Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow S.O.S. (skrivne osebne stvari)

S.O.S.
skrivne osebne stvariVsak čas te bo konec??? Če pa nič, ampak popolnoma nič, ne ostane v glavi?

Na srečo problematika ne ogroža življenja. Da se zližeš morda potrebuješ samo kakšne tri enote motivacije in dve enoti zvitosti. Zaupaj!

Kako se rešim treme pred preverjanjem znanja?Pozdravljeni!!! Imam problem. Pred kontrolno nalogo ali pa ustnim preverjanjem znanja se seveda učim. Ko doma preverim svoje znanje dobesedno obvladam, ko pa pridem v šolo me zvija v želodcu, potijo se mi roke, vso snov pozabim in zadnjič se mi je celo pri deklamaciji pesmi vrtelo, tako da sploh nisem vedela, kaj sem govorila! Vem, da je za vse to kriva trema, ampak kako naj jo odpravim???!! Prosim pomagajte!!

Sprašuje: sramežljiva.....

Pozdravljena!

Trema, strah pred neuspehom in javnim nastopanjem, ... Vse to so normalni spremljevalci v življenju večine ljudi. Je pa res, da če ta strah postane preveč hromeč, ti lahko zelo zagreni življenje in izniči tvoj trud in delo, ki si ga vložila v učenje.

Zagotovo je neprijetno, če se ti take stvari pogosto dogajajo, saj se tvoj strah le še poglablja. Težavo poskusi odpraviti z vajo. Pred vsakim preizkusom znanja ali kakšnim drugim dogodkom, kjer se moraš izpostavljati, si poskušaj ta dogodek že prej čim bolj predstavljati.

Npr. doma, ko se učiš, si v mislih predstavljaj učilnico, kjer boš morala recitirati, učiteljico kako te gleda in tudi ves razred sošolcev. Nato si predstavljaj še sebe, kako samozavestno govoriš pred vsemi. Vadi glasno branje oz. pripovedovanje pred kakšnim prijateljem ali domačimi.

Govori oz. beri z močnejšim glasom, kakor ga uporabljaš po navadi. Stavke oblikuj in izgovarjaj skrbno, razločno in s poudarkom. Ne preskakuj manj pomembnih delov zato, ker misliš, da so te poslušalci že siti in se jim ne ljubi poslušati. Take vzgibe kar ignoriraj. Pomembno je, da se privadiš zvoku lastnega glasu ter premagaš strah pred tišino in to je najlažji način, da ti uspe.

Podlaga tvojega strahu so najbrž pretekle slabe izkušnje. Morda je bila dovolj celo samo ena izkušnja, da te je vrgla iz tira in se zdaj tvoja nesamozavest igračka s tabo. Moraš se zavestno odločiti in si dopovedati, da tvoj strah nima osnove, saj si se naučila, pripravila in torej obvladaš.

Vem, lažje je govoriti, kot to storiti v vsakdanjem življenju. Vendar je resnično pomembno, da sebi ponovno dokažeš, da ti lahko uspe. Potem se bo tvoje prepričanje v uspeh začelo utrjevati in strah bo popolnoma izginil. Še vedno boš čutila vznemirjenje pred nalogami in nastopi, vendar bo to zaradi pričakovanja novih izzivov in uspehov, ki jim bodo sledili. Predlagam, da prebereš še tale članek o samozaupanju!

Blondinka se sprehaja po cesti in se ustavi pri obcestni luči.

Na drogu je obešen letak, na katerem piše ODDAJAMO STANOVANJE. Blondinka potrka na drog. Čaka, čaka pa nič.

Mimo pride policaj in vpraša blondinko:
"Ja, kaj pa počnete?"

"Tukaj piše, da oddajajo stanovanje. Trkam, pa se nihče ne oglasi."

Policaj pogleda navzgor pa pravi:
"Ja, to je pa res čudno. Zgleda, da so doma, saj imajo prižgano luč."