O varnem visenju...

Internet je super okolje za raziskovanje, iskanje informacij in še kaj. Ima pa tudi svoje pasti...

ImageŠe posebej popularni so razni forumi in klepetalnice, v katerih si dopisuješ s svojimi vrstniki - tistimi, ki jih poznaš in tudi onimi, ki jih ne. A postavlja se vprašanje, ali so ljudje s katerimi se srečuješ on-line, res osebe za katere se izdajajo? Zakaj se potem dogaja, da nekdo, ki ga niti ne poznaš, izve osebne stvari o tebi, te nadleguje in ti greni življenje? Na mnogih straneh, blogih, klepetalnicah, forumih ipd. se pričakuje, da se registriraš s pravim imenom in celo priložiš svojo sliko. Je to pametno? Na kaj moraš paziti?

Čeprav si previden/a pri posredovanju podatkov, se moraš zavedati, da se na netu lahko znajdejo tudi osebki s prikritimi nameni, ki znajo zelo spretno izvabljati informacije in jih uporabijo za svoje interese.

Že majhne, na videz nepomembne podrobnosti kot je fotografija, številka telefona, šola v katero hodiš, itd. lahko nekomu zadostujejo, da poizveduje o tebi. Nič kaj prijetno, kajne?

GSM

Poleg tega, da daješ svojo številko le prijateljem, ki jim lahko zaupaš, se verjetno zavedaš tudi, kako enostavno je pošiljati, izmenjati in na netu objaviti fotografije ter filmčke.

Tisto nerodno sliko, ki jo je posnel tvoj prijatelj in na kateri ti spodnjice precej neokusno kukajo izpod krila, lahko že jutri vidi cela Slovenija! Še huje, če se brez tvoje vednosti znajde na kakšni sumljivi strani, opremljena s tvojo številko telefona, in neprimernim komentarjem.

Seveda si na tak način lahko kmalu obetaš pester izbor sumljivih ženitnih in še kakih ponudb. Poroka pred 20-im letom, z osebo, ki te je izbral/a na podlagi ponesrečene fotografije spodnjic? Eeem, hvala, ampak zase planiram kaj bolj romantičnega.

Če ostanemo resni... Kdorkoli lahko tvojo sliko, filmček ali tvoje podatke spravi v obtok in tebe posledično v težave.

Igre

Igre na spletu, v katerih se pomerjaš s sorodnimi zasvojenci in istočasno klepetaš, te lahko zavedejo v past.

Primer: se zgodi, da se v igri nikakor ne zmoreš prebiti na naslednji nivo. Želja po zmagi te tako prevzame, da bi storil/a vse, da le prideš do konca igre. In tvoja rešilna bilka so ljudje, ki so ta nivo že dosegli, saj ti lahko povedo rešitev.

Ne pusti se fintirati ali celo izsiljevati z zahtevami po tvojih osebnih podatkih, v zameno za rešitev. Če ta vseved pozna rešitev, naj ti jo posreduje preko sporočila na forumu.

Klepetalnice

Tukaj lovci na informacije ne potrebujejo prav veliko domišljije in še manj truda, da izbrskajo kaj uporabnega o tebi. Če jim seveda daš priložnost.

Na žalost je laganje ali vsaj pretvarjanje v klepetalnicah prej pravilo kot izjema. Verjemi, da se izprijenec, ki pohajkuje po spletu in zbira informacije, svojim žrtvam ne bo predstavil v pravi luči.

Lahko se izdaja za oboževalca tvoje najljubše skupine, spremeni spol, laže o svoji starosti ali karkoli drugega, da le pritegne tvojo pozornost.

Res se v klepetalnici morda lažje izpoveš, kot na štiri oči, vendar obstaja tudi slaba stran takih prijateljstev. Nikoli natančno ne veš, če so iskrena. Ime, fotka, starost osebe s katero se pogovarjaš, vse je lahko zlagano.

Zato se v klepetalnice in na podobne strani ne prijavljaj s svojim pravim imenom, ampak si izmisli vzdevek (nickname).

Prav tako ne objavljaj svojih slik ali slik prijateljev, na katerih je osebo mogoče prepoznati. Preveri, kako lahko blokiraš osebo, ki te nadleguje ali se z njo ne želiš pogovarjati. Osebne teme pa raje prihrani za prijateljsko dušo iz mesa in krvi.

