Med prsti ti je zrasla plavalna kožica, pa ne veš kaj bi z njo? Številke na tehtnici se stegujejo v prepovedano območje? In post ob polni luni nate nima učinka?

Žal tukaj ne zdravimo, ne operiramo in ne popravljamo tehtnic. Se pa najde kak koristen nasvet.

Kako se zredim in pospešim rast prsi?Hei! Sem petnajstletna punca, ki ima veliko težav. Največja je pa ta, da sem velika 178 cm in tehtam le 51 kg. Vem, da sem res presuha, a se ne morem zrediti. Obstaja kakšen način, da se 100% zredim? Drugi problem je pa ta, da se mi niso prsi še nič razvile. Ali se mi sploh kdaj bodo? Lahko malo pospešim rast? Ker me to že res moti, to tudi vsi opazijo in me zato zafrkavajo. Prosim pomagajte!

Sprašuje: sara**

Pozdravljena Sara!

Veliko punc, ki ima težave s preveliko težo, zdaj prav zavistno bere o tvoji težavi in se sprašuje, če je s teboj vse v redu, da se hočeš zrediti. A dejstvo je, da je tudi prenizka teža lahko hud problem s katerim se ni enostavno spoprijeti. Po izračunu kalkulatorja telesne teže, je tvoj indeks telesne mase 16,1, kar dejansko pomeni, da je tvoja teža prenizka. Tako kot pri preveliki teži, tudi tukaj ni heca.

Tvoje zdravje je lahko ogroženo, zato dobro razmisli o vzrokih za prenizko težo in jih poskusi odpraviti. Če težo celo izgubljaš, moraš k zdravniku. Tudi sicer ti priporočam, da ga obiščeš in skupaj dogovorita dieto oz. zdrav način, kako boš pridobila težo.

Osnovno pravilo je sicer enostavno: uživanje več velikih obrokov dnevno (vsaj 5), ki vsebujejo kvalitetne in kalorične sestavine.

Vendar pa pridobivanje teže ne pomeni samo nažiranja in nabiranja špeha. Pomembno je pridobivati tudi mišično maso. To pomeni, da poleg kvalitetnih ogljikohidratov (polnozrnat kruh in testenine, ovseni kosmiči, temni riž, banane), uživaš tudi dovolj beljakovin (meso, mleko in mlečne izdelke, stročnice), ki ti bodo pomagale izgraditi mišice. Vse to moraš kombinirati z redno telesno aktivnostjo, vsaj 30 minut vsak drugi dan.

S pametno prehrano, s pravimi športnimi izzivi in vztrajnostjo lahko pridobiš mišično maso.

Priporočam, da se tega lotiš sistematično. Kaj je tvoj cilj? Nepisano pravilo je, da je optimalno dobivati ali izgubljati približno 0.5 kg na teden. Normalna telesna teža pri tvoji višini in starosti je okrog 55-60 kg. Spodnjo mejo lahko dosežeš že v nekaj mesecih. Tehtaj se tedensko in zapisuj rezultate. Tako boš najbolje vedela, kako uspešno se približuješ cilju.

Ko ga boš dosegla, ne bo na konju samo tvoje zdravje - tudi tvoje telo bo dobilo kakšno novo krivuljo na pravem mestu. Res pa ti priporočam, da se o natačni dieti še prej posvetuješ z zdravnikom in skupaj naredita načrt. Želim ti veliko uspeha!