Kako čez praznike

Spoznaj 5 pomembnih načel kako preživeti praznične drame...

preziveti praznikeMama od jutra do večera kot blazna teka po hiši, kuha, peče, pospravlja in ukazuje. Mlajši brat je okupiral prostor pred tv-jem in se zrastel skupaj z daljincem. Na obisk se je oglasila babica, ki te vsake tri minute opominja, da si prešvoh oblečen/a. Oče je zbolel in bo ravnokar izkašljal eno pljučno krilo, ob tem pa se naliva s smdljivim žaljbljevim čajem. In tvoji prijateljici je fant z enim sms stavkom dal dvojko in zdaj reva tuli v tvoj telefon in grozi, da bo do bridkega konca živela v celibatu. Oooo, veseli praznični čas!

Najbrž ne bo lahko, ampak z nekaj pozitivne trme in optimizma lahko letošnje praznike vendarle preživiš veselo ter ohraniš telesno in mentalno zdravje, četudi vsi in vse okrog tebe gre v franže. V nadaljevanju preberi 5 namigov kako dvignti svoje obrambne mehanizme!

1. Ubrani se pred bacili!

Družinska srečanja, nakupovalni centri, javna prevozna sredstva, postajališča na poti, pošta, celo knjižnice zadnji teden praznikov... so kraji, kjer mrgoli mikrobov. Zato se zaščiti. Lako se cepiš, pogosto si umivaj roke, pazi kako uporabljaš jedilni pribor, pij samo iz svojega kozarca... Ljudje so lahko kužni še preden zbolijo in tudi, če narediš samo požirek iz kozarca nekoga drugega, že lahko vneseš povzročitelje bolezni v svoje telo. 

2. Prehranjuj se zdravo in bodi dobre volje!

Običajna praznična hrana je zelo kalorična in revna s hranili, katera skrbijo za tvojo odpornost in te ščitijo pred boleznimi. Zato se potrudi, da pri vsakem obroku poješ kos sadja ali zelenjave – raje celo kot v obliki sokov. Tako boš dlje časa sit/a in v telo ne boš vnašal/a dodanih sladkorjev, ki se v sokovih pogosto skrivajo. Vedno imej pri roki kak korenček, jabolko, oreščke, krhlje suhega sadja,... za zdrav prigrizek, da ne padeš v skušnjavo in posežeš po kaloričnih slaščicah. In to, da imaš počitnice še ne pomeni, da se odrečeš telovadbi. Vsakodnevna rekreacija zmanjšuje stres, ti da energijo in pomaga kuriti odvečne kalorije. 

3. Skuliraj se!

Celo stvari, ki se jih zelo veseliš, kot je zabava, praznovanje in obdarovanje lahko postanejo vir skrbi in slabe volje. „Si to lahko privoščim?“ „Bo praznovanje popolno?“ Če čutiš nelagodje ali napetost zaradi skrbi povezanih s prazniki, se za trenutek ustavi. Naredi pet dolgih in globokih vdihov in izdihov, ki jih čutiš vse dol do popka. Osredotoči se na vsak vzdih in izdih posebej. Stopi do okna in poglej v nebo. Pomirjen/a se nato vrni k delu in se sprijazni z dejstvom, da se praznične drame pač dogajajo. Lahko samo upaš, da ti bo od tega ostala vsaj kakšna dobra zgodba za Rdečico

4. Premagaj depresijo!

Praznične depresije se ne dogajajo samo v pesmih. Nekateri ljudje so občutljivi na spremembe, ki jih prinašajo letni časi, kot npr. krajši dnevi, daljše noči in hladno vreme. Drugi ljudje so morda v tem času še posebej občutljivi in ranljivi zaradi določene življenjske situacije, kot so razpad zveze, selitev, smrt ali kakšni drugi žalostni spomini... Če se tudi ti počutiš na tleh, pojdi večkrat ven na svež zrak, čeprav je mrzlo. Pomembno je, da greš med ljudi, četudi med same neznance in se prepustiš dogajanju. Sončna svetloba in rekreacija ti bosta dobro deli. Poskusi s sezonskimi aktivnostmi kot je drsanje, smučanje,... pridruži se božičnemu pevskemu zboru. In nikar se ne izogibaj pogovoru o svojih občutkih z osebami, ki jim lahko zaupaš (staršem, učitelju, sošolcu,...). 

5. Naspi se!

8-9 ur spanja na noč pomaga krepiti imunski sistem, ti daje energijo za dnevne aktivnosti in tvoje telo utrdi proti stresu. Najpomembnejša stvar za tvoje zdravje je, da greš ven in se imaš fajn! Seveda ne pozabi na svojo varnost (vedno naj nekdo ve, kje si in pazi se pijanih voznikov!), sicer pa teh nekaj dni pozabi na težke stvari. Smej se in uživaj – december se zgodi samo enkrat v letu!

Kako pa ti doživljaš praznično vzdušje? Se strinjaš z napisanim? Imaš tudi ti kak svoj recept proti slabi volji v teh dneh? Komentiraj! Deli svoje izkušnje z ostalimi!