Blogi

Dobra stran spletnih dnevnikov je, da lahko preko njih izraziš svoje poglede na svet, z ljudmi izmenjuješ mnenja in se dokažeš v pisanju. Ampak pazi, da je to vse, kar daš od sebe!

Dobro razmisli, preden objaviš osebne stvari in pazi s kakšnimi fotkami boš opremil/a svoj blog! Zavedaj se, da ko enkrat objaviš sliko, ali podatek na spletu, nad njim izgubiš kontrolo.

Ti delčki tebe so dosegljivi vsem - tistim, ki te cenijo in radi prebirajo tvoje spise, žal pa tudi tistim, ki te morda mrzijo ali pa ti samo hočejo nagajati.

Z materiali, ki jih objaviš v dnevniku, lahko obiskovalci počnejo marsikaj, tudi stvari, ki ti ne bi bile všeč. Lahko shranijo tvojo sliko na svoj računalnik, jo objavijo kjer drugje, naredijo fotomontažo, zlorabijo in ti za to sploh nič ne veš ali pa izveš, ko je škoda že storjena.

Zapomni si: ko odpiraš svoj blog, ga uredi tako, da bodo vsebine dostopne samo registriranim uporabnikom, ki si jim osebno dovolil/a dostop in so dobili svoje geslo.

Na blogu raje ne objavljaj osebnih podtakov, fotografij same/ga sebe ali prijateljev.

Izmenjava datotek

Mreže za menjavo datotek so lahko super zadeva za pridobivanje nove glasbe, filmov in celo domačih nalog.

Pri izmenjavah daš del svojega diska v uporabo drugim, v zameno za to, da tudi ti potegneš nekaj z njihove malhe. Spet pazi, saj lahko kaj hitro dobiš mačka v žaklju!

Primer: ti ponudiš svojo zgledno urejeno zbirko videospotov, v zameno pa zase želiš vse spote Eminema.

In ker nekateri „ponudniki“ niso tako redoljubni kot ti, se med njihovo kramo ne znajdeš. Tako namesto Eminema nabašeš video Madonne ali pa celo kakšen porno filmček, ki ga nekako nisi imel/a v planu pogledat.

V slabšem primeru lahko skupaj z dokumenti, ki jih izbrskaš s tujega diska, nehote pobereš tudi nalezljivo navlako, kot so virusi in programi za vohunjenje po tvojem računalniku. Če dobro razmisliš, ugotoviš, da je bolj enostavno in varno kupiti originalno glasbo ali film, ker je tudi kvaliteta slike in zvoka boljša.

Pa brez panike...

Res je Internet zelo zmuzljiv in lahko tudi neprijeten prostor, če si preveč naiven/a. Vklopi radarje, preden se greš interaktivnost, pa bo vse OK.

Svoje pravo ime, mejl, MSN naslov, številko GSM-a, domači naslov, ime tvoje šole, svoje fotografije ipd. posreduj le ljudem, ki jih že poznaš osebno in za katere veš, da jim lahko zaupaš in tega ne bodo zlorabili ali posredovali komu drugemu.

Kadar od tebe zahtevajo osebne podatke, prej preberi pravno obvestilo (običajno se nahaja na dnu spletne strani) in se prepričaj, če ti ponudnik zagotavlja varnost osebnih podatkov.

Spoštuj prijatelje in njihovo zasebnost.

Ne posreduj njihovih osebnih podatkov drugim ljudem, pa če te še tako nedolžno prosijo.

Predvsem pa prijateljev v njihovem imenu ne prijavljaj na forume, bloge in podobne interaktivne zadevščine. Če se ti zdi neka stran dobra, prijatelju pošlji njen naslov in bo sam presodil ali ga zanima.

Kadar te kdo preko spleta nadleguje, ti grozi ali te proti tvoji volji zasipa s sporočili, ga poskušaj blokirati oz. zamenjaj naslov.

Sporočila nadlegovalca hrani, o situaciji pa se pogovori s starši ali učiteljem. Skupaj presodite ali ga boste prijavili policiji.

Lahko tudi ti postaneš žrtev spletne zlorabe? Vstopi v testni laboratorij in preveri!