Začetek šole

Poletje se poslavlja, z njim pa tudi počitnice...

šolaNič več bedenja do poznih ur in spanja do enajstih. Ne glede na to ali si sveže pečeni, prestrašeni bruc ali pa že starina v šolskih klopeh, v vsakem primeru te bo alarm na uri spet začel zbujati v kruto resničnost. Novi predmeti, novi učitelji, novi urniki in morda celo novi sošolci... Najbolje, da se kar sprijazniš, da je prvi šolski dan pač norišnica. Večina jih izgubljenih tava okrog, išče učilnice, izpolnjuje formularje in se trudi zapisati vse kar kdo reče. Kako se znajti v vsem tem kaosu?

Priprave na šolo

Če se tvoje šolsko leto začenja v novi šoli, poskušaj že kakšen teden prej šolo obiskati in naštudirati pot do šole, ter kje se nahajajo posamezni prostori.

Razišči kako in s katerim prevoznim sredstvom in ob katerih urah se boš vozil/a, kje nabaviš karto, kje v šoli se nahajajo knjižnica, telovadnica, kantina, wc in podobno. Če imaš slabšo orientacijo, si skiciraj karto poti in karto šole ter jo imej pri sebi dokler ne boš popolnoma domač/a z vsemi novostmi.

Vse potrebno si pripravi že večer pred prvim šolskim dnem, da ne boš zadnjo minuto panično ugotavljal/a kaj vse si še poazabil/a. Še enkrat jih preberi in preveri dopise, ki so ti jih iz šole pošiljali glede vpisa in jih spakiraj v torbo.

Kaj obleči na prvi šolski dan?

Nase si navlekel/a že vsaj pet različnih kombinacij? Nisi edini/a. Mnogim je pomembno kaj bodo oblekli na prvi šolski dan. To je tudi ena od pomembnejših debat, še posebej med puncami.

Ni toliko važno ali boš v novo šolsko leto zakorakal/a v čisto novem outfitu ali pa kar v dobrem, starem zlizanem džinsu. Bolj pomembno je, da se v tej podobi dobro in samozavestno počutiš.

Če si za to priložnost nabavil/a nove čevlje, jih kak teden prej dobro razhodi, da ne boš ob vsem stresu prvega šolskega dne še trpel/a zaradi žuljev.

 

Kaj pričakovati?

Vsaka šola ima svoj pristop. Ponekod začnejo z zborom v matični učilnici, drugje pa bodo morda začeli kar s predavanji po urniku.

Ta dan boš spoznal/a nove učitelje in vsak izmed njih bo najbrž predstavil kratek povzetek svojega učnega načrta, razredna pravila obnašanja, katere učbenike in pripomočke potrebuješ in kaj se od tebe pričakuje v smislu osvajanja znanja.

Nekateri učitelji bodo morda še isto uro začeli s predavanji, drugi pa si bodo vzeli več časa za spoznavanje in sproščen uvod v nove skupne zmage. Vse je pač odvisno od učitelja.

Nov začetek, novi občutki

Novo šolsko leto je vedno vznemirljivo. Še posebej, če to pomeni tudi novo šolo, nove sošolce in novo okolje.

Za nekatere je vznemirjenje prijetno, za druge spet v neprijetno, kar je seveda odvisno od  preteklih izkušenj s šolo.

Vsa čustva, ki jih imaš s tem v zvezi, so povsem normalna. Vendar pa raje kot da se obremenjuješ, glej na novo šolsko leto kot priložnost, kjer te čakajo novi izzivi, tako v smislu osvajanja novih znanj, kot tudi v osebnosti rasti.