telopedija

M

O masturbaciji ali samozdaovoljevanju govorimo, ko se sami igramo s svojimi spolnimi organi zaradi spolnega užitka. Če se z njimi igramo kar tako (kot na primer dojenčki), to ni masturbacija.

Ko ni v bližini nikogar, s katerim bi se lahko pozabavali, ponavadi pomislimo na tisto osebo, ki nas res spoštuje in ima rada: torej na sebe. Naj nam kvasijo še take neumnosti, da je masturbacija škodljiva in da se nam bodo skisali možgani ali posušile roke, to preprosto ni res.

Dokler ne pretiravamo (tako kot pri vseh drugih stvareh), je masturbacija zelo koristna. Tako se učimo o svojem telesu in bomo lahko svojemu partnerju lažje povedali in pokazali kaj nam je všeč. Masturbirajo tako moški kot ženske. Tako kot pri vseh drugih zadevah v spolnosti tudi tukaj ni nobenih drugih pravil kot: uživajmo.

Mišičasta vreča s spodnjem delu trebuha ženske, v kateri se vgnezdi oplojeno jajčece in se med nosečnostjo razvije plod. Med nosečnostjo se maternica močno poveča in njene močne mišice pomagajo med porodom spraviti otroka iz telesa. Po porodu se maternica spet skrči.

Je odprtina oz. kanal, ki vodi iz nožnice v maternico.

Kadar nas rajca, ko nas mučijo in ponižujejo drugi. Se fino dopolnjuje s sadizmom.

Tako imenujemo prvo menstruacijo, do katere pride v prvih letih pubertete. Večina deklet dobi prvo menstruacijo med 11 in 16 letom, takrat pa se začne obdobje njenih bolj ali manj rednih mesečnih obiskov. S prvo menstruacijo se za dekle začne tudi obdobje plodnosti.

To je čas, ko ženske izgubijo menstruacijo in ne morejo več spočeti otroka. Večinoma se to zgodi med 45. in 55. letom starosti. Zraven pridejo tudi druge telesne spremembe in nekatere neprijetnosti, na primer navali vročine ali kot jih imenujemo po domače, valunge.

Mesečno perilo, perioda, teta s Krvavca, paradajz teden, ... To je le nekaj izrazov, s katerimi opisujemo mesečno nadlogo, s katero nas telo opominja, da smisel našega življenja niso shopping in zabave. Menstruacija je zadnja stopnja menstrualnega cikla, med katero se pojavijo krvavitve iz nožnice in krči ali bolečine v trebuhu.

Za večino žensk je menstruacija mesečna nadloga, ki jih vsaj delno ovira in je tudi telesno neprijetna. Kljub temu je redna menstruacija dokaz zdravja in zmožnosti, da ženska zanosi in tako opravlja poslanstvo matere narave. Naj se sliši še tako čudno, ampak ženske bi morale biti na svojo menstruacijo ponosne, saj je dokaz, da je z njimi vse v redu.

Moški seveda nimajo ničesar, kar bi bilo podobno menstruaciji. Simboli njihove možatosti so drugačni in oni se dejansko važijo z njimi. Si predstavljaš, kaj bi bilo, če bi moški imeli menstruacijo. Drug drugemu bi dokazovali, kateremu se je bolj močno ulilo...

 

Mestrualni ciklus je kompliciran mesečni proces, pri katerem gre v glavnem za to, da se maternica pripravlja na sprejem oplojenega jačeca

Menstrulani ciklus se začne in konča z menstruacijo. Prvi dan vsake menstruacije se šteje kot prvi dan menstrualnega cikla. Konec menstrualnega cikla je prvi dan naslednje menstruacije.

Takšen cikel se dogaja vsak mesec, več desetletij, vse do menopavze, ko v jajčnikih prenehajo zoreti jajčeca. Do izpada menstruacije (9-mesečnega) seveda pride tudi v takrat, kadar ženska zanosi.

Pri odrasli ženski menstrualni ciklus traja povprečno 28 dni, lahko pa je daljši ali krajši: za normalnega velja, če traja med 26 in 33 dnevi. Pri najstnicah pa se včasih zgodi, da so menstrualni cikli neredni, kar je povsem normalen pojav, ki se z leti praviloma uredi, čeprav imajo tudi nekatere zrele ženske neredne menstruacije.

Priporočljivo je, da vsako dekle oz. ženska vodi svoj menstrualni koledarček . Tako se bolje seznani s svojimi menstruacijami in lahko že vnaprej približno napove, kdaj bo imela naslednjo.

Mestrualni ciklus je torej mesečni proces, pri katerem se maternica pripravlja na sprejem oplojenega jačeca

Vsak mesec izmenično, enkrat v enem, drugič v drugem jajčniku namreč dozori po eno jajčece. Dozorelo jajčece nato nadaljuje svojo pot po jajcevodu v maternico. To dogajanje se imenuje ovulacija.

Nekaj dni pred ovulacijo, hormon estrogen začne vzpodbujati maternico, da se le ta pripravi na sprejem jajčeca. Maternica se takrat dodatno prekrvavi in obloži z mehkimi oblogami tkiva, ter tako pripravi teren za ugnezdenje morebiti oplojenega jajčeca.

Če je jajčece oplojeno (oplodi ga spermij, ki je moška spolna celica), potem se oprime stene maternice in začne rasti. Tako se začne nosečnost.

Če pa v maternico pripotuje neoplojeno jajčece, kar se zgodi v večini mesečnih ciklusov ženske, potem se maternična sluznica začne luščiti in se skupaj z neoplojenim jajčecem izloči. To se kaže v obliki krvavitve iz nožnice, ki se imenuje menstruacija. Zaradi tega se je včasih za menstruacijo uporabljal tudi izraz mesečna čišča.


 

Metuljev poljub je poleg eskimskega poljuba še eden izmed poljubov brez stika ustnic. Osebi se približata z obrazi tako, da se njune oči skoraj dotikajo obraza drugega. Nato hitro mežikata, ob tem žgečkata drug drugega s trepalnicami ter si izmenjujeta nežne frfotajoče poljube.

Moška moda ni izraz za zadnjo kolekcijo oblačil iz Pariza ampak za majhne, ovalne spolne žleze, ki pri moških proizvajajo semenčice in moški spolni hormon testosteron. Nahajajo se v modniku - to je tista vrečka, ki tako nesrečno visi moškim pod penisom in ki svinjsko boli, če jo zadene brca. Naslednje vprašanje se glasi: pa zakaj morajo viseti v vreči, ko pa bi lahko bili lepo spakirani nekje v telesu - baje zato, da se hladijo.

Ednina od moda je modo in ker sta dejansko dva, bi bilo slovnično pravilneje modi. Ampak pustimo zdaj slovnico in se raje posvetimo čemu pametnejšemu.

Poskusimo raje z izrazom nočni izliv.

Kadar smo poročeni samo z eno osebo.

After pill ali jutranja tabletka pomeni izhod v sili, s katerim poskusiš popraviti posledice nezaščitenega spolnega odnosa (če med odnosom kondom poči, če je fant nepazljiv, oz. v vsakem primeru, ko zaradi nepazljivosti ali nesreče lahko dekle zanosi).

Daljše ime za penis.

Daljše ime za penis.

Lezbijka, ki se oblači in obnaša na moški način.