"Ne vem, kaj bi naredila? Najraje bi te kar ubila, tako močno sem se vate zaljubila."

Če ti po glavi rojijo take misli, hitro vprašaj kaj storiti in POŠLJI pritisni. Preden bo prepozno!!!

Je bolje imeti fanta z lepimi očmi ali z lepim avtom?



Zakaj mi vsi pravjo da materializem ni bolezen? Valjda je bolezen, če hočes bit z nekom samo zarad keša. Obrazložite prosim!

Sprašuje: Alien

Tvoje vprašanje je zelo zanimivo in nanj ne obstaja samo en preprost odgovor.

Beseda materializem je že zelo stara in morda je prav, da najprej izveš, od kod izvira beseda v osnovi in kaj pomeni brez slabšalnega prizvoka. Kot vir priporočam Wikipedijo.

Zakaj smo z neko osebo skupaj v partnerski zvezi? Gotovo zato, ker imamo od te zveze neke koristi. Nekateri bolj materialne, drugi bolj čustvene, tretji spet telesne. Enim puncam je najbolj pomembno, da ima tip avto, drugim da lepo diši, tretjim recimo, da se zna pogovarjati. Če imamo srečo, pa dobimo celo vse troje v paketu.

Vem, da ne zveni preveč romantično, a je res, da vsi v odnosih iščemo neke koristi zase. Npr. osebe, ki so srečne kadar dajejo, si pogosto izberejo nekoga, ki rad jemlje. Tako lahko zadovoljijo svojo notranjo potrebo po tem, da bi jih svet imel za dobre, velikodušne, radodarne. Torej imata oba nekaj od tega. Tisti, ki jemlje je srečen in tisti, ki daje prav tako.

To je seveda zelo poenostavljen prikaz nekega odnosa. Vseeno pa se ob tem zamisliš, da vsak izmed nas ima svojo „računico“, ko nekoga izbere. Popolnoma nesebična ljubezen obstaja samo v pravljicah in holivudskih filmih.

V naši družbi se glasno poudarja, da je materializem nekaj obsojanja vrednega. Vendar pa naš način življenja govori popolnoma nasprotno. Materialne stvari nam lahko dajejo določeno svobodo, občutek varnosti in še celo vrsto drugih koristi, zato se jim težko odpovemo.

Nekaterim materialno pomeni vse. Svoje čustvene potrebe (potrebo po iskreni ljubezni, zaupnem odnosu, privlačnem partnerju, tudi po zadovoljivi spolnosti) lahko čisto podredijo koristim, ki jim jih prinašajo materialne stvari (potovanja, dober avto, lepo stanovanje, status v družbi).

Spet drugi nikoli ne bi zmogli biti z nekom, ki jim ni simpatičen, pa naj ima še toliko denarja in materialnih stvari za ponuditi.

Ko odraščamo nas večina ugotavlja, da je najboljše neko ravnovesje. Težko je biti z nekom v ljubezenskem odnosu pa biti hkrati lačen, živeti v plesnivi luknji, ali pa se vse življenje voziti z medkrajevnim avtobusom. Vsi potrebujemo določeno mero materialnega.

Je pa res, da nekaterim zadošča samo in predvsem, da imajo dosti keša. Lahko jih preziraš, ignoriraš ali pa uporabiš kot snov za proučevanje. Če se le da, pa se s tem osebno ne obremenjuj. Tako pač je. Različni smo.

Upam, da sem ti s svojim razmišljanjem vsaj malo pomagala k razumevanju problematike materializma. Zdi se mi super, da si postavil to vprašanje. Imej oči odprte in svet ti bo zagotovo ponudil še kakšen odgovor na to temo.