Puberteta zamuja

Zdi se ti, da se tvoje telo prepočasi razvija in se sprašuješ, ali lahko kaj narediš glede tega...

zapoznela pubertetaPrav veliko ne moreš storiti. Telo pač ubira svojo naravno pot razvoja in to s hitrostjo, ki mu je določena v genih. Največ kar lahko storiš je, da se zdravo in raznoliko prehranjuješ, skrbiš za dovolj gibanja in dovolj spanja. Kakšne posebne diete, dodatki k prehrani ali kozmetični pripomočki ne bodo pripomogli, da bi se tvoja puberteta hitreje odvijala.

Umetno pospeševanje telesne rasti

Uživanje nekaterih nezdravih stvari lahko celo zmoti tvoj telesni razvoj in telesu naredi veliko škode. Ena takih snovi so steroidi. Uporabljajo jih bodybuilderji kot pomoč pri povečevanju mišične mase. Vendar tvojemu razvijajočemu telesu lahko uživanje teh snovi povzroči velike motnje v rasti.

Pri fantih uživanje steroidov lahko na primer povzroči skrčenje mod in rast prsi, pri dekletih pa motnje v menstrualnem ciklusu in prekomerno poraščenost. Sicer pa lahko uživanje steroidov povzroči tudi še nekatere druge težave.

Prehranske motnje

Moraš vedeti, da nastop pubertete zelo zavirajo tudi prehranske motnje kot sta anoreksija ali bulimija. Tudi obsedenost z gibanjem zaradi izgubljanja kalorij prej škodi kot koristi mlademu razvijajočemu se telesu. Izstradano in izčrpano telo namreč ne dobi dovolj materiala, da bi se razvijalo po svoji normalni poti.

Obisk pri zdravniku

Če si dekle starejše od 13 let, ali fant starejši od 15 let in na svojem telesu ne zaznavaš še nobenih znakov pubertete (rast prsi, menstruacija, poraščenost intimnih predelov), potem je morda čas, da se o tem pogovoriš s svojim zdravnikom.

Verjetno ni s teboj nič narobe, vendar pa je prav, da to ugotovita skupaj z zdravnikom. Četudi se izkaže, da obstaja kak problem, obstaja gotovo tudi način, da se ta problem reši tako, da ne bo v škodo tebi in tvojemu telesu.