Izboljšaj ocene!

V začetku šolskega leta si sklenil/a, da se boš v tem letu pa res potrudil/a za boljši uspeh...

ImageVendar zdaj ugotavljaš, da tvoji trdni sklepi popuščajo... Kako lahko rešiš situacijo?

Ne išči izgovorov za neuspeh!

Če želiš, da se stvari spremenijo, nima smisla npr. kriviti učiteljev, da ne znajo predavati ali da so krivični pri ocenjevanju, saj s tem priznaš svoj poraz in nemoč karkoli spremeniti.

Definiraj svoje šibke točke!

Zberi vse svoje slabo ocenjene naloge, teste in projekte ter ugotovi, kje ti primanjkuje znanja. Npr. ali tvoje ocene pri slovenščini trpijo zaradi slabega poznavanja slovnice ali pa samo zaradi površnosti.

Če je problem v znanju, se loti poglobljenega učenja. Če pa je problem v površnosti, uvedi sistem večkratnega preverjanja, preden oddaš izdelek v ocenjevanje.

Dogovori se za sestanek z učiteljem.

Prosi, če lahko skupaj pregledata tvoje pretekle neuspele naloge.

Analizirajta kaj in kako bi lahko naredil/a drugače oz. bolj prav. Prosi ga, naj te usmeri v iskanje dodatnih virov za dopolnitev tvojega manjkajočega znanja.

S tem pokažeš, da prevzemaš odgovornost za svoja dejanja in si jih prizadevaš popraviti.

Usmeri vso svojo energijo v učenje!

Resnično se poglobi v razumevanje snovi. Če je potrebno si najdi inštruktorja, da ti razloži stvari, ki jim ne prideš do dna. Vendar najprej poskušaj sam/a.

Poveži se s sošolci!

Pridruži se skupini sošolcev, ki se učijo isti predmet. Predebatirajte svoje izkušnje povezane s preverjanjem znanja pri tem predmetu.

Tako izveš koristne podrobnosti, ki jih sam/a težko predvidiš, kot npr. kakšne so običajne oblike preverjanja znanja pri določenem učitelju (eseji, spraševanje, test ali kaj četrtega), katera vprašanja so pogosta ipd. Nato svoje znanje že za vajo preverjaj v taki obliki.

Vsak dan si naloži kakšno nalogo.

Izuri svoj spomin!

Tudi gibčnost tvojega spomina je stvar vaje. Obstaja nekaj preprostih tehnik urjenja spomina.

Zresni se!

Apatično buljenje v televizor zamenjaj za kratke, aktivne odmore npr. ob glasbi, da se razmigaš in predihaš ali pa si privoščiš kakšno igro, če moraš resetirati možgane.

Lahko si pripraviš tudi manjši prigrizek (a ne preveč, da ne preobremeniš prebavil!), nato pa nadaljuješ z učenjem.

Spravi se dovolj zgodaj spat!

Obljubi si nekaj lepega!

Čeprav bo že sam cilj, ki je v tem primeru boljša ocena oz. boljši uspeh, dovolj velika nagrada, si vseeno obljubi kakšno malenkost, ki te bo še dodatno motivirala na tej poti k boljšemu uspehu.

Morda se lahko celo pogodiš s starši, da postanejo tvoji motivacijski sponzor in ti v primeru uspešno zaljučenega leta pomagajo uresničiti kakšno večjo skrito željo.

Seveda moraš imeti toliko pameti, da veš kaj je zate in za starše sprejemljivo in uresničljivo in ne bo dodatna obremenitev za družino.