Sonce in morje prihajam!

Si tudi ti poletje zamišljaš na morju ali ob bazenu, v kopalkah in pod svobodnim soncem?

sončenjeŠe posebej poleti svojo bledo kožo z veseljem zamenjaš za bronasto kajne? A hkrati se najbrž zavedaš, da je sončenje brez zaščite lahko zelo škodljivo in nevarno zate. V nadaljevanju sledi nekaj enostavnih pravil, ki jih moraš upoštevati, preden se odpraviš delat plažno reportažo...

 

Uporaba zaščitne kreme proti soncu

Na nepokritih delih telesa vsakodnevno in tudi ob oblačnem vremenu uporabljaj zaščitno kremo, katere faktor je vsaj 15. Taka vrsta zaščite je osnovna in zadošča takrat, kadar na soncu preživiš krajši čas, da na primer skočiš v trgovino ali pelješ psa na sprehod.

Nekatere zaščitne kreme za sončenje so težke in mastne. Idealno je, če najdeš takšno, ki je hipoalergenska in nekomedogena (ne maši por in posledično ne povzroča aken). Za obraz so recimo primerne tudi dnevne vlažilne kreme, ki pa morajo vsebovati dovolj visok zaščitni faktor.

Uporabljaj kremo, ki nudi zaščito tako pred UVA kot tudi UVB žarki.

Zaščitno kremo nanašaj v debelih slojih. Še posebej na obrazu in na izpostavljenih delih telesa ne bodi škrtica, saj pretanek sloj kreme ne nudi ustrezne zaščite pred UV žarki. Tudi, če ne dobiš opeklin, UV žarki lahko povzročijo očem nevidno, a dolgoročno škodo na tvoji koži.

Nanos kreme obnovi najmanj vsake 3 ure, če plavaš ali se potiš pa še pogosteje.

Če se giblješ na direktnem soncu, uporabljaj kremo z zaščitnim faktorjem okrog 30. Za plavanje ali šport uporabi kremo, ki je odporna na vodo in znoj.

Izogibanje soncu med 10. in 16. uro

Sončni žarki so najmočnejši med deseto uro dopoldan in četrto popoldan. V tem času je priporočljivo, da se umakneš v senco. Tudi med sončenjem izven teh ur, si vsake toliko vzemi odmor in telo ohladi v senci.

Najbrž že veš, da se sončni žarki na vodni gladini odbijajo. To pomeni, da kadar stojiš do kolen v vodi in se odločaš ali bi se vrgel/a v ledeni val ali ne, se učinek sončnih žarkov na tvoje telo zaradi odboja še poveča.

Podobno kot vodna gladina, pozimi sončne žarke odbija tudi sneg. Tako smučanje in vse druge norčije na snegu, prav tako zahtevajo ustrezno zaščito kože pred opeklinami in škodljivimi učinki UV žarkov.

Uporaba pokrivala in sončnih očal

Ker lasišče težko zaščitiš s kremo, je nujno, da se skriješ pod klobuček ali čepico s senčnikom. Le – teh je v trgovinah malo morje in gotovo boš našel/a takšnega, ki bo lepo dopolnil tvoj plažni look.

Seveda pa med nujnimi modnimi dodatki ne smejo manjkati tudi sončna očala, ki nudijo skoraj 100% zaščito pred UV žarki.

Določena zdravila, kot so recimo antibiotiki za preprečevanje aken ali kontracepcijske tabletke, lahko povečajo občutljivost tvoje kože na sonce. Če jemlješ takšna zdravila, se posvetuj s svojim zdravnikom, kako in koliko časa lahko brez škode preživiš na soncu.