Narečne besede• Jok3r
• Od: 22.7.2009
Narečne besede
28.8.2010 22:04
kva'j dej poj (:
no, ustvaru sem to temo z namenom, da bi not pisali vaše narečne al pa starinske besede.. in seveda zraven moderen prevod..pa seveda naj vsak zraven napiše iz katere regije so te besede.. no pa začnimo: sem iz gorenjske, besede pa so: gvnt- obleka šajtrga- samokolnica špajza- shramba šraufncigr- izvijač štoflc- pokrovček lajšta- ravna deska štant- tist ob tržnicah, stojnice al kva so (: štemarca- tisti stroj za vrtanje/zbijanje stene.. pa tko naprej.. c( : • Boris
• Od: 17.4.2010
Re: Narečne besede
28.8.2010 22:16
štenge - stopnice
rena - pokrovka (za posodo, lonec) kostrola - pač lonec lujtre - lestev šlauf - cev nojšč - nož xD • mjaw
• Od: 17.1.2010
28.8.2010 23:41
nimamo mi nobenga narečja k sm iz kočevja+mi ful govorimo hrvaščino tak da (nism bosanska al čefurka al kaj boste že mislil k mi je dc bom neki napisala o neki narečij.. Najhujše narečje mi je dolenjsko..sej folk ok..sam ka se jih neč šteka ne..sm bla jz u dolenjskh za 5dni i sm govorla po angleško pff In ko sm bla prvič u lj za neki dni ... čist nobenga nism štekala.. O.o....sam sm se zčasoma navadla tak d zej ne čist use štekam .. mi je pa zakon idrijsko .. neč,bila,dilaš,..><..sam najbol ga naajbl zmaga & najbl jih razumem -- Istranov !!! ahh odgovor ni tak kot je tema.. prjša, hmjl, čjšpla ... Lol? doljensko narečje so resno **** znam tut ene prekmuščina..k tm živi moja teta tak da 1x na teden grem k njej na obisk .. pridi - ode vrata - dvere danes - gnes trgovina - bauta denar - pejnez luč - posvejt sreda - srejda to so ene par kar se jst spomnm inznam xD • slinafka
• Od: 16.1.2010
29.8.2010 12:05
Haaaha dobra tema no jes san s prekmurja tu pa maš nekaj˝naših˝ besed: telige-samokolnica polejfka-zalivalka gvant-oblačila štrunfli-nogavice vankiš-vzglavnik bremze-zavore uburka-kumarica krumple-krompir potač-kolo biciklin-kolo(kot vozilo) šenkrejt-wc taška-torba klüjč-ključ iža/kuča-hiša jabuka-jabolko tikef-buča vüžgec-vžigalnik kaštula-škatla krüj-kruh švinglice-plonkci šrmkli-smrkci žajfa-trdo milo proščenje-sejem pejgla-likalnik kanta-pločevinka cinkati-zvoniti špica-vžigalica bilica-jajce günja-odeja šlafruk-halja vüjš-uš püta-brenta kuj-konj ribjek-ribnik kisilak-skuta zabeu-zaseka cuker-sladkor/bonbon štükanje-prepiranje vüja-uho čobe-usta đünđ-nakit haaha xD deca-otroci kukarca-koruza streja-streha štrk-štorklja picek-piščanec ceker-košara vaga-tehtnica pucanje-čiščenje nigdar-nikoli obedva- oba fküp-skupaj füjčkanje-žvižganje stolec-stol sunce-sonce cejf-cev svetek-praznik posfejt-luč fčiti-učiti rojsni den-rojstni dan tüj-tudi paradajs-paradižnik vesiti-obešati blesaf-nor vgasnote-ugasniti lidje-ljudje krf-kri idnauk-enkrat spadnoti-pasti jeste-hrana mašijna-naprava vičer-zvečer zajtra-zjutraj reklame-oglasi guvčati-govoriti tenjejr-krožnik bejžate-bežati šefica-zajemalka šteker-vtičnica žuvta-rumena müja-muha cintor-pokopališče • Coco_
