Slovo

Pred kratkim smo pokopali mojo babico. Odločila sem se, da tole napišem njej v spomin...

smrt babice Ne bom se cmerila, ker sem prepričana, da je z njo vse v najlepšem redu... Ko sem od staršev izvedela, da je umrla, me je res strlo do solz. Težko si predstavljam, da ne bom mogla več nikoli objet njenega okroglega, mehkega telesa in svojih bledih lic pritisniti na njena rdeča.

Njeni objemi so bili sploh nekaj posebnega. Enkrat so dišali po pokošeni travi, spet drugič po praženi čebuli ali pecivu, ki ga je ravno spekla. Ko se je odpravljala na „lušno“ k pevskim vajam ali k sestri Vidi v Trbovlje, pa se je nališpala s sto let starim parfumom, ki ga je enkrat dobila iz Nemčije.

Ženska je bila res faca. Z zbirko staromodnih vicev, ki jih je znala še iz časov, ko skleroza še ni načela njenega spomina, je pogosto zabavala druščino na rojstnih dnevih svojih otrok in vnukov. V vsem svojem odraslem življenju se je samo dvakrat srečala z zdravnikom - v bolnici, ko je rodila svoja otroka.

Mami mi je zaupala, da babi po zadnjem porodu sploh ni bila pri ginekologu! Nepredstavljivo za današnji čas, ko za vsako malenkost pustiš, da te ščipljejo in rovarijo po tebi. Čeprav je sama doživela zavidljivo starost 75 let (ne znam si predstavljati, da bi jaz tako dolgo preživela v tem zmedenem svetu) je zadnjih 25 let živela sama.

Njen ljubi mož, moj dedek, je umrl malo pred njenim Abrahamom. Takrat je bila res uboga. Zelo sta se imela rada in po njegovi smrti se je v sanjah vsak večer z njim pogovarjala, ga pogrešala, se pogovarjala z njegovimi oblekami in jokala, ko je samo omenil njegovo ime.

Ker je bila fejst punca, ji tudi v teh letih ni manjkalo snubcev. A jih je vse s smehom zavračala češ, da so babjeki, ki hočejo njeno penzijo. No, če sodim po svoji mladi in naivni pameti se mi zdi, da ti reveži tudi niso bili neka terna. Pa kaj je to sploh važno!

Babi je imela rada svojega dragega in zdaj je z njim. V to sem prepričana. Kar vidim ju, kako se po tolikih letih ljubeznivo zbadata, se rukata s komolci, si mežikata in si, ne preveč zares, očitata kateremu je bilo v tem času lepše. Mogoče se komu zdim neumna, ampak jaz verjamem v večno življenje in te neumnosti.

Vse najboljše, draga babi! Imej se fajn, kjerkoli in v kakršnikoli obliki že si.

Tvoja žaba