvoj prijatelj praznuje rojstni dan in bo srečanje s torto neizogibno, prerazporedi svoj dnevni vnos kalorij tako, da si pustiš dovolj prostora še za košček tortice.