• Od: 20.6.2010
• Kraj: nowhere
29.8.2010 12:25
Primorska;
Joj, ma kej je dns tu kafe t'ku sltku! Kej me hnjav'š lih ku sm wnh s p'sm! Kej si vidu mačku, ku je šla nan đjro po strjhi? Učjra j an n'wnč skwaču ss strj'he. (Te štiri so velikrat gor na internetu^^) Kušin - vzglavnik Lombrena - dežnik Vandima - trgatev Betula - gostilna Štenjak - vedro Škabel - nočna omarica Gank - balkon • fallenANGEL666
• Od: 18.4.2010
29.8.2010 12:43
krjola- samokolnica
žajfa- milo žlafador- zalivalnik al wtf je tisto kalcete, štunfi-nogavice panin-sendvič borša- torba tokvin- denarnica waržet-žep borjač- dvorišče ma nism 100% štacuna, batega- trgovina štenge-stopnice . . . . dosti jih še je • Jok3r
• Od: 22.7.2009
29.8.2010 14:37
slinafka pravi:Haaaha dobra tema
no jes san s prekmurja tu pa maš nekaj˝naših˝ besed: telige-samokolnica polejfka-zalivalka gvant-oblačila štrunfli-nogavice vankiš-vzglavnik bremze-zavore uburka-kumarica krumple-krompir potač-kolo biciklin-kolo(kot vozilo) šenkrejt-wc taška-torba klüjč-ključ iža/kuča-hiša jabuka-jabolko tikef-buča vüžgec-vžigalnik kaštula-škatla krüj-kruh švinglice-plonkci šrmkli-smrkci žajfa-trdo milo proščenje-sejem pejgla-likalnik kanta-pločevinka cinkati-zvoniti špica-vžigalica bilica-jajce günja-odeja šlafruk-halja vüjš-uš püta-brenta kuj-konj ribjek-ribnik kisilak-skuta zabeu-zaseka cuker-sladkor/bonbon štükanje-prepiranje vüja-uho čobe-usta đünđ-nakit haaha xD deca-otroci kukarca-koruza streja-streha štrk-štorklja picek-piščanec ceker-košara vaga-tehtnica pucanje-čiščenje nigdar-nikoli obedva- oba fküp-skupaj füjčkanje-žvižganje stolec-stol sunce-sonce cejf-cev svetek-praznik posfejt-luč fčiti-učiti rojsni den-rojstni dan tüj-tudi paradajs-paradižnik vesiti-obešati blesaf-nor vgasnote-ugasniti lidje-ljudje krf-kri idnauk-enkrat spadnoti-pasti jeste-hrana mašijna-naprava vičer-zvečer zajtra-zjutraj reklame-oglasi guvčati-govoriti tenjejr-krožnik bejžate-bežati šefica-zajemalka šteker-vtičnica žuvta-rumena müja-muha cintor-pokopališče hahah xD to bi se blo dobr naučit (: • ursiii95
• Od: 15.5.2010
29.8.2010 15:07
hhh.. štajerska =)
šajtrga-samokolnica štrudl-pač zavitek iz sadja al pa česa taler-krožnik ajmr-lavor šraufncigar-izvijač žajfa-milo dile-podstrešje špajza-shramba štoflc-pokrovček lojtra-lestev šlauf-cev cuker-slakor ceker-košara -- večino so ji pa že tko drugi napisal -- • rakun
• Od: 16.12.2009
• Kraj: Ptuj
29.8.2010 17:14
Napaka v tvojem postu.
