Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow odkrito arrow Kako povedati?

odkrito

Kako povedati?

Vam to pišem, ker ne želim, da bi še kdo ponovil mojo napako in trpel, kot sem takrat jaz...

slaba ocenaV šoli smo imeli številčne ocene od četrtega razreda dalje. Celo leto so mi padale same petice, le pri glasbi štirke, saj sem totalka brez posluha. V petem razredu pa sem imela petice celo pri glasbeni vzgoji! Tako sta bila moja starša prepričana, da štirka ali celo kakšno "nižje ponižanje, ne vredno besede ocena" zame ne obstaja. Nekje novembra pa sem zaradi gripe manjkala ves teden.

Sošolka me je obvestila o vseh testih in spraševanjih, pozabila je pa omenit, da v ponedeljek pišemo test angleščine. Ko sem prišla v šolo in je učiteljica začela deliti teste, sem bila v totalnem šoku. Bila je čisto nova snov, ki so jo jemali šele teden prej, ravno takrat, ko sem manjkala. Nič nisem znala, a sem le zbrala dovolj za slabo trojko.

Ves čas sem jokala. Doma nisem nič povedala. Tako je tudi ostalo. Konec januarja smo dobili spričevala, a ker sem bila spet bolna, sem spričevalo dobila šele v začetku februarja. Starša sta na spričevalo kar pozabila. Tako sem svojo skrivnost držala zase vse do marca, ko naj bi šel ati na govorilne ure.

Moram povedati, da je ati je ves moj svet, imam ga celo malo rajši kot mamo. Na srečo so bile govorilne ure od petih do šestih in zaradi službenih obveznosti ni mogel na sestanek. Domov je prišel je šele ob pol sedmih.

Naslednji ponedeljek naj bi bil spet test angleščine. V nedeljo se je skupaj z mano učil za test, ko me je iznenada vprašal: "Pa ne, da mi prikrivaš kako slabo oceno?", kot bi vedel za tisto nesrečno trojko. Pogledala sem ga v oči in takrat sem se zlomila.

Toliko mesecev sem skrivaj jokala vsako noč, zdaj pa je vse izbruhnilo iz mene. "Ati, manjkala sem enkrat ves teden in N. mi ni povedala, da v ponedeljek pišemo test, pa sem dobila..."

Ati me je žalostno pogledal: "Ena?"

"Ne tri!!!" sem povedala v joku.

Ati me je objel, me potolažil in govoril: "Saj tudi enka bo kaka padla, pa moraš to takoj povedat. Komu pa lahko zaupaš, če ne nama?" mi je govoril. "Saj veš, ko boš šla na predmetno stopnjo bo tega še dosti več..."

Potolažil me je in nasmejal s svojimi pripovedmi, kako je on staršem prikrival enke pri matematiki. Na koncu sem mu dala še spričevalo. Kljub zaključeni štirki pri angleščini, je bilo odlično.

Na koncu sva se skupaj učila angleščino. Tisti test sem pisala pet. Vsakič se je tako z mano učil in na koncu petega razreda sem imela celo spričevalo zaključeno pet.

Zato vam pravim: povejte staršem za slabo oceno takoj! Kljub jezi bodo veliko bolj veseli, ker imajo iskrene otroke. Najslabše je, če za oceno izvejo pri govorilnih urah. Komu na svetu pa lahko zaupate bolj kot staršem?

A.

Mama v kuhinji pripravlja večerjo, ko se mala Neža vprašujoče zazre vanjo in reče: „Mami, od kod pridejo otroci?“

Mama: „ Glej Neža dragica, mami in ati se zaljubita in se poročita. Neke noči gresta skupaj v spalnico, se poljubljata in potem imata spolni odnos.“

Mala Neža gleda še bolj začudeno kot prej.

Mama ji dodatno razloži: „Pri spolnem odnosu očka vtakne svoj penis v mamino vagino in tako dobita otroka. Razumeš dragica?“

Neža: „Ampak mami, zadnjič ko sem prišla v vajino spalnico, je očka imel svoj penis v tvojih ustih. Kaj si pa takrat dobila?“

Mama se ji zarotniško nasmehne: „Prstan, dragica, čudovit prstan iz 24-karatnega zlata.“