Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Puberteta zamuja

tvoja stvar

Puberteta zamuja

Zdi se ti, da se tvoje telo prepočasi razvija in se sprašuješ, ali lahko kaj narediš glede tega...

zapoznela pubertetaPrav veliko ne moreš storiti. Telo pač ubira svojo naravno pot razvoja in to s hitrostjo, ki mu je določena v genih. Največ kar lahko storiš je, da se zdravo in raznoliko prehranjuješ, skrbiš za dovolj gibanja in dovolj spanja. Kakšne posebne diete, dodatki k prehrani ali kozmetični pripomočki ne bodo pripomogli, da bi se tvoja puberteta hitreje odvijala.

Umetno pospeševanje telesne rasti

Uživanje nekaterih nezdravih stvari lahko celo zmoti tvoj telesni razvoj in telesu naredi veliko škode. Ena takih snovi so steroidi. Uporabljajo jih bodybuilderji kot pomoč pri povečevanju mišične mase. Vendar tvojemu razvijajočemu telesu lahko uživanje teh snovi povzroči velike motnje v rasti.

Pri fantih uživanje steroidov lahko na primer povzroči skrčenje mod in rast prsi, pri dekletih pa motnje v menstrualnem ciklusu in prekomerno poraščenost. Sicer pa lahko uživanje steroidov povzroči tudi še nekatere druge težave.

Prehranske motnje

Moraš vedeti, da nastop pubertete zelo zavirajo tudi prehranske motnje kot sta anoreksija ali bulimija. Tudi obsedenost z gibanjem zaradi izgubljanja kalorij prej škodi kot koristi mlademu razvijajočemu se telesu. Izstradano in izčrpano telo namreč ne dobi dovolj materiala, da bi se razvijalo po svoji normalni poti.

Obisk pri zdravniku

Če si dekle starejše od 13 let, ali fant starejši od 15 let in na svojem telesu ne zaznavaš še nobenih znakov pubertete (rast prsi, menstruacija, poraščenost intimnih predelov), potem je morda čas, da se o tem pogovoriš s svojim zdravnikom.

Verjetno ni s teboj nič narobe, vendar pa je prav, da to ugotovita skupaj z zdravnikom. Četudi se izkaže, da obstaja kak problem, obstaja gotovo tudi način, da se ta problem reši tako, da ne bo v škodo tebi in tvojemu telesu.

vic dneva :)

NJEN dnevnik:
V soboto zvečer se mi je zazdel nekam čuden. Dobila sva se v bifeju in popila pijačo. Pomislila sem, da sem jaz kriva za njegovo razpoloženje, ker sem bila celo popoldne v shopingu s prijateljico in malo zamudila na zmenek, ampak on ni nič rekel. Pogovor se je zatikal, pa sem mu predlagala, da greva na kako bolj mirno mesto, da bi se v miru pogovorila. Šla sva v restavracijo, ampak on se je še naprej čudno obnašal. Z mislimi je bil nekje odsoten. Vprašala sem ga, kaj mu je, pa mi je samo odgovoril, da to nima veze z mano. Odgovor mi ni zvenel ravno prepričljivo. Ko sva se z avtom vračala domov, sem mu rekla, da ga imam rada, ampak on ni nič odgovoril, samo roko je položil na moje rame. Nisem si znala razložiti njegovega obnašanja, saj mi ni rekel, da me ima rad. Čisto nič ni rekel. Postajala sem vedno bolj zaskrbljena. Ko sva prišla domov, sem pomislila, da me mogoče hoče zapustiti. Poskušala sem navezati pogovor, a on je samo prižgal TV in odsotno gledal program, kot da mi hoče povedati, da je med nama konec. Na koncu sem odnehala in rekla, da grem spat. Nekaj minut kasneje je prišel tudi on. Na moje presenečenje se je odzval na moje božanje in se ljubil z mano. Ampak še vedno je bil nekoliko raztresen. Hotela sem ga soočiti s situacijo in se pogovoriti, ampak on je samo zaspal. Začela sem jokati in jokala sem, dokler nisem zaspala. Ne vem več, kaj storiti. Prepričana sem, da ima drugo! Moje življenje je popolna katastrofa!

NJEGOV dnevnik:
Maribor je danes izgubil. Sranje. Ampak seks je bil pa dober.

zadnje na Forumih

e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje