Svet je okrogel zato, da ga obkroža prijateljstvo.

Če je tvoj svet drugačnih oblik in v njem manjka iskrenih prijateljev, se lahko razjočeš tukaj. Obrišemo solze in tolažimo ranjena srca.

Je možno, da te nekdo zalezuje na MSN-ju?Svoji sošolki sem dala MSN naslov. Z njo sem v razredu samo eno leto, zato je ne poznam toliko, da bi lahko vedela, kakšna je v resnici izven šole. Ko sem bila na Msn-ju me je vprašala: Iz kje si že ti doma? Seveda sem ji povedala, saj sem si mislila, da ni vedela, oz. da je pozabila. Nato pa mi je rekla, naj pošljem kakšno mojo sliko. Na srečo je zares nisem imela. Zato sem ji poslala eno sliko, ki sem jo našla na internetu. Slika je bila od trebuha dol, seveda oblečena. Nato pa smo se s prijatelji pogovarjali o računalništvu. Ker nisem računalničar, sem marsikaj vprašala. Dobila sem odgovore, nato pa sem začela premišljati, da me slučajno ta sošolka ne zlorablja. Ko sem jo vprašala, s kom se še pogovarja je odgovorila, da z enimi tipi. Takoj sem se ustrašila, da je moje podatke posredovala njim. Nato sem šla hitro na računalnik in vse stike blokirala in izbrisala podatke (msn - naslov ,geslo) in msn izbrisala iz računalnika. A to, kar smo se pogovarjale lahko ostane v spominu še nekaj nadaljnjih let, al se zbriše takoj, ko se nehaš pogovarjati? Ali sem storila pravilno? Prosim pomagajte, da ne bom v dilemi, ker me je zelo strah!!!

Sprašuje: ana

Pozdravljena!

Glede na to, da od tebe ni dobila nekih ključnih podatkov, da bi lahko tvoj naslov ali obraz objavila na kaki čudni strani, mislim, da je tvoja bojazen odveč.

Zlorabe na Internetu se dogajajo in še precej enostavno je, saj nikoli ne veš, kdo se skriva za tistim msn-naslovom, ko si s teboj dopisuje. Možno je, da se je tudi kdo drug prijavil preko prijateljičinega naslova (npr. brat ali prijatelj), ker je bil ravno na njenem računalniku in je zato hotel od tebe izvedeti od kod si in imeti tvojo sliko. To je možno.

Glede vajinega dopisovanja pa je takole: Msn dopisovanja se ne shranjujejo, je pa res, da vse slike in tekste, ki jih objaviš na netu, lahko v tistem času ko so objavljeni, kdorkoli shrani na svoj računalnik in posreduje naprej, tudi še potem, ko si ti že vse umaknila iz interneta.

Zato se tako zelo poudarja, da je treba biti previden pri posredovanju osebnih podatkov in fotografij na Internet, saj ko jih enkrat objaviš, njihovega širjenja ne moreš več nadzirati. Še posebej ta nevarnost obstaja na straneh, ki nimajo politike varstva osebnih podatkov in kjer se na veliko klepeta in išče "prijateljstva" ter "simpatije".

Saj je fino imeti veliko prijateljev, ampak problem je, ker ne veš ali so to res ljudje za katere se izdajajo. Še pri osebah, ki jih vidimo iz oči v oči se včasih zmotimo in jih narobe presodimo. V virtualnem svetu pa se to še prej zgodi.

Ne bodi preveč prestrašena, vseeno pa je prav, da se zavedaš nevarnosti in kako se jim izogniti.