Kdaj se bom začel razvijati?

Nekateri tvoji vrstniki že mutirajo in se brijejo, tvoj obraz pa je še vedno gladek kot otroška ritka...

kdaj bom postal moškiKo se primerjaš z vrtsniki, ugotavljaš, da so nekateri postali že pravi moški: poraščeni, višji in postavnejši od tebe, glas se jim je poglobil... Pri tebi pa, kot bi se čas ustavil, še nobenih sledu moškosti, le kakšnen mozolj se prikrade tu in tam. Skrbi te, saj imaš občutek, da zaostajaš za vrstniki? Ali kaj zamujaš? Je kaj narobe?

Tvoje skrbi so najbrž odveč. Dejstvo je, da se razvoj spolnih znakov pri nekaterih fantih začne bolj zgodaj, pri drugih pač nekoliko pozneje v puberteti, kar je popolnoma normalno.

Večina fantov se začne razvijati pri med 11. in 12. letom. A normalno je tudi, če se to zgodi že pri 9-ih ali pa šele pri 15-ih letih.

Če po 15. letu pri sebi še vedno ne opaziš znakov pubertete, potem je priporočljivo, da se o tem pogovoriš z zdravnikom oz. glede tega vprašaš na šolskem sistematskem pregledu. Velika verjetnost je, da bosta ugotovila, da s teboj ni nič narobe.

Tako za fante kot za punce velja, da vsak posameznik doživlja puberteto in razvoj spolnih znakov na svoj način.

Pri nekaterih se začne hitro in burno, pri drugih pozneje in komaj opazno. Vendar na koncu tudi tisti najbolj „počasni“ v dozorevanju dohitijo ali celo prehitijo ostale. Zato nikar ne skrbi, saj se bo vse zgodilo ob svojem času in v obsegu, ki ti je več ali manj določen v genih.

 
Sprašuješ se, ali lahko storiš kaj, da bi pospešil svoj razvoj? Več o tem preberi tukaj...