telopedija

AIDS

Kratice angleškega izraza Acquired Immune Deficiency Syndrome (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti).

Bolezen povzroča virus HIV, ki ni tako močno nalezljiv kot prehlad ali gripa. To pomeni, da se ne prenaša med ljudmi ob vsakodnevnih aktivnostih doma, v šoli ali na delu, prenaša se predvsem z izmenjavo krvi in nekaterih drugih telesnih tekočin.

Do tega lahko pride med spolnimi odnosi, pri izmenjavi injekcijskih igel ali pri transfuziji krvi. Virus se ne prenaša z dotiki, objemanjem, uporabo istih predmetov, dihanjem istega zraka... Zunaj telesa preživi le malo časa.

Ljudje, ki so okuženi z virusom HIV so lahko več let popolnoma zdravi, čeprav v sebi nosijo virus in tako lahko okužijo tudi druge. Pri večini okuženih se slej ko prej razvije AIDS, razvoj te bolezni pa na koncu v glavnem pomeni smrt. Nekateri ljudje, okuženi z virusom HIV, nikoli ne zbolijo za AIDS-om, zelo redki celo ozdravijo, saj virus popolnoma izgine iz krvi.

Zboleti za AIDS-om pomeni, da se nam zmanjšuje telesna odpornost in smo zaradi tega vedno bolj občutljivi na različne bolezni. Na koncu je za bolnika lahko usoden že navaden prehlad, ki se hitro razvije v smrtonosno pljučnico.

Zdravila za AIDS še vedno ne poznamo in znanstveniki pravijo, da ga kmalu še ne bo. Zato sta edini zdravili previdnost in znanje. Z znanjem se zavedamo možnih poti in tveganj, s katerimi se lahko okužimo. Še bolj pomembno pa je, da se zavedamo, kako se lahko igramo z ognjem, ne da bi se opekli: z ljudmi, za katere nismo 100% prepričani, da so zdravi, se ne dajemo dol. Kadar pa je strast le premočna, je obvezna uporaba kondoma. To je edino sredstvo, ki prepreči okužbo med seksom z osebo, okuženo z virusom HIV. Prav tako nikoli ne uporabljamo igle, ki jo je uporabil že kdo drug.

Dejavnosti, ki so lahko prav tako nevarne (čeprav ni dokazano, da se lahko okužimo), so še: izmenjava sline pri oralnem seksu in pri vlažnem poljubljanju, izmenjava zobnih ščetk, brivskih aparatov in drugi načini, kjer bi lahko prišlo do stika s krvjo, semenom ali drugimi telesnimi tekočinami okužene osebe.na začetek kategorije telopedija