Med prsti ti je zrasla plavalna kožica, pa ne veš kaj bi z njo? Številke na tehtnici se stegujejo v prepovedano območje? In post ob polni luni nate nima učinka?

Žal tukaj ne zdravimo, ne operiramo in ne popravljamo tehtnic. Se pa najde kak koristen nasvet.

Me bodo prijatelji zapustili, ker imam luskavico?Živjo! Stara sem 13 let in imam luskavico. To je zelo nadležna in neozdravljiva bolezen. Skrbi pa me, da bodo moje prijateljice to izvedele in se me bodo izogibale. Zdaj se mi je luskavica razširila z lasišča že na hrbet in rame. Res ne vem, kaj naj storim?

Sprašuje: KR ENA

Pozdravljena!

Razumem tvojo skrb. Žal ti ne morem zagotoviti, da bodo vsi ljudje, ki jih boš v življenju srečevala, vključno s prijatelji, na tvojo težavo gledali z razumevanjem.

Na spletni strani društva psoriatikov - bolnikov z luskavico (psoriaza je namreč medicinsko ime za luskavico) sem našla naslednje podatke neke nove mednarodne raziskave. Tukaj je povzetek:

  • manj kot eden od treh vprašanih (29%) ve, da je luskavica pogosta motnja, ki prizadene enega na 50 ljudi,
  • okrog tri četrtine (73%) ljudi ve, da je luskavica kožna bolezen in le 14%, da ni nalezljiva,
  • večina anketiranih (76%) pravilno meni, da psoriazo povzročajo genetski in okoljski dejavniki; približno dva od desetih pa sta prepričana, da so slabi higienski pogoji glavni vzrok za luskavico.
To lahko pojasni, zakaj ljudje še zmeraj zavračajo stik s tistimi, ki imajo luskavico. In kaj to pomeni zate? 

Če boš prijateljem razložila, da imaš trajno kožno bolezen, ki pa nikakor ni nalezljiva in za katero sama nisi nič kriva, sem prepričana, da bodo tisti, ki imajo kolesca na pravem mestu, to razumeli.

Vedno se pa seveda najdejo tudi ljudje, ki drugačnosti ne prenesejo oz. tega ne zmorejo preseči v svoji glavi. Pa saj veš sama, da s takimi imamo težave tudi telesno zdravi ljudje. Zato si tega ne ženi preveč k srcu. Ljudje, ki res štejejo v tvojem življenju, te bolezni pri tebi najbrž več sploh ne opazijo.