Mama pričakuje, da boš nenadoma začel pospravljati svojo sobo? Foter pa se je odločil, da iz tebe naredi odgovornega državljana? In 6-letna sestra hoče s tabo na rave party?

Globoko vdihni. Nato izdihni. In spet vdihni... Prosiš za nasvet? Ali pa hočeš samo povedati, da ti je hudo?

 

Nimam se kje učiti!V šoli mi gre sicer še kar dobro, vseeno je problem, ker nimam svoje sobe, kjer bi se lahko učil in delal domače naloge. Z mamo in mlajšim bratom živimo v enosobnem stanovanju, zato ni niti možnosti, da bi si lahko uredil svoj prostor. TV je prižgan večino časa, mama in brat pa sta tudi precej glasna.

Sprašuje: t0m47h, 15 let

Poskušaj razmišljati praktično in v reševanje problema vključi tudi ostala dva člana družine. Verjamem, da je vaše stanovanje precej majhno za življenje treh ljudi, vseeno pa bi se z nekaj prilagajanja in dobre volje, kar je v vaši situaciji nujno, dalo nekako rešiti tvoj problem.

Poskušaj se z mamo dogovoriti, da si urediš svoj kot namenjen učenju. Potem pa potrebuješ samo še nekaj miru. Medtem, ko se ti učiš, si mama in brat lahko privoščita televizijo s pomočjo slušalk. Če sam nimaš težav s poslušanjem glasbe med učenjem, pa se lahko tudi ti kdaj na tak način izoliraš od drugih dveh.

Tretja možnost je učenje v knjižnici oz. čitalnici, če je dostopna kje v bližini. Morda obstaja tudi v šoli kak miren prostor, kjer lahko do določene ure ostaneš po pouku in narediš svoje obveznosti? Če nič od naštetega ne bo izvedljivo, se pogovori z razrednikom. Morda ti on lahko kako pomaga. Želim ti veliko sreče!