Je moj penis normalen?

Najbrž ni tipa, ki se ne bi v puberteti kdaj spraševal o svojih "družinskih draguljih"...

Velikost penisa So mere in oblike zadovoljive? Stoji pod pravim kotom? Zakaj se nagiba v levo ali desno in podobno...

Kakšna je normalna velikost penisa?

Kakšna je normalna velikost penisa je zelo težko reči, kakor to velja tudi za druge dele telesa. In kot vsi drugi deli telesa se tudi velikost in oblika penisa spreminja skozi različna obdobja življenja moškega. 11-letnik vendarle ne more izgledati kot 19-letnik in slednje velja tudi za njegov penis. V nadaljevanju sledijo dejstva, ki bodo večino verjetno potolažila in pomirila, da je z njimi vse v najlepšem redu..

Velikost penisa pri neki starosti je močno odvisna od tega, kdaj se fant začne razvijati v moškega. Ta razvoj se pri nekaterih začne že zelo zgodaj, recimo pri 9-ih letih, pri drugih pa šele pri 15-ih. Vse je odvisno od tega, kdaj fant stopi v puberteto, ko hormoni začnejo delati svoje.

Rast penisa

Rast penisa je sicer samo en del pubertetnih sprememb, ki poleg tega vključujejo še rast sramnih dlak, rast in razvoj testisov, pridobivanje mišic in pospešeno rast v višino. Tisti, ki jih ta blagor razvoja doleti leto ali dve pozneje, kot druge vrstnike, v nadaljevanju brez težav vse nadoknadijo, lahko pa jih v rasti celo prekašajo. Vse se pač zgodi nekoliko pozneje.

Povečanje penisa

Ne glede na to, kaj prebereš ali slišiš iz različnih reklamnih sporočil, za hitrejši razvoj ali povečanje penisa ne pomagajo nobene vaje, prehranski dodatki ali diete.

Tako kot oblika uhlev ali barva oči tudi normalna oblika penisa ni strogo definirana. Penisi so zelo različnih oblik, lahko so v celoti prekriti s kožico, ko visijo oz. so vzburjeni lahko štrlijo bolj v levo ali v desno. Vse to je normalno in ni je stvari s katero bi kdo lahko vplival na to.

Premajhen penis

Mnogim pubertetnikom se njihov penis zdi premajhen, vendar je to najpogosteje zaradi „vzvišene“ perspektive s katere ga opazujejo. Tako kot se ti lahko zdi, da imaš kratke noge, če pa jih opazuješ preko svojega trebuha in iz oddaljenosti več kot 1,5 metra.

Sploh pa velikost penisa v „sproščenem“ stanju nima nobene zveze z njegovo velikostjo, ko se vzburi in nabrekne. Velja celo, da se čisto majhen mehkužec lahko ob vzburjenju spremeni v konkretno rogovilo.

Obisk urologa

Če se ti po vsem tem še vedno zdi, da tvoj penis ne izgleda normalno, pojdi na zdravniški pregled in vprašaj strokovnjaka - urologa.

Za fantje, ki vstopajo v puberteto je itak priporočljivo, da si redno preventivno pregledajo in pretipajo testise, podobno kot si morajo dekleta pregledovati dojke.

Primerjanje penisov

Telesni razvoj je nekaj kar vsak da skozi, eni prej drugi pozneje. Zato svojega telesa ne primerjaj s starejšim bratom ali z starejšimi vrstniki, saj se njihovo telo razvija po njihovi biološki uri in zato ni primerljivo s tvojim.

Pomembna stvar, ki si jo moraš zapomniti je, da nikoli ne boš zrcalna slika sošolca oz. kogarkoli že, ki ga srečaš med mencanjem pred pisoarjem na moškem wc-ju.

Poglej še:

Kdaj se bom začel razvijati?

Puberteta zamuja!

in reši teste:

Njegove zadeve

Puberteta