Med prsti ti je zrasla plavalna kožica, pa ne veš kaj bi z njo? Številke na tehtnici se stegujejo v prepovedano območje? In post ob polni luni nate nima učinka?

Žal tukaj ne zdravimo, ne operiramo in ne popravljamo tehtnic. Se pa najde kak koristen nasvet.

Kako se znebim mozoljev?Pojavljajo se mi mozolji čeprav zelo pazim kaj jem in se ukvarjam s športom. Kako naj se na hiter in naraven način znebim te nadloge???

Sprašuje: help****

Pozdravljena!

Vzrokov za nastanek mozoljev je več, vsakem primeru pa so seveda zelo nadležni. Včasih je veljalo, da nastanejo zaradi nepravilne prehrane oz. zaradi nekaterih živil. Danes se ugotavlja, da so mozolji lahko tudi posledica stresa in izločanje adrenalina, kar tudi vpliva na kožo. Poleg tega se ljudje, ki so pod stresom običajno bolj dotikajo obraza in ker roke ter nohti nikoli niso popolnoma čisti, se umazanija z njimi prenaša na kožo.

V puberteti količina hormonov v krvi hitro narašča in s tem spodbuja žleze lojnice, ki pospešeno izločajo kožno maščobo. Maščobe dražijo izvodila mešička, da ta proizvaja več celic, ki mašijo folikularne izhode. Rezultat so mozolji.

Določen vpliv na nastanek mozoljev oz. nečiste kože ima lahko tudi hormonsko neravnovesje. Vsak človek ima ženske in moške hormone. Pri ženskah je lahko ta pojav povezan z menstruacijskim ciklom. Pred menstruacijo je običajno mozoljev več, po nekaj dneh pa se kožo očisti. Na hormonsko ravnovesje lahko ima vpliv tudi jemanje kontracepcijskih tablet.

Upri se stiskanju mozoljev. Pri tem namreč lahko bakterije prodrejo v globlje plasti kože, ta se še bolj vname in lahko ti celo ostane brazgotina.

Za čiščenje in nego obraza uporabljaj kozmetiko, ki ne vsebuje maščob. Nekaterim pomaga tudi pitje večjih količin vode ali čaja. Če imaš zelo aknasto kožo, se oglasi pri svojem zdravniku. Skupaj bosta lažje ugotovila, kaj je vzrok tvojim težavam in jih odpravila.