Bioritem - izračun in razlaga

Ali imaš dober ali slab dan, je lahko odvisno tudi od tvojega bioritma...

bioritem.jpgVsako naravno dogajanje ima svoj ritem in svoje cikluse: menjava dneva in noči, letni časi, plima in oseka, rojevanje in umiranje... Tudi vsak od nas ima svoj ritem, ki se prične z rojstvom in se ciklično spreminja tekom našega življenja. To spreminjanje imenujemo bioritem in ga prikažemo s preprostimi, matematično izračunanimi krivuljami, ki imajo vzpone in padce.

Pri ljudeh so najbolj pomembni 23-dnevni fizični bioritem, 28-dnevni čustveni bioritem in 33-dnevni intelektualni bioritem. 

Spremljanje bioritmov nam pomaga prepoznati in napovedovati naše slabe in dobre dni, v pravem času početi prave stvari in bolje usmerjati našo energijo... 

V dneh, ko je posamezna krivulja v vzponu, se ta aspekt našega življenja izraža bolj pozitivno, v času padanja krivulje pa nastopijo slabši dnevi.

Dan, ko krivulja določenega bioritma preseka vodoravno os, je tako imenovan kritični ali opozorilni dan. V teh dneh smo bolj izpostavljeni spremembam (negativnim ali pozitivnim), nemirni in dojemljivejši za težave.

S pomočjo KALKULATORJA BIORITMA lahko tudi ti izračunaš svoj bioritem.

Fizični bioritem

Fizični bioritem ima cikel, ki traja 23 dni in je še posebej izražen pri moških. Je odraz človekove kondicije, moči, vzdržljivosti, zdravstvenega stanja in tudi spolnosti.

Prvih enajst dni in pol traja pozitivna faza v kateri smo vitalnejši in bolje premagujemo obremenitve. To je dober čas za operacije in druge medicinske posege, pa tudi za povečano športno aktivnost (tekmovanja) ali fizično delo.

Pozitivni sledi negativna faza v kateri je telo manj zmogljivo, bolj podvrženo nesrečam, zdravstvenim težavam in potrebuje več počitka.

Čustveni bioritem

Čustveni bioritem ima cikel, ki traja 28 dni in je še posebej izražen pri ženskah. Govori o našem razpoloženju, čustveni stabilnosti, pogledu na življenje, kot tudi o sposobnosti empatije in gradnje odnosov z drugimi ljudmi.

Prvih štirinajst dni je osnovno razpoloženje pozitivno, smo optimistični, dobrovoljni, družabni in harmonični z ljudmi v naši bližini.

Ko nastopi pasivna faza in razpoloženje se prične obračati v druge smer: smo nerazpoloženi, nezadovoljni, razdražljivi, nerazumevajoči, tudi depresivni in lahko imamo težave s koncentracijo pri delu.

Kritična dneva sta prvi in štirinajsti, takrat smo lahko še posebej nestabilni in preobčutljivi in lahko reagiramo nepremišljeno.

Intelektualni bioritem

Intelektualni bioritem ima cikel, ki traja 33 dni. Predstavlja našo intelektualno dinamiko: govorne, matematične, ustvarjalne sposobnosti, ko tudi našo sposobnost analiziranja in razumevanja vzrokov za dogajanja okoli nas.

V aktivni fazi vzpenjanja krivulje smo najbolj kreativni, osredotočenost na delo je na višku in z lahkoto dojemamo nova znanja, zato je to najbolj ugoden čas za učenje, opravljanje izpitov in nove umske podvige. Ta čas je primeren tudi za sklepanje poslov, spremembe službe, selitve in podobno, saj se v tem obdobju najlažje prilagajamo.

V času padanja krivulje koncentracija pade, pridobivanje novih znanj postane oteženo, ustvarjalna energija pada, zato je to primeren čas za utrjevanje pridobljenega znanja in razmislek o novih spoznanjih.

Intuicijski bioritem

Poleg glavnih treh, obstajajo še drugi bioritmi. Eden zanimivejših je intuicijski bioritem, ki predstavlja naše podzavestno dogajanje, percepcijo, instinkt. Ta cikel traja 38 dni.

Koristen postane takrat, kadar se pri odločitvah ali v razmišljanjih želimo zanašati na svoj "šesti čut". V času dviganja krivulje se lahko na svoj »šesti čut" bolj zanesemo.

V fazi padanja krivulje pa je naša intuicija šibkejša in takrat je bolje, da ne sprejemamo odločitev na podlagi »občutka«, temveč raje pretehtamo dejstva. V času padanja krivulje smo tudi manj ustvarjalni, saj kreativno delo zahteva veliko intuicije.

S pomočjo KALKULATORJA BIORITMA lahko tudi ti izračunaš svoj bioritem.