Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow odkrito arrow Končno svobodna

odkrito

Končno svobodna

Moja starša mi nista dovolila praktično nič...

starši mi nikamor ne pustijoČe sem bila povabljena na žur, sta me vedno pripeljala do vrat in bila sem tista v družbi, ki je vedno morala prva domov. Ob dogovorjeni uri me je mama imela navado čakati pred vrati, tiščala nos v hišo in poskušala ugotoviti, če je zabava na dovolj spodobnem nivoju in ni nevarnosti, da bi kdo ali kaj pohujšalo njeno princesko. Da bi šla z zabave z avtobusom, pa čeprav v družbi prijateljic - ni govora! Bitke so bile hude. Mislim, da sem bila edina, ki so jo starši imeli tako na kratko. To, da mi niso zaupali, me je spravljalo v obup. Včasih se mi je posrečila kakšna laž, dokler me nista dobila. Potem je bilo seveda še slabše.

Spomnim se, da sva enkrat s prijateljico Nino hoteli na en hud žur, pa sem vedela, da mi mama ne bo dovolila, ker so bili tam ljudje, ki jih ona ni poznala. Tako sem ji rekla, da se grem k Nini učit in bom tam prespala. Ninini mami pa sem natvezila, da so mi doma dovolili iti na žur, če grem z Nino.

Zapletlo se je, ko je moja mama poklicala k Nininim, da bo zjutraj prišla pome bolj zgodaj, kot sva se najprej dogovorili in je izvedela, da sem na žuru! Kakšno paniko je zagnala! In kazen je bila huda: tri mesece nisem smela mrdniti od hiše in gledati televizije po 10. uri zvečer.

Trije meseci so se vlekli, jaz pa sem tuhtala. Sita sem bila prepiranja in vedela sem, da bom z izsiljevanjem in laganjem stvari samo še poslabšala. Zato sem lepo odsedela svojo kazen, potem pa izbrala primeren trenutek,

ko smo vsi trije z očetom neko soboto sedeli na terasi in se pogovarjali o njuni mladosti itd. Oba sta bila dobre volje, zato sem previdno načela to občutljivo temo. Zdelo se mi je, da sta ravno dovolj sproščena, da me bosta poslušala.

Razložila sem jima svoje občutke, zakaj potrebujem več svobode in da mi je zoprna misel, da bi morala še naprej lagati o tem kaj počnem in s kom se družim. Obvladala sem svoje živčke in jima lepo, mirno predlagala nekaj rešitev.

Bila sem presenečena, da sta me enkrat res poslušala. In je malo boljše. Vsaj nehala sta me vozit z avtom na žure in klicarit druge starše, če je z mano vse v redu. Jaz pa se trudim držati dogovorjenega.

Še vedno mi določata uro do kdaj smem biti zunaj, ampak ta ura je postala bolj človeška. Tudi toliko sta se skulirala, da me ne čakata pred televizijo, ko pridem zvečer domov.

Zdaj me čaka nova misija nemogoče: moja družba gre na morje. Če mi uspe ljube starše prepričati, da bom lahko šla zraven, potem bo moje življenje že skoraj popolno.

Liljana, 18 let

Tri ženske so skupaj delale v isti pisarni in so imele žensko za šefico.

Vsak dan je šefica odšla iz službe že precej pred iztekom delovnega časa. Punce so sklenile, da bodo tudi one začele odhajati prej. Konec koncev, šefica ni nikoli poklicala nazaj v službo in le kako naj bi vedela, da jih ni tam?

Črnolaska je odšla prva. Napotila se je naravnost domov in se lotila vrtnarjenja. Presadila je nekaj zelenjave in obrezala vrtnice, potem pa je prišla njena hčerka iz šole in ji je pomagala napraviti domačo nalogo.

Rdečelaska je bila srečna, da je lahko odšla prej, kajti fant jo je povabil na večerjo in je imela tako dovolj časa, da se je lepo uredila in pripravila zanj.

Blondinka je bila zelo vesela, da bo lahko prišla domov prej in presenetila brezposelnega moža. Ampak ko je prišla domov, ga ni bilo nikjer. Potem je iz spalnice zaslišala čudne glasove. Potiho se je prikradla do vrat spalnice in potihoma odškrknila vrata. Imela je kaj videti... Njen mož je bil v postelji z njeno šefico. Ona je jahala na njem in iz grla so ji prihajali nerazločni zvoki. Prav potihoma je zaprla vrata in se kradoma izmuznila iz hiše.

Naslednji dan, ob opoldanski kavi, sta črnolaska in rdečelaska objavili, da bosta spet odšli prej iz službe. Vprašali sta blondinko, če bo prej odšla tudi ona. "Ni govora," je rekla blondinka: "včeraj bi me šefica skoraj dobila!"