ee-kanal

itak

Jogurtov biskvit s sadjem (brez tehtnice in mešalnika)

To pecivo se pri nas pogosto peče, ker je njegova priprava tako preprosta, hkrati pa je tako dobro, da pohvale letijo k meni že po prvem grižljaju. Različic receptov je na spletu kar nekaj in če sem odkrita, jaz ga tudi več ne delam striktno po receptu, ampak kar »od oka«. Recept je napisan v lončkih. Ne potrebuješ tehtnice in mešalnika. Ker je tako simpl, je primeren tudi za peko na počitnicah, prve pekovske podvige otrok in tudi pekovske amaterje.

Sestavine:
 • 1 jogurt (prihranite lonček za merico)
 • 2 jajci
 • 1 jogurtov lonček sladkorja
 • 2 jogurtova lončka gladke oz. namenske moke
 • 1 pecilni prašek ali žlička sode bikarbone
 • 1 jogurtov lonček hladno stiskanega sončničnega olja
 • 1 jogurtov lonček sadja. 
Potek:
 1. Najprej kar z metlico zmešam mokre sestavine in sladkor.
 2. Primešam moko in pecilni oz. sodo bikarbono.
 3. Biskvit lahko po želji odišaviš še z aromo vanilije, naribaš limonino lupinico.
 4. Od sadja uporabim, kar pač imam na zalogi. Lahko je iz kompota npr. marelice, višnje, breskve, ananas, ipd. ali sveže češnje, borovnice, maline, jagode, tudi jabolka, hruške, vse je odlično. Le zelo kislo sadje npr. ribeza dam manj in dodam nekaj sladkorja. Večje sadje narežem na koščke ali krhlje. Pozimi namesto svežega sadja lahko dodaš suho sadje in oreščke, ter odišaviš z mešanico za medenjake (koriander, ingver, kardamom, cimet, klinčki).

Biskvit pečem na 180 stopinj ca. 30-35 minut oz. dokler ni pečen. Za preizkus pičim z zobotrebcem ali nožem v sredino peciva. Če se nanj prime testo, biskvit še ni pečen. Če je nož čist, je biskvit pečen.

Opombe:

Recept je zelo fleksibilen in si lahko marsikaj prikrojiš, tudi glede količin in sestavin. Testo pač ne sme biti preveč tekoče, kot tudi ne preveč gosto. Olje običajno uporabim sončnično hladno stiskano, lahko uporabiš tudi maslo, ki ga prej raztopiš. Namesto jogurta včasih uporabim mleko, sladko ali kislo smetano, kefir. V polovico mase lahko dodaš kakav in dobiš marmorno varianto ipd. Tudi svetla varianta z dodatkom maka je odlična. Delala sem tudi že enim jajcem in je bilo super.

Količino testa lahko z velikostjo merice prilagajaš, glede na to kako velik model uporabiš oz. kako visok biskvit želiš. Se pa pri višjem biskvitu testo med peko na sredi lahko dvigne, zato sama raje naredim nižji biskvit (med vlivanjem v pekač sega 1-1,5 cm visoko). Običajno uporabim kar običajen okrogel tortni model, ki ga samo premažem z maslom in vanj zlijem maso za biskvit.

Sadje vedno nadevam po vrhu, saj se med peko malce pogrezne. Ko je biskvit pečen, ga pokrijem s krpo in pustim v modelu, da se ohladi, potem se tudi lepše in brez trganja loči od pekača. Preden odpnem pekač, z jedilnim možem za vsak slučaj previdno potegnem okrog oboda, da se ne bi kje zalepil in odtrgal med odpenjanjem.

Če se ne mudi preveč, ga za lepši vtis po vrhu še malce pobelim s sladkorjem v prahu in to je to.

Hitra in odlična sladica po dobrem kosilu. Če je kaj ostane pa še za zajtrk h jutranji kavi.

Bojana

Morda te bo zanimalo še...