V iskanju sebe

Kdo si v resnici? Zakaj si želiš istočasno pripadati in se razlikovati od drugih?

samozavestGlasba nabija v omamnem ritmu, drenjaš se v objemu valujoče množice, popolnoma si zlit/a z znanci in neznanci, preplavlja te užitek pripadnosti in enosti s temi ljudmi...

A vseeno si si nadel/a najbolj vpadljivo cunjico, lasje očitno zavračajo zakon gravitacije, ker želiš biti nekaj posebnega in drugačnega.

Človek je družbeno bitje

To pomeni, da za svoj razvoj potrebuje podporo članov družbe, v katero se rodi. Hkrati pomeni tudi, da bi brez pomoči odraslih hitro končal svojo zgodbo na tem svetu.

Občutek varnosti, ki ga obdaja v varnem naročju, se preoblikuje v potrebo po pripadnosti. Postati član določene skupine, oblačiti se na določen način, poslušati to in to glasbo, obvezno imeti nekatere stvari. Jaz sem z vami, vi ste z mano, karkoli se zgodi.

Vendar vrelec energije v tebi prinaša na površje mnoga vprašanja o sebi kot posamezniku. Jasne postanejo ločnice med tabo in drugimi. Biti drugačen je včasih kul, drugič spet ni preveč prijetno.

Vzemi za primer inteligentnost... Lahko si dopoveduješ, da ti bo tvoja bistrost pripomogla k boljšim možnostim na študijski poti in kasneje v življenju, toda tvoji sošolci te imajo za piflarja/ko in dolgočasnega knjižnega molja.

In kje je še študij! Ti pa si želiš družbe svojih vrstnikov zdaj! Kaj lahko narediš za to?

Daj poleta svojim sposobnostim!

Lahko se pridružiš kakšni skupinski interesni dejavnosti ali pa pomagaš sošolcem, ki naletijo na težave pri učenju. Brez občutka večvrednosti seveda!

Nikar ne verjemi mitu, da so pametni ljudje zateženi in čudni. Morda to res velja za tiste, ki ne zaupajo vase, večinoma pa so takšni ljudje super družba, saj  bogatijo svet s svojo drugačnostjo in radovednostjo.

Bodi ponosen/a na svoje intelektualne zmožnosti.

To ne pomeni, da se z njimi postavljaš in jih na vse mogoče načine izkazuješ. Pomembno je, da bogatijo tvoje življenje in odnose. Skozi takšne in drugačne sposobnosti namreč iščeš in, če se potrudiš, najdeš sebe.

To sicer zveni precej poduhovljeno in v teh časih moderno, enostavno pa pomeni, da se dobro počutiš v svoji koži.

A da se ne boš preveč sončil/a v svojem egotripu: zapomni si, da živimo skozi (dobre in manj dobre) odnose z ljudmi okoli nas!