Vsak čas te bo konec??? Če pa nič, ampak popolnoma nič, ne ostane v glavi?

Na srečo problematika ne ogroža življenja. Da se zližeš morda potrebuješ samo kakšne tri enote motivacije in dve enoti zvitosti. Zaupaj!

Kako premagam lenobo?Kako naj se učim? Pogosto imam takšne dneve, da se mi čisto nič ne da, niti učit, niti domačih nalog delat, samo na posteljo se uležem in poslušam glasbo. Kadar mi starši kaj naročijo se mi tudi nič ne da, rečem samo: ˝Ja, no." Kaj se to dogaja z menoj? Se mogoče spreminjajo hormoni ali je to vpliv lune?? Ne vem! Na pomoč!

Sprašuje: tina

Razumem, kako se počutiš. Vsak od nas ima slabe dneve, ko se mu ne ljubi nič. Ampak tako lenobo oz. apatijo, pač poskušaš premagati po svojih najboljših močeh. In ti običajno uspe, še posebej, če neke stvari moraš narediti. Saj veš kako rečejo: kar se mora, ni težko. In po takem trudu se običajno počutiš močna in samozavestna.

Res je, včasih hormoni naredijo svoje, ko si npr. pred ali med menstruacijo. Ali pa je kak dan res vremensko naporen in potrebuješ več počitka. Vendar pa takih situacij raje ne izrabljaj kot izgovor sami sebi, da si preveč utrujena, kajti če se boš zelo potrudila v tej smeri, boš vedno našla opravičilo, zakaj česa ne moreš narediti. Tako samoopravičevanje te pahne samo še v večjo apatičnost, kar pa najbrž ni tvoj cilj, kajne? Verjetno si ne želiš biti lupinica brez energije ter se smiliti sebi in drugim?

Tvoj cilj je, da hočeš biti ravno nasprotno – polna energije in veselja do življenja, kajne? Kaj torej lahko storiš?

Ko začutiš te simptome apatije, se takoj poskusi spomniti koristnih stvari in uspehov, ki si jih dosegla v zadnjem času. Poglej svoje dosežke! In potem bodi ponosna nase in si reci: „Glej, kaj vse zmorem, če se konkretno spravim zraven! Škoda me je, da bi poležavala in zapravljala svoje talente. Uporabila bom svoje telo in možgane. Dosegala bom uspehe. Vedno večje. In se počutila samozavestna in močna.“

Dopoveduj si take pozitivne, vzpodbudne stvari, pa čeprav se morda ne počutiš tako zmagovalno in tudi, če morda dvomiš, da je vse to lahko res. Besede imajo veliko moč na našo zavest in podzavest. Poskrbi, da ti bo tak odnos zlezel pod kožo. Najdi razloge, zakaj se je koristno učiti. Bodi kreativna, saj vendar gre za tvoje življenje!

Priporočam, da prebereš še par člankov na naših straneh, ki govorijo o motivaciji, učnih tehnikah in pomembnosti samozaupanja. S kombinacijo teh vidikov ti mora uspeti.