Mama pričakuje, da boš nenadoma začel pospravljati svojo sobo? Foter pa se je odločil, da iz tebe naredi odgovornega državljana? In 6-letna sestra hoče s tabo na rave party?

Globoko vdihni. Nato izdihni. In spet vdihni... Prosiš za nasvet? Ali pa hočeš samo povedati, da ti je hudo?

 

Naj si poiščem delo?Doma imam težave s starši in mlajšo sestro. Nič kar storim, ni prav. Pravijo, da sem razvajena, čeprav bi rekla, da je moja sestra še bolj. Stara bom 18 let, nameravam študirati in hkrati razmišljam, da bi se odselila. Morda bi si celo poiskala službo, vseeno pa me je strah, ker ne vem, če mi bo časovno zneslo hodit v službo in redno študirati. Večina mojih sošolk in prijateljic še živi pri starših, zato ne poznam nikogar, s kom bi si lahko delila sobo ali stanovanje. Prosim povejte mi, naj se odselim???

Sprašuje: m1rn4, 17 let

Po svoje je pohvalno, da si pripravljena prevzeti odgovornost in poskrbeti sama zase. Vendar, kot si že sama rekla, redno študirati in hoditi v službo ni enostavno.

Kar se tiče sestre in staršev, katerih obnašanje te moti, je pa tudi tako, da je življenje v družbi pač en velik kompromis, kjer stvari ne tečejo vedno čisto tako, kot bi posamezniki radi. Navsezadnje tudi, če se boš odselila, boš najverjetneje imela cimro in se boš morala njej prilagajati tako kot se moraš zdaj pač svoji družini.

Morda vseeno obstaja rešitev, da si tudi doma priboriš nekaj več besede ravno s tem, da si najdeš delo. Takšno, ki ti ne bo jemalo toliko časa kot prava služba, vseeno pa boš zaslužila nekaj denarja in se s tem izkazala kot odgovoren družinski član, ki ne samo da pričakuje nekaj od drugih, ampak tudi sam prispeva.

Verjetno si tudi tvoji starši in sestra želijo, da bi vaše družinsko življenje bilo bolj prijetno. Morda bi že pogovor pomenil korak naprej k boljšemu razumevanju med vami. Ampak izpelji ga takrat, ko boste vsi imeli dober dan. Poskusi najdi razumno rešitev, ki se ti zdi, da bi lahko bila sprejemljiva za vse. Pri reševanju težav je pač pomembno, da te malenkosti ne vržejo s tira. Dopoveduj si, da obstaja najboljša rešitev za vsak problem in ti jo boš našla.