Štrudelj=štrudl=pogača=zavitek jabolčni štrudelj=jabolčni štrudl=Jabukova pogača=jabolčni zavitek Podčrtano je značilno za štajersko. Poševno napisani besedi sta sopomenki. • onaSem
• Od: 27.1.2010
29.8.2010 18:56
Gorenjska,ena vas u Gornjesavski dolini Bom use kar je u naši vasi napisala: g'nk-balkon kočk-pujs ušet-uho tu-kdo jevžl-wc na štrbunk wokn-okno šneholtar-snegolov ibrmot-neumnost nohkastlj-nočna omarca tawne-Italija tanotre-ZDA beswa-kuhalnica žauhca-svinja ki ima mladiče dur-vrata wobreh-tisto k sneh s strehe pade kruclj-ledena sveča ravfenk-dimnik kašarda-svinjak m'šon-komar pabari-vprašaj raufenkedar-dimnik tošl-torbica bote-copate na zadrgo gw'ž-kozarec bičca-ovca ok zej se mi pa ne da več pisat • PorceLan
• Od: 20.6.2009
• Kraj: Rehab
29.8.2010 19:44
štajerska :
seos, serbus - zdravo al pa adijo pes - z e-jem ahtat - pazit cajger - kazalec ziherca - sponka dihtunga - nevem kak je prav pojšter - blazina mali bratranec - mrzli bratranec kojter - odeja kangla - za rože zalivat kufer - kovček šteker - vtičnica ladlc - predal vaga - tehnica šrauf - vijak šajba - šipa marela - dežnik šefla - ono za juho britof - pokopališče repincl - ona solata ror - cev petrigat - švinglat žnura, štrik - vrv špegl - ogledalo fehtat - prosit peglati - likati ajmper - vedro ... (: _________________ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. * • Pačupa
• Od: 7.5.2010
29.8.2010 20:49
PorceLan pravi:štajerska :
seos, serbus - zdravo al pa adijo pes - z e-jem ahtat - pazit cajger - kazalec ziherca - sponka dihtunga - nevem kak je prav pojšter - blazina mali bratranec - mrzli bratranec kojter - odeja kangla - za rože zalivat kufer - kovček šteker - vtičnica ladlc - predal vaga - tehnica šrauf - vijak šajba - šipa marela - dežnik šefla - ono za juho britof - pokopališče repincl - ona solata ror - cev petrigat - švinglat žnura, štrik - vrv špegl - ogledalo fehtat - prosit peglati - likati ajmper - vedro ... (: šajtrga - samokolnica špegli - očala štrik - vrv cajtengi - časopis ... =) _________________ The truth may be out there, but lies are inside your head |
- Trava - ja ali ne? - lukap
- Varnost na spletu - natečaj za zmagovalni video - bojana
- Iščem punco pliis pomagajte .... - rjavolasec
- Zvezdice (stalni zobni aparat) (: - Hanchy75
- DARILO ZA FANTA - slovenc79
- KAKO ČIM HITREJE PRITI DO DNARJA? - Hanchy75
- Všeč mi jeeeee!! - slovenc79
- gelirani nohti - Hanchy75
- Prevoz na letališče - Hanchy75
- umetni nohtki..... - Hanchy75
- GROZLJIVA ZGODBA:SOSEDA - nikavelikapika
- Anketa o modnih znamkah - Ananas44
- Celulit, strije in druge nadloge - chill
- PREPOVEDANE DROGE - nikavelikapika
- osvajanje punc - rjavolasec
- Žalostno - slovenc79
- Telefon se mi ponoci prazni- POMOC - slovenc79
- Masaža - chill
- moderna različica imena Andrej - anonlolzz
- Zgodbe o duhovih! - anonlolzz
- naj ga pustim? - slovenc79
- 22 Letna punca išče punco :) - slovenc79
- Simpatija - lollipoop
- Uprašanje - nejct
- Pesem za Tino - Alexlavbic123
- SŠFKZ KOZMETIČNI TEHNIK - Barbiedanz
Uporabi pamet, ko si 'gor',
da ne bo problemov, ko greš 'dol'!
Zaradi tvoje varnosti med sodelovanjem v Forumu ali na Čveku ne objavljaj svojih osebnih podatkov, imena, priimka, naslova, kjer stanuješ, e-naslova, telefonske številke, ne razlagaj, v katero šolo hodiš in ne objavljaj svojih fotografij ali povezav do njih.
Prav tako na Forumu ali Čveku ne objavljaj osebnih podatkov in fotografij ali povezav do svojih prijateljev in znancev, niti jih ne pošiljaj po mejlu osebam, s katerimi se srečuješ na netu.
Če se s sogovorniki ne strinjaš, jim to lahko vljudno poveš. Nadzor nad Forumom in Čvekom ima uredništvo spletnega mesta eetaq.si, ki si pridržuje pravico, da žalitve, zmerjanja, neplačane oglase in druge neprimerne vsebine izbriše po lastni presoji. Če ti kaj ni všeč, oz. imaš kakšno pripombo povezano s vsebino Foruma ali Čveka, nam pošlji mejl na urednistvo@eetaq.si.