Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Treniraj spomin!

tvoja stvar

Treniraj spomin!

Trenirani možgančki pridejo vedno prav ...

ImageObstaja nekaj zvitih načinov s katerimi hitro izuriš svoje sive celice. Najlažje to storiš s tremi P:

  • povezovanjem,
  • pesnenjem in
  • ponavljanjem.
Res zveni čudno, vendar to so metode, ki delujejo.

 

Povezovanje 

Najenostavnejši način, da si zapomniš kopico nekih podatkov, do katerih nimaš odnosa, je z ustvarjanjem povezav, pri čemer določeno informacijo pretvoriš v nekaj, kar že poznaš.

Primer: V šoli te silijo, da moraš tudi v sanjah znati zdrdrati, koliko je visok Triglav? Hm, kar naj poskusijo!

2864 m je zaporedje števil, ki se ti ne vtisne tako zlahka v spomin (še posebej, če ti hribi, planinarjenje in simboli slovenstva niso prioriteta v življenju).

Ampak, ker se prfoksom to zdi pomembno, ni druge, kot, da se greš zraven.

Lažje ti bo, če število razbiješ in ga pretvoriš v tebi že znan podatek. Recimo, da imaš rojstni dan 28. v mesecu in živiš na hišni številki 64. Tako se vedno spomniš, da pravo cifro dobiš, če združiš ta dva podatka.

Dolga števila si vedno lažje zapomniš, če jih razbiješ na več dvomestnih. Zakaj misliš, da se telefonske številke pišejo s presledki kot npr. 22-58-74?

Pesnenje

Iz podatkov, ki si jih moraš zapomniti, pa si z namenom boljšega pomnenja lahko napleteš čudno, smešno, grozljivo ipd. zgodbo ali pesem. Mislim, da te bo to zelo zabavalo!

Primer: Naše osončje sestavlja 9 planetov: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton.

Lažje si jih je zapomniti, če iz začetnic vsakega od planetov, napleteš stavek ali dva. Nič hudega, če je sporočilo precej čudno.

Poskušaj si ga predstavljati in toliko lažje si ga bo zapomniti. Npr. MEtulj VEdno ZEha. JUPI! SAmo URA NEPrestano PLeše!

Ponavljanje

Tega, kar si enkrat zapomniš, nikoli več ne pozabiš, samo spomniti se moraš. Da neke informacije hitreje prikličeš iz spomina, jih moraš pogosto ponavljati oz. uporabljati.

Če samo enkrat na glas ponoviš tisto, kar si slišal/a ali videl/a pred nekaj sekundami, se tvoje spominske sposobnosti v zvezi s tem povečajo za 25 do 100%!

Najlažje je ponavljati snov skozi pogovor, ki lahko teče med teboj in vrstniki ali pa tako, da snov glasno razlagaš sam/a sebi tako dolgo, da jo razumeš in si jo zapomniš.

Preizkusi svoje spominske kapacitete še malo drugače...

vic dneva :)

NJEN dnevnik:
V soboto zvečer se mi je zazdel nekam čuden. Dobila sva se v bifeju in popila pijačo. Pomislila sem, da sem jaz kriva za njegovo razpoloženje, ker sem bila celo popoldne v shopingu s prijateljico in malo zamudila na zmenek, ampak on ni nič rekel. Pogovor se je zatikal, pa sem mu predlagala, da greva na kako bolj mirno mesto, da bi se v miru pogovorila. Šla sva v restavracijo, ampak on se je še naprej čudno obnašal. Z mislimi je bil nekje odsoten. Vprašala sem ga, kaj mu je, pa mi je samo odgovoril, da to nima veze z mano. Odgovor mi ni zvenel ravno prepričljivo. Ko sva se z avtom vračala domov, sem mu rekla, da ga imam rada, ampak on ni nič odgovoril, samo roko je položil na moje rame. Nisem si znala razložiti njegovega obnašanja, saj mi ni rekel, da me ima rad. Čisto nič ni rekel. Postajala sem vedno bolj zaskrbljena. Ko sva prišla domov, sem pomislila, da me mogoče hoče zapustiti. Poskušala sem navezati pogovor, a on je samo prižgal TV in odsotno gledal program, kot da mi hoče povedati, da je med nama konec. Na koncu sem odnehala in rekla, da grem spat. Nekaj minut kasneje je prišel tudi on. Na moje presenečenje se je odzval na moje božanje in se ljubil z mano. Ampak še vedno je bil nekoliko raztresen. Hotela sem ga soočiti s situacijo in se pogovoriti, ampak on je samo zaspal. Začela sem jokati in jokala sem, dokler nisem zaspala. Ne vem več, kaj storiti. Prepričana sem, da ima drugo! Moje življenje je popolna katastrofa!

NJEGOV dnevnik:
Maribor je danes izgubil. Sranje. Ampak seks je bil pa dober.

zadnje na Forumih

e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje