Zakaj me mama ne razume?

Kako je mogoče, da te ženska, ki te je spočela, pestovala, hranila in s teboj preživela največ časa, sploh ne pozna?

ImageTa trenutek je tvoja zaupnica, prijateljica, modna svetovalka, naslednji trenutek že krivična razsodnica in moteč osebek, ki ti v trenutku zagreni življenje. To te, milo rečeno, frustrira do te mere, da postaneš nezaupljiva, sarkastična in nemalokrat besna nanjo. Ne moreš razumeti, zakaj te mama ne razume?

Vredno si je zapomniti, da imata različna navodila za delovanje. Ti moraš tvegati in poskušati, mama pa nadzorovati in te svariti. Obe se morata s tem sprijazniti. Kar pa sploh ni preprosto.

Zakaj mi ne zaupa?

Če bi obstajala tekmovanja v zaskrbljenosti, bi bile mame nesporne zmagovalke. Seveda je normalno, da nas skrbi za nekoga, ki ga imamo radi. A mame včasih skrbijo stvari bolj, kot se tebi zdi potrebno.

Vseeno se je dobro zavedati, da je vsak poskus, da bi jo spremenila, vnaprej izgubljena bitka.

Verjetno jo spominjaš na čase, ko je tudi ona sama hrepenela po vznemirljivi svobodi in je sredi noči smuknila od doma, pokadila tisto prepovedano cigareto ali doma lagala o prešpricani uri.

Tudi ni dvoma, da jo boli spoznanje, da raje preživljaš čas s prijatelji kot z njo.

Zakaj vohuni za menoj?

Mama se sicer zaveda, da potrebuješ zasebnost, ampak očitno gre tukaj za neustavljivo željo po nadzoru…

Po nekih angleških raziskavah je več kot polovica mam priznala, da prisluškujejo telefonskim pogovorom ali berejo dnevnik in elektronsko pošto svojih otrok.

Zdi pa se, da je ta prevelika radovednost dedna… Študije namreč tudi kažejo, da je skoraj tri četrtine najstnic že brskalo po materini torbici, omari in predalih.

Zakaj mi teži v zvezi s šolo?


S tvojo mamo se razlikujeta tudi v tem, da mama gleda na stvari dolgoročno, tebi pa je pomemben le ta trenutek. Mama želi, da se na jutrišnjem testu izkažeš z dobro oceno, ki ti bo omogočila nadaljevanje šolanja v želeni smeri.

Da imata različne predstave o učnih navadah, je tudi običajna stvar. Ko bosta obe dojeli, da ni nič usodnega, če ena ali druga spremeni svoje stališče, bo napetost popustila. Na koncu so pomembni le dobri rezultati.

Zakaj ji je tako mučno govoriti o seksu?

Glede na statistike, ki kažejo, da je približno polovica deklet v letih 15-19 spolno aktivnih in da ca. 65% vseh 18-letnikov že imelo spolni odnos, bi pričakovali, da se o tem več pogovarja.

Mame so pač take, da jim je lažje razlagati o mehanizmih spolnih zadev…biologije…anatomije… kontracepcije, kot pa pogovor o užitkih, ki jih ponuja spolnost.

Zdi se, kot da se bojijo, da boš zaradi tega zabavnega dela seksualnosti postala prej spolno aktivna. Ampak, a si res želiš, da mama s teboj deli izkušnje iz njenega spolnega življenja?

Kdaj bo končno ponosna name?

Odgovor te bo morda presenetil. Seveda dobre ocene ali izredne sposobnosti visoko kotirajo na vrednostnih listah vseh mam, toda glede na nedavne raziskave je skoraj polovico mater odgovorilo, da so najbolj ponosne, ko njihove hčere delajo dobra dela…in so prijazne osebe.

Kaj lahko storiš?

Daj ji čas, da se prilagodi na tvojo preobrazbo iz nekoga, ki ji je popolnoma zaupal in na nek način pripadal, v osebo, ki hrepeni po zasebnosti in samostojnosti. Zagotovo ji je težko ob spoznanju, da njena načela in vrednote niso več brezpogojno sprejete.

Imej v mislih, da se tvoja mama uči poklica matere. Nekaj je prevzela od svoje matere, še več pa se je naučila iz lastnih izkušenj.

Res je, da dela napake, vseeno pa se trudi izpopolnjevati svoje sposobnosti. In če se bodo njene sanje uresničile, boš ti močnejša, pametnejša in v vseh pogledih boljša, kot je ona sama. Zato si zasluži brezplačne objeme za celo življenje.